Filmfestival

Många filmer, lite fika

I det nya mediarummet visades också filmer i samband med Megafons Filmfestival.

I onsdags hölls årets Megafon Filmfestival på Nova i Luna Kulturhus. Den arrangerades av Ola och Elin på Kulturskolan och projektet ”Unga berättar”. Det visades en mängd spännande kortfilmer, animationer och digitala berättelser  producerade av unga Södertäljebor på stora scenen, multinova och på interaktiv monitor. Indiefilmaren Robert Lillhonga som gjort filmen ”Hata Göteborg” föreläste  om hur han lyckades göra en långfilm trots motgångar.

Ola Abrahamsson, lärare i digitala medier på Kulturskolan

På ett alldeles nyligen ombyggt Café Nova blir jag lite smått besviken över faktumet att det inte längre är ett café vi befinner oss i. Det mycket större, och mer spännande Nova har bestämt sig för att skrota café-delen för att skapa någon form av fritidsgård  med fokus ”kreativitet” – mitt i centrala Södertälje. Medan jag hoppas på att bristen på café endast är temporär så drog under onsdagseftermiddagen filmfestivalen Megafon igång.

För andra året i råd, i hopp om att få fortsätta i många år till bjöd Megafon på en fullspäckad kväll i tre olika block. I block ett på stora skärmen visades det film i form av en salig blandning kortfilmer i en massa olika genrer och tekniker.

Ingen film var den andre lik men samtliga hade en tanke bakom. Den film som stack ut mest var nog den som faktiskt bestod av stillbilder med en berättarröst som förklarade händelseförloppet. Det var också den kortaste filmen som block ett bjöd på.

Allting blir så mycket mer spännande när man låter unga skapa film.

Precis vid ingången (lite malplacerat mitt i en korridor) stod det tre skärmar som visade varsin film gjorda av gymnasieelever med temat ”göra en plats till någonting annat”. Där fanns det hörlurar att låna så man inte skulle störa när man ville lyssna på dialogen.
Faktumet att Nova numera är en kreativ fritidsgård gjorde att väggarna var fyllda med mer spännande ting än endast filmrelaterade saker under onsdagen. Smycken som tillverkats av Josefine Prescott och Janine Persson hänger på en väldekorerad vägg och i en liten fototävling med tema ”Se dig om” har Linnea Degerstedt utsetts till vinnare. På många vis är nya Nova ett mer intressant och större Nova trots att jag saknar café-delen.

Linnea Degerstedts vinnarbilder

Att festivalen var lagd på en sådan tid under dygnet (17-20), gjorde att man antingen fick missa en del av festivalen, äta en väldigt tidig middag (eller sen lunch…) eller bara hålla ut till efter klockan åtta.

Megafons hemsida och programmet.

Text: Malin Forsman

Foto: Göran G. Johansson

Malin Forsman går tredje året på Kungstensgymnasiet i Stockholm. Funderar vissa dagar på att kasta sig framför SLs tåg av ren frustration. Mest de som redan står stilla på grund av förseningar. Sysslar annars med att dansa i regnet, förbanna snö och tycka solsken är helt okej. Synes oftast med någon av Stephen Kings böcker.

Lämna en kommentar