Internet är lokalt

Internet är globalt och fjärran och folk sitter kisande framför databurken istället för att träffa människor nu för tiden.

Nja.

Det är därför det är så onaturligt tomt på många kulturevenemang i Södertälje, en stad med 80 000 invånare.

Hm. Kanske.

Men internet skulle lika gärna kunna beskrivas som något väldigt lokalt, något som för människor samman. Tack vare Facebook vet jag att James har gift sig, och så har vi en tråd att ta upp nästa gång vi ses på pendeltåget.

Och tänkt på alla dessa kärlekspar som träffades i en chatt.

Kanske var teve värre när den kom. Den har förändrat våra rörelser kroniskt. Varför trängas i duggregnet och lyssna på Darin när man kan sitta mjukt i soffan och lyssna på Michael Jackson?

Men nu visar en färskt undersökning från Inwarehouse och Demoskop att bara 9 procent av svenskarna kan tänka sig att vara utan en dator med bredband. Medan hela 51 procent tror att de skulle överleva utan teve.

Idag sitter folk i vardagsrummet med teven på och laptopen i knäet. När det blir reklampaus kollar de mejlen, letar laxrecept eller chattar.

Och snart tror jag att internet har gått varvet runt, från att vara globalt till att hitta hem till det lokala.

Jag har ännu inte hittat den ultimata nöjes- och kulturguiden för Tälje på webben. (Kulturdelen kanske?!) Och det saknas förstås en massa tjänster.

I början av 90-talet var jag med och startade internetföreningen Cybertelge som skulle utveckla en lokal mötesplats på webben. Vi var för tidigt ute, inte tillräckligt driftiga. Men idén var bra.

Här är en dagsfärsk idé:

Visst vore det bra med webbkameror på stan, i foajén, på krogen! Då skulle man kunna kolla hemifrån och på nallen vilka som har kommit, om det är något drag, om det verkar finnas platser kvar på Stadsscenen.

Kamerorna ska förstås vara ordentligt uppskyltade och avgränsade så att ingen ofrivilligt hamnar i bild.

Allt som kan underlätta mänskliga möten. Vad är annars meningen med internet?

Text: Roland Cox

Foto: Göran G. Johansson

Roland Cox är frilansande journalist och manusförfattare som bor i Södertälje sedan slutet av 70-talet. Har skrivit manus till Sommarteatern, bland annat för pjäser som ”Telgehus”, ”Badet” och senast ”Historien om Oliver”. Född på 50-talet. Har följt fyra barn genom skolsystemet. Amatörmusikant bland annat i Hinkens Orkester.

3 Kommentarer till “Internet är lokalt”

 1. Om du går till vår lokal, Luna-träffen, (kommunens Frivilligcentral) Gästagivargatan 5, 5 tr., så kan Du läsa på kringelstans hemsida om vad som händer i Södertälje.

 2. På Luna-träffen, kommunens frivilligcentral, kan de som är pensionärer, 55+, träna med datorer så att de känner att de tillhör samhället. De nya tjänster som kommun och stat bygger upp, utgår från datorer, därför är det viktigt att lära sig dem. Även på TV står det hur Du kan läsa mer i Din dator.
  Äldre lär äldre är måttot och här får Du träna gratis.
  Vissa dagar är även för icke medlemmar. Se vår hemsida, http://www.seniornet.se/klubb/sodertalje.

 3. Peder Edström skriver:

  Rolands idé om en webbplats finns realiserad i stadshusets foaje. Där kan man leta efter krogar, teatrar och allt möjligt. Men bara från Stockholm.
  Kan vi fylla den burken med södertäljebaserat material vore det en gudi behaglig gärning.
  Fanns det också ett gäng sådana mojänger vid Centralen, Kulturhuset osv så skulle våra besökare från andra orter lättare hitta till våra fantastiska evenemang.