Södertäljeregissör får pris

Marina ytterligare prisad

Marina Nyström, hon som spelade Somliga går med trasiga skor på Sagateatern tidigare i höst och som du kan läsa om här i Kulturdelen, hon har nu fått ett pris för bästa regi av en film. Precis som i teaterprojektet, har hon gjort den själv, hon har projektlett, regisserat, klippt och skådespelat.

Det är WIFT, Women in film and television, som beslutade att uppmärksamma Marinas film.

– Det är galet kul att det blev en fullträff, det här är första gången jag skickar in en egen film till en festival. Jag har några filmer på lager härhemma. Film kan hålla mig sysselsatt i timmar.

– Min teateruppsättning föregicks av en hel del research, jag träffade människor, intervjuade och spelade in. En del av materialet använde jag för olika filmprojekt, och de bytte namn vartefter de växte fram. Den senaste, den jag har fått pris för, kallar jag Medmänniskor. Den handlar förstås, precis som teaterprojektet, om hemlöshet.

– Så fick jag höra talas om en filmfestival i Göteborg och skickade in. Och så gick jag och vann! Det är helt fantastiskt. I priset ingår bland annat ett stipendium på 25 000 kronor, inte som en påse pengar, men väl som teknikstöd från filmföretaget Dagsljus AB. Det är helt perfekt, bara att bocka och ta emot!

Framför och bakom kameran

– Jag har alltid gillat film. Jag började mitt utforskande som skådespelare framför kameran, vilket sedan naturligtvis av stark nyfikenhet gled över till regi och att hamna bakom kameran. Jag hoppas verkligen på att kunna kombinera mitt skådespeleri med regi för både film och teater. Regipriset och pengarna är ett frö som jag ska vattna till fullo.

Just nu är det hektiskt värre för Marina Nyström. Förutom att hon ägnar sig åt glädjeskutt för priset, så traskar Somliga går med trasiga skor på turné i oktober, gästspelar på Stadsteatern i Stockholm och Göteborg. Självklart tar den en sväng förbi Södertälje också, både på Sagateatern under STA:s jubileumsdagar i oktober och på Wendela Hebbegymnasiet där Marina kan räkna sig som en av de tidigare eleverna. Men just nu ligger fokus för henne mestadels på Dramaten, där hon medverkar i pjäsen Inferno av Peter Weiss. Som lejon, förvillande likt August Strindberg.

Text: Ingrid Sjökvist

Foto: Göran G. Johansson

Juryns motivering till att ge Marina Nyströms ”Medmänniskor” priset för bästa regi:

(Women in film and television) Wift 2010 delar ut ett specialpris till en kvinnlig regissör. Priset består av ett teknikstöd från Dagsljus AB om 25 000 kronor! Det innefattar även ett årsmedlemskap i Wift samt ett filmpaket.

WIFT-priset går till denna film för dess enorma mod. Det är med tårar i ögonen man bevittnar den hemlösas möten med medmänskligheten. Detta är en stark film som inger hopp och värme.
Filmen ger även en känsla för dokumentärfilmarens ansvar och moraliska dilemman.

Journalist och författare. Skriver reportage och artiklar på eget och andras initiativ, ofta om människor i arbete eller deras boende, gärna med miljö- och samhällsperspektiv. Språkgranskar andras texter. Är redaktör för antologier. Leder skrivarkurser. Håller i berättarkaféer och är litterär lektör. Skriver då och då en novell. Kan tala baklänges och dessutom klanderfri skånska.

Lämna en kommentar