Konstnärligt mode på Nova

Kläder, konst och skulptur

Linea Matei började sy på maskin redan vid 9 års ålder. Hennes mamma bidrog med tyg och uppmuntran, och det första hon skapade var små väskor som hon gav bort till familjemedlemmar. Sen fick gamla kläder en omgång som hon ärvt av sina äldre systrar. Att börja tidigt brukar man säga är förutsättningen för att bli riktigt bra på något. Flera år senare har hon i alla fall kommit fram till ”Kläder, konst och skulptur” – en utställning med några av hennes egna kreationer.

Linea läser just nu kursen ”Kläder, kropp och identitet” på Stockholms universitet, parallellt skapar hon kläder hemma.  För en tid sen kom hon på idén att söka bidrag genom Idéslanten, kommunens ekonomiska stöd för unga som vill förverkliga sina egna projekt. Resultatet blev denna utställning på Nova, som hon tidigare haft kontakt med då hon jobbat som kreativ ledare där för att hjälpa andra som vill komma igång med sitt skapande.

Kläderna är uppdelade i två delar: Konstkreationer och enklare återbruk. När man kommer in i korridoren som leder till det stora rummet där själva caféet fanns förut möts man av den första delen. ”Konstkreationer” består av 5 klänningar, sydda för hand och på maskin. Materialen Linea använt är allt ifrån grova gardin- och sofftyger i blommiga mönster till svart stretchtyg. Där var hennes vision att skapa kreationer som förstärker den kvinnliga siluetten; fokus på att framhäva kurvor och accentuera midjan. Det är först och främst välsytt, men just designen är väldigt egen och nyskapande – det är oväntade former, spännande volym, slingrande tygstycken, veck och plisseringar. Några av klänningarna flirtar med 50-talet, men känns ändå tidlöst glamourösa.

”Återbruk” består av fem plagg, alla gjorda i gamla herrskjortor i stora storlekar. Nedtonat och enkelt, både klänningar och blusar som skapats av flera skjortor som knäppts ihop eller sytts in för en mer figursytt smickrande modell. Hon tänker miljömedvetet och ekonomiskt genom att använda gamla plagg, väldigt rätt i tiden och smart!  Båda delarna är klart intressanta, i helhet kännetecknas Lineas kreationer med spännande idéer och detaljer, nya former, konstnärliga lösningar och välsydda resultat.

Hon berättar att hennes främsta inspiration är samtal med människor, gärna nära och kära. Deras personligheter och upplevelser ger henne nya tankar till plagg – gärna tillägnade dem hon fått inspiration ifrån. För henen har aldrig modevärlden eller trender varit intressant, i hennes familj har aldrig modetidningar eller någon uppmuntran till det kommersiellt ytliga funnits så hon har tagit avstånd från det.

Utställningen kompletteras med bilder på modeller iförda utställningsplaggen. Där har hon använt sig av inspirationskällorna, sin mamma, sin syster och en vän. Några kläder som hon sytt men inte ingår i utställningen finns också med, t.ex. den guldfärgade kavajen hon har på sig när vi besöker hennes vernissages. Och att sy kläder man själv vill och kan bära är väl otroligt smidigt?

Utställningen håller på till den 4 februari. Under tiden väntar Linea på besked från en skola i London där hon vill studera, hon intresserar sig för en ”design och art”-kurs som hon själv uttrycker det. Klädskapandet kommer hon i vilket fall som helst fortsätta med så länge hon har lust, och tillräckligt stor plats hemma för alla färdigsydda kreationer.

När utställningen är klar kommer vissa av klänningar att säljas.

Länk till Linea Mateis Facebookevent
Länk till idéslanten

Text: Sandra Karlung

Reportagefoto: Göran G. Johansson

Studiofoto: Linea Matei, modell: syster Allis Matei

Sandra Margareta Karlung är 18 år och går andra året på Södra Latins Gymnasium för teater och scenkonst. Hennes lediga tid går åt att hänga med Södertälje Teateramatörer och samla på sig gamla prylar. Musik i form av reggae och progg gillas lika starkt som vegetarisk mat.

Lämna en kommentar