Lyckad korsbefruktning

Att kombinera svensk folkmusik med kinesisk klassisk sådan hade nog inte Olof Näslund, Åke Andersson eller Rolf Siwertz tänkt sig för några månader sedan. Inte Tomas Nilsson heller. Tillsammans bildar de Södertäljebandet Pivo med svensk folkmusik som specialitet.

Den enda som möjligen hade formulerat tanken var Ying Ying He Herrdahl. Att få kombinera sin egen musiktradition med andra kulturers var ett av skälen till att hon flyttade till just Södertälje. Svensk folkmusik hade hon redan nosat på under sin tid i svenska hälsingeskogarna, där hon först bosatte sig efter att ha lämnat sitt hemland. Bland annat har hon spelat med världsmusikern Ale Möller.

Södertäljebandet Pivo och proffsmusikern Ying Ying He Herrdahl från Kina visade sig vara en ytterst lyckad kombination. Foto: Ingemar Nyström

Olika klanger

Nu stod de ändå där, på lunchmusiken på Trombon i onsdags. Tillsammans. Med sörmländska gamla arbetsvisor, med kinesisk pop och mycket mer.

Ying Yings pipa, det långhalsade stränginstrumentet med sin österländska klang, visade sig vara ett spännande och helt oväntat tillskott till vår visskatt. Eller – som i alla sorters korsbefruktningar – kanske var det tvärtom, att den svenska gitarren, munspelet, fiolen eller mandolinen tillförde den kinesiska musiken något?

Som publik bryr man sig inte om sådana spetsfundigheter, njuter bara av musiken, den alldeles, alldeles nya.

Av hur musikerna och instrumenten lyssnar in och släpper fram varandra och varandras karaktärer, av hur roligt alla på scenen verkar ha. Och så är man med om en världspremiär av sällan skådat slag, där Pivogänget spelar Vildblomma, slagdängan som alla i Kina gick och gnolade på för några år sedan, som om de aldrig gjort något annat. Där Ying Ying He Herrdahl ger låtar som Viktors vals och Gånglåt från Södertörn en helt ny ton.

Så glad man blir!

Ingrid Sjökvist

Journalist och författare. Skriver reportage och artiklar på eget och andras initiativ, ofta om människor i arbete eller deras boende, gärna med miljö- och samhällsperspektiv. Språkgranskar andras texter. Är redaktör för antologier. Leder skrivarkurser. Håller i berättarkaféer och är litterär lektör. Skriver då och då en novell. Kan tala baklänges och dessutom klanderfri skånska.

Lämna en kommentar