Kulturdebatt på Lunabiblioteket

Välbesökt kulturdebatt

Samtalet i Luna kulturhus bjöd inte på några överraskningar. Alla partier tycker att kulturen är viktigt och glädjer sig åt allt bra som görs. Politikerna skyller på den dåliga ekonomin, när de ställs till svars för att det satsas för lite.

Det blev fullsatt. Många av Södertäljes kulturpersonligheter syntes i vimlet när ett 60-tal åhörare   letat sig till Café Blå i Luna kulturhus i onsdags kväll. De lokala partierna, utom SD, ND och KD, var representerade och tog plats i ena änden av rummet. Debatten var initierad av Kulturforum, en paraplyorganisation där ett antal kulturföreningar ingår.

Ami Lönnroth

Moderatorn Ami Lönnroth inledde genom att låta politikerna svara på några frågor. Stämningen var stundtals något ohjärtlig, eller kanske snarare resultatinriktad och långrandighet och utsvävningar från politikernas sida beivrades obönhörligt.

Oppositionen fick chansen

Först frågade hon oppositionen om det fanns en kulturfråga där de skulle ha beslutat annorlunda är den röd-gröna majoriteten den senaste mandatperioden.

Tage Gripenstam (C) svarade att han beklagade det försenade beslutet i Järna kommundel om den gamla brandstationens framtid. Bo Håkan Stockhaus (FP) talade om tre skönhetsfläckar: hotet mot Hebbevillan, nedskärningar för kulturskolan och Torekällberget som fått halvera personalen. Ulf Sundblad (M) tog upp obalansen bland studieförbunden och skulle gärna ha hjälpt de små att överleva. Sten Lundin (PP) pekade också på nedskärningarna för Torekällberget.

Besim Aho (S) bemötte kritiken.

– Faktum är att vi tillfört medel. Kulturlivet fungerar. Vi skulle vilja göra mer, men budgetläget har varit kärvt, svarade han.

Konstföreningen får vara kvar

Besim Aho (S), kultur- och fritidsnämndens ordförande

Ami Lönnroth frågade också om politikerna anser att kommunen har nytta av kulturutbudet som föreningarna bidrar med?

Alla partierna svarade ja på frågan och Ami Lönnroth passade på att ställa en helt konkret följdfråga: kommer Konstföreningen att kastas ut från sina lokaler?

Besim Aho (S) levererade den enda egentliga nyheten för kvällen när han svarade att det inte finns något hot mot konstföreningen, den kommer att få vara kvar i sina lokaler. Det uttalandet belönades med en spontan applåd. Oppositionen höll med och sa att inga av föreningarna ska känna sig hotade.

Valfläsket lyste med sin frånvaro

Debatten gav inget konkret, inget av partierna passade på att göra något utspel. Inget valfläsk denna kväll alltså. Kulturpolitikerna påpekade att Södertälje befinner sig i ett svårt ekonomiskt läge. Pengarna behövs på andra håll, som inom omsorgen och det sociala stödet. Det är områden som kommunen, enligt lagen, måste satsa på. Kulturen hamnar lätt i andra hand, beklagade man sig.

Publiken lyfte sina hjärtefrågor

När publiken fick chansen att komma in, så luftades ett antal hjärtefrågor. Som att kulturen måste prioriteras i skolan för barn och ungdomar. En biograf efterfrågas i stan. Skolbiblioteken måste försvaras och konsthallen borde rustas upp till sin forna glans. Ett forum där politiker och föreningarna kan mötas med jämna mellanrum efterlystes också. I rummet fanns både stora, övergripande frågor och helt konkreta förslag som att dela ut en kalender med kultur- och idrottsarrangemang till alla hushåll i Södertälje.

Politikerna till motattack

Tage Gripenstam (C)

Tage Gripenstam (C) frågade plötsligt församlingen om de verkligen tycker att kulturlivet i Södertälje är så dåligt. Nej blev svaret efter en snabb handuppräckning. Politikerna passade också på att ge tillbaka genom att påpeka att arrangemangen inte alltid är så välbesökta som man skulle önska. Ett rikt och varierat kulturliv, ville man få med i diskussionen, är också beroende av att publiken strömmar till.

Gunnel Liljegren (M) orsakade munterhet genom att säga att det vore trevligt att gå på ett evenemang någon gång där man inte känner hälften av publiken personligen.

– Kom till Klubb Molto i kväll, replikerade Anna Bohman (S) och syftade på att föreningen hade release-fest på stadshusets takterass senare samma kväll.

Samtalet i Café Blå färgades av två underströmmar. Till att börja med en längtan tillbaka till ett Södertälje som satsade stort på kulturlivet. Det andra är kampen för att Södertälje inte ska bli en förort till Stockholm.

Frågan som hängde med ut i den kyliga septemberkvällen är om tiderna helt enkelt har förändrats? Klimatet är hårdare idag och visioner och god vilja kanske inte räcker till i Södertälje 2010?

Text: Daniel Johnston

Foto: Göran G. Johansson

Daniel Johnston är frilansande journalist, musiker och scentekniker. Utexaminerad från JMK, Stockholms universitet, 2010. Jobbar även deltid på ABF Södertälje-Nykvarn med kultur och annat i kommunens södra delar.

Etiketter:

3 Kommentarer till “Kulturdebatt på Lunabiblioteket”

 1. Ett annat parti som saknades i den kulturpolitiska panelen var KD. Inget sades om varför de inte deltog.

  • Birger Svanteson skriver:

   Hej! Det var en miss från oss arrangörer att vi inte informerade om deras frånvaro. De hade ingen person som kunde representera KD, därav anledningen.
   Hälsningar Birger Svanteson

   • Göran G. Johansson Göran G. Johansson skriver:

    Vi har lagt till KD i den nya, kompletta artikeln. Tack för påpekandet!