Ledare december

Kära läsare

Pengarna tryter, Södertälje måste spara. Politikerna vrider sina händer, hur ska de få det här att gå ihop? När kostnaderna för sociala insatser skenar och statsmakterna gör kalla handen för större kommunbidrag och en skattehöjning smakar illa redan i munnen innan ordet har uttalats.

Det är kulturen som ryker först, det är den det går att dra in på. Det är ingen som svälter ihjäl för att vi inte har nån biograf, ingen som blir vräkt från sin bostad om en utställningslokal stängs eller anslagen till teatrarna skulle minska. Inte på kort sikt i alla fall och inte rent bokstavligt talat. Men nu är ju livet inte alltid så där rätvinkligt konkret och bokstavligt.  Och vad vore vi utan upplevelser som sätter känslor och inlevelser i rörelse?

Anna Bohman och Besim Aho. Foto: Göran G. Johansson.

Den som faktisk har rätt stor makt när det gäller fördelning och tilldelning är högsta hönset för kulturfrågor i kommunen, kulturnämndens ordförande. Det är för närvarnade Besim Aho (S). Men han avgår till nyår och efterträds, troligen, av Anna Bohman, för tillfället hans vapendragare som vice ordförande i nämnden. Också hon sosse.

Så vad vill hon? Vad vill vi att hon ska kämpa för, ta strid för, hävda, uträtta. Skriv till oss så berättar vi det för henne när hon formellt är vald, det blir den 14 december i kommunfullmäktige.

Hon får det inte lätt, hur ska hon –om hon inte bara vill förvalta tilldelad pengapung – kunna motivera ett krav på större satsning på kultur? På en filmstad på Almnäs eller ett Hilma af Klint-museum i Järna? Låt oss hjälpa henne på traven, visa vad vi Södertäljebor vill.

Ingrid Sjökvist, chefredaktör

Journalist och författare. Skriver reportage och artiklar på eget och andras initiativ, ofta om människor i arbete eller deras boende, gärna med miljö- och samhällsperspektiv. Språkgranskar andras texter. Är redaktör för antologier. Leder skrivarkurser. Håller i berättarkaféer och är litterär lektör. Skriver då och då en novell. Kan tala baklänges och dessutom klanderfri skånska.

1 kommentar till “Ledare december”

  1. Peder Edström skriver:

    Det är kanske inte i första hand politikerna som skall tala om för oss vad som skall göras kulturellt i vår älskade stad.Det är upp till oss kulturkonsumenter och konstnärer att komma med nya ideer. Sedan är det politikernas jobb att fixa stålarna. Om nu våra ideer är tillräkligt bra.
    En bra början borde vara att vi alla formulerar vad det nya kulturhuset på Mac Donaldtomten skall fyllas med.