En installatör har gått ur tiden

56 dödsannonser räknar jag till i DN en dag. Av dem har bara tio kristna symboler. Sverige är på väg att bli helt avkristnat, vad det verkar.

Istället förknippas de döda anhöriga med odödliga symboler för liv och hopp, som en ros eller en fågel eller en liljekonvalj.

Eller så pryds annonsen av en symbol för ett livsintresse eller yrkesidentitet. En Hammarby-flagga. En tvåmastare. Ett munspel. En travhäst. En skidåkare.

Och där är en… men vänta… vad är det där? Det ser ut som en hårtork eller en motorsåg överst i annonsrutan.

Jag blir tvungen att läsa annonsen för att förstå symbolen. Gamle Bengt har kilat vidare efter ett långt liv som som oljeeldningsinstallatör.

”Troget har du alltid strävat/och för mödan aldrig bävat”, enligt diktstroferna i annonstexten.

Ikonen som ska få oss att minnas Bengt är en oljebrännare.

Roland Cox

Några symboler från Fonus hemsida.

Roland Cox är frilansande journalist och manusförfattare som bor i Södertälje sedan slutet av 70-talet. Har skrivit manus till Sommarteatern, bland annat för pjäser som ”Telgehus”, ”Badet” och senast ”Historien om Oliver”. Född på 50-talet. Har följt fyra barn genom skolsystemet. Amatörmusikant bland annat i Hinkens Orkester.

5 Kommentarer till “En installatör har gått ur tiden”

 1. Bengt Arvidsson skriver:

  Hej,

  Många väljer också att skriva en fin dikt istället. Här finns en bra text:
  https://fenixbegravning.se/begravningsdikter-artikel/

  Med vänlig hälsning,
  Bengt

 2. John skriver:

  Hej!
  Fann en hel del symboler på https://lavendla.se/begravning/fore-begravningen/begravningssymboler/ också! Otroligt så många det finns, förmodligen även oljebrännare 🙂

 3. Peder Edström skriver:

  Det glädjer en hedning som mig att religionen förlorat sitt kvävande grepp över många människor. Det innebär inte att jag välkomnar oljebrännare eller semlor i dödsannonser.

 4. Pia Johansson skriver:

  I mitten på 80-talet arbetade jag som gravstensritare på Fonus vilket innebar att jag designade gravvårdar både med text och bildsymboler. Då var det svårt att få tillstånd av Kyrkogårdsnämnden att ha andra symboler än kors, en enkel ros eller en duva på en sten. Uppenbarligen har det hänt en hel del på 25 år, en oljebrännare var inte att tänka på vid den tiden.

 5. Göran G. Johansson Göran G. Johansson skriver:

  http://www.fonus.se/bestalla/begravning/dodsannons/symboler-till-dodsannonser/ hittar man 78 sidor med symboler till dödsannonser. Jag hittar ingen oljebrännare men en del rörtänger, hjullastare och skiftnycklar.