Läsecirkel på Luna

Kom med på läsecirkel

Har du någon gång tänkt att det skulle vara roligt att vara med i en läsecirkel och lufta de tankar och funderingar du fått efter att ha läst en bok? Men var finns det någon sådan? Jo, här. På Kulturdelen.

Från och med nu kan du vara med på ett hörn i Luna kulturhus läsecirkel och ta del av samtalen kring en utvald bok, nu senast, Assia Djebars Ingenstans i min fars hus. Detta tack vare bibliotekarien Karolina Wiberg, som håller ihop gänget och som har lovat att berätta hur snacket kring böckerna går. Om du blir lockat att delta så kan du faktiskt knalla dit högst personligen till läsecirkeln nästa gång den hålls, alla är välkomna. Eller så följer du den här på Kulturdelen.

Fängelse med gemenskap

Ingenstans i min fars hus är en självbiografisk roman om författarens barn- och ungdomsår i Algeriet, summerar Karolina Wiberg. Den skildrar hur begränsat livet kan bli för flickor och kvinnor i ett land där religionen och hederskulturen styr.

– Vi diskuterade hur huvudpersonen Fatima under sin uppväxt faktiskt inte kommer i kontakt med någon av det manliga könet förutom sin far, och vad det innebär för henne, berättar Karolina.

– Hon lever i en total kvinnovärld. Fatimas mor är bara fri att gå som hon vill på stadens gator när hon ska till kvinnobadet och det är hennes mönster Fatima föväntas följa. Några av oss tyckte att det finns något kusligt över det instängda kvinnorummet i hamman, det turkiska badet. Andra såg något varmt och positivt i den kvinnliga gemenskapen som skapas där. En deltagare kom att tänka på badandet i Kvinnor och äppelträd av Moa Martinson, där kvinnorna genom sitt badande gör uppror och bryter mot byns alla regler och seder.

Huvudpersonen Fatima är alltså instängd, men har ändå hittat sina ventiler; det är böckernas värld och basketen som har fått bli ett sätt att ändå delta i yttervärlden.

– Det är fascinerande att se hur huvudpersonen hittar små utvägar ur sitt kvinnliga fängelse. Någon i gruppen jämförde med hur det var i kommunisttidens Polen, eller i Ryssland. Hur människor alltid, trots förtryck har funnit andningshål, och utlopp för sina personligheter.

Ljushårig bitch

– Vi talade om karaktären Munira, en vän till huvudpersonen. Hon är ljushårig, och därför ansedd vacker. Kanske är det skönheten som gör henne till en intrigmakerska, en riktig liten bitch, tyckte en i gruppen.

– Vi var alla överens om att det är en bra bok, summerar Karolina Wiberg, bland annat för den varma, levande tonen, även om vissa tyckte att boken också innehåller en del tröga partier.

Detta var endast en liten del av allt vi diskuterade!

Karolina Wiberg

Nästa träff i läsecirkeln blir onsdag 19 januari kl. 18.00 i Café Blå, Luna kulturhus och tills dess läser vi Tant Julia och författaren av årets nobelpristagare i litteratur, Mario Vargas Llosa. Alla är välkomna!

För mer information kontakta Karolina Wiberg

Mail: karolina.wiberg@sodertalje.se, 076 – 664 81 043

Journalist och författare. Skriver reportage och artiklar på eget och andras initiativ, ofta om människor i arbete eller deras boende, gärna med miljö- och samhällsperspektiv. Språkgranskar andras texter. Är redaktör för antologier. Leder skrivarkurser. Håller i berättarkaféer och är litterär lektör. Skriver då och då en novell. Kan tala baklänges och dessutom klanderfri skånska.

Lämna en kommentar