Skräptavlan kvar

_DSC2719

 

Anslagstavlan på gågatan kommer förmodligen att stå kvar ännu ett tag. I värsta fall till år 2016, kanske ännu längre. Det berättar Anna Johansson på stadsbyggnadskontoret. Hon är projektledare för omdaningen av gågatan, som inkluderar nya anslagstavlor.

Vi har tidigare pratat med Anna Johansson*) om den anskrämliga anslagstavlan. Den ingår visserligen i en total översyn och ombyggnad av gågatan, men – sa hon i början av sommaren – kanske skulle man kunna börja med den och då i så fall redan nu i höst.

Hur blir det med det, Anna Johansson?

– Nja, vi håller på med en massa idéer kring gågatan i stort, och blir klara med hur vi vill ha det förhoppningsvis till årsskiftet. Det lutar åt att vi inte gör något åt anslagstavlan innan resten av arbetet med gågatan kommer igång. Under tiden har vi en dialog med kultur- och fritidsförvaltningen så att deras behov och önskemål för en funktionell anslagsplats ska kunna tas tillvara.

– Jag fick tidigare intrycket från dem att det är bråttom med en ny tavla, att den befintliga håller på att gå sönder, men de har inte legat på mig mer om att behovet ska vara akut. Jag hoppas att de hör av sig om så blir fallet, så får vi kanske se över möjligheterna då.

Om inte, när tror du att vi har en ny anslagstavla på plats?

– Vi hoppas sätta spaden i marken för den nya gågatan i slutet nästa år eller i början av 2016. När det är tavlans tur vet vi inte än.

Kan du säga något om hur de nya anslagstavlorna ska se ut?

– Nej, vi har flera idéer. En av dem är rätt ny och omfattar den offentliga toaletten som nu står alldeles bredvid nuvarande tavla. Toaletten är planerad att vara kvar, fast den ska moderniseras och bli betydligt trevligare. En idé är att använda dess väggar till affischeringsplats. Det utesluter inte enskilda skyltstolpar i övrigt.

Varför tar det så lång tid?

– Ett stort projekt som det här tar tid. Det ska planeras, en förstudie ska göras, sådant som transportvägar ska kartläggas, likaså behoven och önskemålen från centrumföreningen och resten av intressenterna. Vi ska utreda tekniska förutsättningar och så vidare. Sen ska vi rita och skissa och när vi väl kommer till byggskedet ska alltihop ut på offentlig upphandling.

– I det hela kan det verka trivialt med en anslagstavla som inte genast byts ut, men vi vill få god valuta för pengarna och det gör vi bäst med ett hållbart helhetsgrepp.

Text: Ingrid Sjökvist

Foto: Göran G. Johansson

Tidigare artiklar om den anskrämliga anslagstavlan här och här.

 

*) Anna Johansson är samma person som i tidigare intervju hette Persson i efternamn.

Journalist och författare. Skriver reportage och artiklar på eget och andras initiativ, ofta om människor i arbete eller deras boende, gärna med miljö- och samhällsperspektiv. Språkgranskar andras texter. Är redaktör för antologier. Leder skrivarkurser. Håller i berättarkaféer och är litterär lektör. Skriver då och då en novell. Kan tala baklänges och dessutom klanderfri skånska.

2 Kommentarer till “Skräptavlan kvar”

  1. Göran G. Johansson Göran G. Johansson skriver:

    Ja, det är en skandal faktiskt. Det har sett ut så här i flera år. Det enda man behöver göra är att ta bort de illegala affischerna och städa lite. Det kan nån från Kultur och Fritid göra, tar väl ca fem minuter. Inkompetent och arrogant. Det bevisar att man inte bryr sig.

  2. Birger Svanteson skriver:

    Utmärkt att Kulturdelen.nu gör ett reportage om detta. Det är jättebra att stadsbyggnadskontoret planerar nya anslagstavlor på gågatan och gör det så att det blir en helhet. Men att behöva vänta till 2015, troligen 2016 med argumentet att man får mera valuta för pengarna är ett typiskt byråkratsvar. Gör en tillfällig lösning snabbt. Det ger mera valuta för pengarna än att behöva vänta så länge. Det är också en helhetslösning!
    Birger Svanteson