Öppet brev till Telge Fastigheter

Fontänen Dafne av Helga Henschen, färdig 1978.

Öppet brev till  Lars Godner,  styrelseordförande i Telge Fastigheter AB

Betr. Dafneskulpturen i Lunagallerian

Styrelsen för Helga Henschens Vänner protesterar med sorg och upprördhet över det  övergrepp som skett mot konstnären Helga Henschens skulptur Dafne i Lunagallerian. Vi har vid tidigare kontakt med Dig, Lars Godner fått veta  att Telge Fastigheter betraktar Dafneskulpturen  som  ”en verklig klenod som i högsta grad hör hemma även i en upprustad Lunagalleria”.  Redan då, för mer än tre och ett halvt år sedan, ansåg Du att skulpturen ”under en alltför lång tid hamnat på undantag och inte skötts bra.”

Vad har då hänt sedan dess?  Efter lång tystnad och upprepade samtal till Telge Fastigheter från den av oss i styrelsen som är bosatt i Södertälje,  blev vi genom konstnären Eric Matteonis förmedling för något drygt halvår sedan inbjudna till ett samtal på plats i Lunagallerian då vd för Telge Fastigheter, Liselott Nilsson,  meddelade att hon ville sätta upp ett staket runt skulpturen och ta bort det bladmönster runt skulpturen som ingår i konstverket.  Vad vi också kunde konstatera då är att en röd rand (ungefär som nagellack) målats runt bassängens kant, redan det ett gravt intrång i en konstnärs verk.  Vi invände mot detta med goda argument. Utan någon effekt.

Nu har ett fult staket satts upp och vi har fått veta att bladmönstret kommer att tas bort. Vi är förtvivlade över att man på detta sätt utan någon som helst respekt för en känd och älskad konstnärs avsikter med sin skulptur beter sig på detta sätt!  Skulle något liknande ske med hennes berömda utsmyckning av Tensta tunnelbana skulle ett ramaskri höras bland konstkännare i och utanför medierna. Men nu är det i Södertälje detta sker. Det är en skam om detta får ske i tystnad. Vi kräver:

 • Ta bort den röda randen runt kanten på bassängen!
 • Ta bort staketet!
 • Återställ skulpturen i dess ursprungliga skick!

Styrelsen för Helga Henschens Vänner genom Lilian Larsell, ordförande   och Ami Lönnroth, sekreterare

Dafne väger 4 ton och är den största enskilda skulptur Helga Henschen gjort. Hon var inspirerad av myten om Dafne, kvinnan som förvandlades till ett träd. Här är det fyra kvinnor, en vit, en gul, en brun och en svart, som delvis blivit till träd. Trädet är fullt av blommor och fåglar i lysande färger.

Kvinnan bakom verket

Helga Henschen, vem var hon? Kvinnan som skapade Dafne som Södertälje kommun på 70-talet bestämde sig för att införskaffa?

Jo, och här läser vi på i olika uppslagsverk, hon levde mellan 1917 och 2002, blev alltså 85 år gammal. Föddes i Stockholm och levde under många år i Sundbyberg. Där har biblioteket inrättat ett Helga Henschen-rum för att vårda minnet av bygdens kreativa dotter.

Mångsidig och produktiv

Helga Henschen var inte vilken konstnär som helst. Hon gick på målarskolor och akademier av olika slag, bland annat för sådana giganter som Isaac Grünewald och Sven X:et Erixon. Hon var ytterst mångsidig och kreativ, målade i olja och akvarell, skulpterade, tecknade och skapade affischer, ett trettiotal. Hon hade egna separatutställningar på många ställen, bland annat på Liljewalchs. Hennes verk finns, förutom den unika skulpturen i Södertälje, på Moderna Museet, Nationalmuseum, i Västerås och Eskilstuna konstmuseer, i Sundbybergs stadshus, i skolor, på sjukhus och bibliotek runtom i Sverige.

Bryssel och Tensta

En av hennes skulpturer, Gaia, såldes till Europaparlamentet i Bryssel 2001.Hon har stått för den konstnärliga utsmyckningen av Tensta tunnelbanestation, på temat En ros till invandrarna med bland annat texter och dikter på flera språk. På arton tavlor har hon där också skrivit ordet ”syskonskap” på lika många språk. I utsmyckningen ingår bland annat fåglar på klipphyllor.

Helga Henschen har också illustrerat böcker. Bland annat Ballader i det blå av Evert Taube, Tuff och Tuss på äventyr av Gösta Knutsson, Festen i Hulabo av Britt G. Hallqvist och Gyllenåsnan av Ebbe Linde.

Och så skrev hon, tolv böcker har hon gett ut, varav tre är självbiografiska. Bland dem Vägen till Rebella, där Dafne, berättar Södertäljekonstnären Eric Matteoni, har ett eget kapitel.

Faktaruta: Ingrid Sjökvist

Foto: Göran G. Johansson

Ami Lönnroth, bördig från Göteborg, är journalist och författare och sedan 1992 bosatt i Södertälje. Efter många år som dagstidningsjournalist, varav de sista 25 åren på Svenska Dagbladet, övergick hon 2002 till en frilanstillvaro som rymt såväl bok- som artikelskrivande, t ex som krönikör i Länstidningen några år, och undervisning av både blivande och aktiva journalister. Dessa uppdrag har utförts i Stockholm, Kalmar, Moldavien, Kazakstan och Baltikum m fl mer eller mindre avlägsna platser. Hon började sin pedagogiska verksamhet som gästprofessor i journalistik 1995/96 vid JMK i Stockholm.

12 Kommentarer till “Öppet brev till Telge Fastigheter”

 1. […] Öppet brev till Telge Fastigheter […]

 2. […] Öppet brev till Telge Fastigheter […]

 3. […] Läs även Dafne våldtagen, och Öppet brev till Telge Fastigheter. […]

 4. ingmarie skriver:

  Vad är problemet? Jag, och vem som helst kan bada eller blöta ner mig i Dafne trots det fula staketet.

 5. Tore Wrengel skriver:

  Kan man inte ta bort eller flytta konstverket till ett annat ställe? Då slipper den störa Telgefastigheter, mig och alla andra som tycker den är ful och felplacerad. Ett bra ställe att förvara alla sk. konstverk enligt ovan skulle ju kunna vara Almnäs/gamla Ing1. Då kunde de som tycker detta är vackert åka dit på söndagsutflykt tex å betrakta den.

 6. Birger Svanteson skriver:

  Skandal är lindrigt uttryckt, om ”staketet” runt Daphne. Telge fastigheter verkar helt sakna empati och förståelse för Helga Henschens skulptur. Jag föreslår att man skyndsamt sätter upp ett staket runt Maren, så ingen råkar trilla i vattnet och bli blöt.
  Birger Svanteson

  • Margareta Lithén Margareta Lithén skriver:

   Bra förslag! Drunkningrisken torde vara större i Maren än i Lunagallerian.

 7. Signe Andersson skriver:

  Var inne i Luna idag och tittade på Daphne och såg staketet för första gången. Vilken fruktansvärt okänslig hantering av ett konstverk! Man blir både ledsen och förbannad, när man ser Daphne inhägnad och intryckt mot väggen. Ingen respekt för konstnären eller verket .
  Ingen har mig veterligt ramlat i vatttnet under alla de år skulpturen (utan illröd kant eller staket) funnits i Luna. Att folk möjligen kan snubbla över den nu beror på att affärsytorna har utökats och inkräktat på Daphnes utrymme.
  Överhuvudtaget kommer skulpturen inte alls till sin rätt idag, sedan entrén till Luna byggts om och rulltrappan kommit i förgrunden, och affärerna därefter brett ut sig. Idag är det mera köptempel än kulturhus i Luna, tyvärr.
  Kulturintresset verkar inte vara särskilt stort inom Telge fastigheter. Jag har förgäves försökt få bort texten i ett fönster mot Gästgivaregatan, där det står att ett antal mördare väntar på dig på biblioteket. Den texten är bibliotekspersonalen inte glada över. De har inte heller blivit tillfrågade eller informerade.

 8. Sandra Margareta skriver:

  BRA uppmärksammat, SKÄMS Lars Godner.

 9. Per Lundström skriver:

  Jag minns när jag första ggn såg Daphne I Luna och hur den gjorde mej glad. Det kändes som om man från Kommunen och Karlavagnen (tror jag det hette då) ansträngt sej för att med kvalitet och friskt satsande, möjliggjort ett livsbejakande konstverk som alla kunde ta till sej. Med sorg i hjärtat har jag sett hur man undan för undan respektlöst behandlat eller rättare sagt underlåtit att respektfullt behandla
  ett av våra kanske mest originella konstverk i staden. Med tanke på Helgas hemvist politiskt borde det vara en hederssak i en Socialdemokratiskt styrd stad med ett starkt ABF att inte förknippas med kulturdestruktiva
  och kommersiella krafter. Återställ Daphne och
  låt mej slippa skämmas över min stad och dess
  ledning!

 10. Helena Cronholm skriver:

  Skandal är ordet!
  En skandal som tyvärr fått pågå alldeles för länge! Ingen respekt för vad denna fantastiska konstnärinna har skapat.Att till och med handgripligen måla på ett konstverk, är för mig fullständigt ofattbart!Det visar på en okunskap hos Telege fastigheter och dess ledning.
  Det drar skam över Södertälje.

 11. Marie skriver:

  Väntar med spänning på Lars Godners svar. Det är svårt att förstå varför denna fina skulptur behandlas så illa.
  Jag gläds åt Helga Henschens vänners initativ och hoppas att skulpturen kommer att återställas.