Lägg ner, Bettnér

Han har låtit arg på ett kul sätt, smockat nerifrån och uppåt, från mannen på gatan mot makt och politiker. Men ståuppen på Estrad i lördags välte mot något extremliberalt som får skrattet att fastna i halsen.
För visst är det ganska kul med hans totala hejdlöshet när han talar om allt under bältet, om hans ensamma runkkvällar på 300 hotellrum. Och han trycker på blåmärken som bör tryckas på, vardagsrasism och sverigedemokrater och annat som måste pucklas på, ihärdigt. Det gör han bra.
Men så kommer det plötsligen något… Jag hoppas fortfarande att jag fattade fel, eller att det var en komplicerad trippelironi. Men det åtminstone lät som om Bettnér försvarar prostitution och agiterar för att släppa vissa (eller alla?) droger fria. Människans frihet och bemyndigande är ett starkt undertema hos honom, men när han tycks helt släppa det inkännande i att ta ansvar för varandra, att skydda varandra från exploatering och social misär, då fastnar skrattet i min hals.
Det finns inga lyckliga horor. Hasch orsakar psykoser och får människor att stanna i växten, mentalt. Gräs är kanske inte farligare än öl, men varför behöver vi ytterligare en farlig drog när vi har jämt skägg att mota alkoholen?
Roland Cox
Foto: Mats Bäcker.

Roland Cox är frilansande journalist och manusförfattare som bor i Södertälje sedan slutet av 70-talet. Har skrivit manus till Sommarteatern, bland annat för pjäser som ”Telgehus”, ”Badet” och senast ”Historien om Oliver”. Född på 50-talet. Har följt fyra barn genom skolsystemet. Amatörmusikant bland annat i Hinkens Orkester.

3 Kommentarer till “Lägg ner, Bettnér”

 1. Göran G. Johansson Göran G. Johansson skriver:

  Vi har sökt Magnus Betnér för en kommentar utan resultat.
  Göran G. Johansson, ansvarig utgivare för Kulturdelen

 2. Sandra M Karlung skriver:

  Tycker allmänt att Betnér är en av dem som borde engagera sig mer själv för att väga upp mot all kritik han kastar ur sig.
  Hans skämt bygger på ett ständigt missnöje för att provocera, och även om han försöker visa sin ståndpunkt mot ex. främlingsfientlighet via sin komik så är det generellt mycket gnäll och ingen verkstad. Därför kan han lägga en stor del av sina framträdanden på att snacka skit som också provocerar på sitt sätt, eftersom han ändå inte verkar ta det särskilt seriöst.

 3. Peter Karlberg skriver:

  Frågan är väl hur vi uttrycker vårt inkännande – med det sedan länge ganska misslyckade kriget mot narkotikan eller med en mer på skademinimering byggande avkriminalisering.