”Upphottad” biograf till Södertälje

D-bio till Estrad

Den digitala tekniken håller på att ta över biograffilmerna. Även i Södertälje, där de tidigare trotjänarna på Estrad, två stycken 35 millimeters projektorer, nu håller på att bytas ut. D-bio heter den digitala nymodigheten och i Södertälje satsar man på det bästa i den genren, nämligen projektorer med en upplösning på 2K. Den siffer- och bokstavskombinationen innebär i klartext att bilden blir bättre.

Installationen och intrimningen pågår för fullt. Någon gång i mitten av november skulle den kunna vara klar, förutspår Peter Taberman, programansvarig på Estrad och utlovar samtidigt någon sorts happening vid första visningen.

Att han svävar på målet med ett exakt datum är inte så konstigt, hela bytet sker under pågående och intensiv programverksamhet i salongen, med bland annat filmvisning och då med nuvarande teknik.

Dyrt, tungt och dåligt

Att Södertälje har valt att satsa på digital filmvisning, trots att investeringen går loss på runt miljonen, beror på att det är tvunget. Film i framtiden kommer inte att distribueras annat än digitalt. De amerikanska filmbolagen kommer dessutom att ställa krav på att deras filmer inte får visas med annat än projektorer som klarar 2K*), berättar Peter Taberman.

De nuvarande 35 millimeters-projektorerna slukar fem, sex filmrullar för en visning på en timme och fyrtiofem minuter. De levereras i lådor om nästan en halv kubikmeter och en sådan väger 30 kilo. Tung att ha i lager, tung att frakta. Varje kopia kostar 20 000 att ta fram och en film av hyfsad popularitet får räkna med åtminstone hundra. För var gång filmen visas blir den repigare och repigare, som gamla vinylskivor.

Den nya tekniken, med bättre bildkvalitet, eliminerar alla de här krångligheterna. Filmerna laddas ner på en hårddisk och projiceras via 2K-projektorn.

Tvunget

Om några år kommer inga filmer att distribueras annat än digitalt, tror Peter Taberman, och det är problematiskt för biograferna på ställen som Mölnbo eller andra småorter. Många av dem ägs av föreningar som Folkets hus eller Våra Gårdar. Och för dem kostar det precis lika mycket att gå över till digital filmvisning som för Heron City. Det problemet har regeringen uppmärksammat.

– I budgetpropositionen som presenterades för några veckor sen har 60 miljoner reserverats för ändamålet för åren 2012-2015. Av de pengarna kan biografägare söka hjälp för en del av finansieringen.

Det här bytet av teknik går fort nu.

– I Norge, berättar Peter Taberman, där de flesta biografer ägs av kommuner började man nu i somras och de räknar med att ha bytt alla inom ett år. SF, svensk filmindustri, som dominerar den svenska filmmarknaden har redan klarat av en femtedel av alla sina salonger.

Vad händer då med den gamla 35 mm:s projektorerna?

– Ja, inte slänger vi dem, försäkrar Peter Taberman.  En del gamla godingar kommer inte att distribueras digitalt och det är klart att vi ska kunna se Gökboet och Änglagård även i framtiden.

Mer än bio

Vad innebär det här för Södertäljeborna?

– Bland annat att filmerna vi visar kommer att högre bildkvalitet. Att vi får möjlighet att visa tredimensionella filmer, och då delar vi ut glasögon åt publiken. Att man kan gå på Dramaten eller Operan till exempel här, i direktsändning när sådan erbjuds. Att företagare kan hålla interaktiva konferenser med uppkoppling till kolleger och kontor i flera andra länder.

Blir det fler filmkvällar också?

– Nja. Att Roxy som Södertäljes sista biograf med 50 000 besökare per år stängde, blev ett problem som helt felaktigt hamnade i vårt knä. Men Estrad är en lokal för scenkonst. Inte för bio i första hand. Vi kommer att fortsätta visa film någon gång i veckan, men den nya tekniken gör det möjligt att plussa på vid några extra tillfällen lite enklare. När vi har lågsäsong här eller en lucka i det ordinarie scenprogrammet, till exempel.

Vad betyder då regerings pengapåse till den nya biotekniken för Södertälje? Vad tror du, blir det lättare att få en biograf på stan?

– Man kan ju hoppas det. Fast pengarna är inte tillgängliga förrän år 2012 och då har nog publiken vant sig vid Heron City.

Text: Ingrid Sjökvist

Foto: Göran G. Johansson

*) K:et i 2K betyder tusen. En 2K-projektor har en horisontell upplösning på 2.046 pixlar.

Vi svenskar ser i snitt 47 filmer om året, varav två på bio. Resten i mobilen, på datorn eller teven, vi hyr och köper dvd.

Antalet biobesökare har, enligt Peter Taberman legat relativt konstant under de senaste femton åren, med undantag av en del toppar som när Stieg Larsson filmerna kom.

Journalist och författare. Skriver reportage och artiklar på eget och andras initiativ, ofta om människor i arbete eller deras boende, gärna med miljö- och samhällsperspektiv. Språkgranskar andras texter. Är redaktör för antologier. Leder skrivarkurser. Håller i berättarkaféer och är litterär lektör. Skriver då och då en novell. Kan tala baklänges och dessutom klanderfri skånska.

3 Kommentarer till “”Upphottad” biograf till Södertälje”

  1. Pelle Nygren skriver:

    Estrad är och ska i första hand förbli en lokal för scenkonst och visning av kvalitetsfilm och inte en lokal för kommersiell biograffilm. Men trots att penningstarka biografägare duckar för att investera i en biograf i Södertälje så borde Södertäljeborna ändå få en chans att se aktuella biograffilmer på hemmaplan. Kommunen har gjort en klok investering i ny teknik för visning av biograffilm. Lås oss använda den nya projektorn för såväl livesänd opera, kvalitetsfilm som visning av de premiärfilmer som nu endast går i salongerna på Stockholms filmstäder.

  2. Den digitala tekniken är välkommen och Estrads filmkvällar är viktiga. Men en ersättning för en biograf är Estrad inte och ska inte heller vara.

    Många har inte möjlighet att åka eller skicka sina ungdomar till Heron City. Själv åker jag nu till Stockholm när jag vill se film på stor duk. En onödigt lång resa, men det gjorde jag ofta även då vi hade en biograf i stan för långt i från alla filmer gick upp här.

  3. Roland Cox skriver:

    En riktigt glad nyhet!