Julklappar på bibblan

I en av vuxenböckerna döljer sig På Chesil Beach av Ian McEwan, en helgjuten bok som är min favorit, säger Karolina Wiberg (till vänster). Och i ett av ungdomspaketen ligger Thomas Hallings Bli ihop, avslöjar Carolina Brodin.

Låna julklappsböcker

Carolina Brodin och Karolina Wiberg på Lunabiblioteket har slagit in julklappsböcker i knallrött tomtepapper, dekorerat dem med vackra band och klistrat lockande etiketter utanpå. På låneböcker.

Detta är en hemsk bok, och gripande, som handlar om en irländsk kvinna, så står det på en av de inslagna låneböckerna. På en annan: Detta är en mycket spännande bok om en av våra största, historiska myter. Skriven av en marinbiolog! Hemlighetsfullt och spännande, precis som det ska vara med julklappar.

Har du tur kan du få nån av de här böckerna av tomten. Till låns, visserligen, men då slipper du å andra sidan köpa större bokhylla, du lämnar tillbaks den bara när lånetiden har gått, som med alla andra låneböcker.

Bjud på en läsupplevelse

Lånejulklappar finns på flera bibliotek i landet och nu medger också tekniken i Södertälje att maskinerna läser av chippet inne i boken genom inslagning och allt.

På en hylla mitt i Lunabiblioteket står julklappshyllan, ena sidan med barn- och ungdomsböckerna inslagna och andra sidan med vuxenlitteratur.

– Det är böcker som vi själva tycker om, säger bibliotekarierna Carolina Brodin och Karolina Wiberg, dock inte de allra nyaste, dem vill vi inte plocka från hyllan.

I vanliga hyllorna har de också placerat ut en och annan inslagen lånebok. Och inte nog med det. Den besökare som själv vill överraska en bekant på julafton genom att räcka fram sin egen favoritbok, kan slå in den och ge den som lån i julklapp.

Text: Ingrid Sjökvist

Foto: Göran G. Johansson

Journalist och författare. Skriver reportage och artiklar på eget och andras initiativ, ofta om människor i arbete eller deras boende, gärna med miljö- och samhällsperspektiv. Språkgranskar andras texter. Är redaktör för antologier. Leder skrivarkurser. Håller i berättarkaféer och är litterär lektör. Skriver då och då en novell. Kan tala baklänges och dessutom klanderfri skånska.

Lämna en kommentar