Burlesk kabaré

Cabaret Gauche

Söndagen den 12 september anordnades Cabaret Gauche i Gula villan i Järna, den som senare fick eko i rikspressen för sin striptease (mer om det  här). Kvällen innehöll en fin blandning av musik, circus, spex, burlesk och dans, skriver Kulturdelens utsända. Därtill politik. Gauche betyder vänster på franska.

Foto: Göran G. Johansson

Bildtexter: Sandra Karlung

Doften av rök och tallbarr smög sig in i Gula villan. Den var lagom fylld av en blandad och nyfiken publik, som kunde mumsa i sig kaffe och mackor med grönsaker och vegetarisk ost upplagt på Saltå kvarn-bröd.

Med en lätt förundran iakttog publiken dessa rostiga sågar, krokar och oljefat som industrirockbandet MooseQuartet musicerade på. De påminner om norska Kaizers Orchestra. Efter ett tag svängde det ordentligt.

Thorsten Andreassen jonglerade med knivar, äpplen och bollar. På något vis samtidigt.

MooseQuartet. Fredrik Figge Cederblad, sång; Pojlof Sandberg, synt och trummor, Martin Hellquist, skrot; Daniel Johnston, gitarr.

Till och med en lindansare hade letat sig ut till Gula villan och visade hur en relativt stor lokal genast kändes för liten för denna scenkonst. Akrobaterna var alla väldigt dukiga med olika och unikt utformade. Varför ser man inte mer av sånt här? Mer circus – nu!

Annan underhållning blev det med Miss Cookie, en vacker, talangfull burleskdansare som smakfullt och sensuellt körde en show med glimten i ögat.

Ett band som kom tillbaka flertal gånger under kvällen var Fest i byn. Balkanmusik som fick flera i publiken att kliva upp och dansa.

Journalist och författare. Skriver reportage och artiklar på eget och andras initiativ, ofta om människor i arbete eller deras boende, gärna med miljö- och samhällsperspektiv. Språkgranskar andras texter. Är redaktör för antologier. Leder skrivarkurser. Håller i berättarkaféer och är litterär lektör. Skriver då och då en novell. Kan tala baklänges och dessutom klanderfri skånska.

8 Kommentarer till “Burlesk kabaré”

 1. Clas skriver:

  En sak som jag anser ÄR problematisk är att det inte tycks finnas utrymme för nyanser i vissa diskussioner, eller hos vissa människor. Svart eller vitt, på eller av (kläderna i detta fall). Inget om hur eller var eller varför, inget djup, inget intresse av att föra något vidare utan bara någon slags extremistisk förbudshets.
  Stort tack till kulturdelen.nu för att ni, som enda ställe jag sett, skriver om evenemanget som det var – och inte utifrån någon slags maktstrukturell revirpinkning vilket tyvärr 99% av det som skrivits om Cabaré Gauche egentligen handlat om.

  /Clas, en av de stolta musikerna

 2. Göran G. Johansson Göran G. Johansson skriver:

  Kan signaturen Inge D. Bath kontakta oss? Vi behöver diskutera ditt inlägg innan vi publicerar det och epostadressen du uppgav verkar inte fungera.

  Göran G. Johansson

 3. Pierre Gräff skriver:

  Intressant aspekt. Att det är ett problem att kvinnor tar av sig kläder. Var i ligger problemet? Jag ser det inte. Däremot är det ett problem att kvinnor inte kan ta av sig kläderna utan att det blir kraftfulla reaktioner som ytterst handlar om att de som reagerar per automatik ser en naken kvinna som ett sexuellt objekt. Jag hävdar att de negativa reaktioner som kommit ytterst handlar om belackarnas kvinnosyn. Som man kanske borde reflektera över.

 4. Nils skriver:

  Det är ju ändå märkligt att arrangörer och deltagare i detta fortfarande inte förstår VAD i detta som egentligen var problematiskt. Nakenheten är väl inget problem. Att kvinnor tar av sig kläder som underhållning är, men den aspekten tycks ha gått folk förbi. Även att man inom vänsterpartiet ständigt pratar om jämlikhet.
  Och skulle inte Kulturdelen.nu vara opolitiskt? Då ser jag det som aningens problematiskt att skriva om denna aktivitet på dessa sidor.

  • Göran G. Johansson Göran G. Johansson skriver:

   Hej Nils!

   Kulturdelen är politiskt obunden, men det betyder inte att vi inte får skriva om politik, tvärtom är kulturpolitik ett av våra större bevakningsområden. Och det betyder inte att vi inte får bevaka kulturyttringar om det finns ett studieförbund, i det här fallet ABF, eller politiskt parti, i det här fallet Vänsterpartiet, som arrangör. När Vuxenskolan med sina medlemsorganisationer Centerpartiet och Folkpartiet gör en musikfest nästa gång kommer vi att vara där också.
   Kul att det blev en diskussion om ett kulturellt fenomen! Vad tycker ni andra som var där: kvinnoförnedrande striptease eller nygammal burlesktradition?

   Göran G. Johansson, ansvarig utgivare

 5. Isabell skriver:

  Ja men, så var ju den kabarén jag var på! Tack för ett fantastiskt fint reportage.

  Isabell, en av de stolta arrangörerna

 6. Tomas Lindell skriver:

  Jag måste erkänna att jag inte är ett fan av burlesk eller jag har inte riktigt hajat det, men att det är chockerande är befängt, lika chockerande som ballongdansen. Om jag hade gjort ballongdansen skulle det varit en nakenchock då? Betydligt mer naken än miss Cookie hade jag varit, det är skrämmande hur lite fakta pressen grundar sina löp med. Nästa Cabare så kanske man kan ställa upp med lite ballongdans i jämlikhetens namn.

 7. Erik Norlin skriver:

  Jag är mycket glad att kulturdelen.nu såg det konstnärliga, mänskliga, vackra och originella i vänsterpartiets nu så berömda valkabaré i Gula Villan. Den var strålande och mediastormen helt obegriplig.
  Tack för att ni finns.