Nye kulturhuschefen på plats

Idag, den 1 oktober, är det första dagen på nya jobbet för Anders Lerner, Södertäljes nye kulturhuschef. Kulturdelen pratade med honom ett par dagar innan han installerade sig.

Vad är det första du ska göra?

Träffa medarbetarna. Därefter har jag bokat in några möten redan första dan, det är en del som måste beslutas nu för planeringen framöver.

Vad har du för ansvarsområde?

Luna kulturhus, både konsthall och bibliotek. Programverksamheten i kommunen. Och festivaler.

Vad hoppas du kunna bidra med?

Det finns redan processer och beslut om hur kulturlivet i Södertälje ska utvecklas. Det jag kan bidra med är en blick utifrån och energi från andra områden. Jag har ju arbetat i teatervärlden i trettio år, varav elva som chef i Västerås och Malmö. Jag har många kontakter och nätverk. Och idéer.

Du är gammal Södertäljebo, känner du igen stan?

Både ja och nej. De grundläggande dragen i dagens Södertälje fanns redan 1989, då jag flyttade därifrån. Befolkningen, stadskärnan. I grova drag. Sen har det förstås hänt mycket och det vore förmätet av mig att säga att jag kan stan. Däremot både känner jag och känner igen många personer.

Var har du ditt kontor?

Både i Stadshuset och Lunahuset. Det finns medarbetare på båda platserna, som jag vill ha kontakt med.

Kulturklimatet sägs ha varit bättre i Södertälje förr. Hur påverkar det ditt jobb?

Inte alls. Det vi ska göra, det ska vi göra nu. Det ska inte ställas i jämförelse med hur det varit tidigare. Personligen tycker jag förstås att det var fantastiskt att som ung kunna ta del av alla gästspel på Estrad. Men frågan är om förankringen för kultursatsningar i Södertälje egentligen var så mycket större då. Jag minns det inte som ständigt fulla salonger och stora publikgrupper. Däremot fanns det en grupp människor i stan med stort engagemang, det är sant, och de märktes och tog strid.

Även kulturen drabbas ju av nedskärningar, hur ser du på det?

Här skulle man kunna skriva nåt om att ”hålla många bollar i luften samtidigt”, men det vill vi inte.

– Då är det upp till oss som jobbar med den att visa att den har ett sådant värde att förtroendevalda och allmänhet tycker att det är värt att lägga pengar på den.Det viktiga är vad vi vill vara nu och åstadkomma framöver. Det är ingen mening med att poängtera att SSK vann elitserien 1985 när man diskuterar den här säsongen.  Det gör dem varken bättre eller sämre nu. Det är dagens och morgondagens kvaliteter och egenskaper vi ska ägna oss åt.

Vilket område är viktigast för dig att satsa på?

Ingen av medarbetarna eller någon annan heller för den delen ska vara orolig för att jag kommer att vikta det ena kulturområdet tyngre än det andra. Vi ska erbjuda betydelsebärande upplevelser i det offentliga rummet. Där är alla kulturyttringar lika viktiga. Och så ska det vara. Bildkonsten och scenkonsten tar ju det gemensamma rummet mer i anspråk än vad litteraturen gör. Läsning är i huvudsak en personlig upplevelse, även om biblioteket förstås både är en offentlig arena, och kan och ska erbjuda publika och gemensamma upplevelser

Varför sökte du jobbet?

Om du får en möjlighet att arbeta så här brett med konst och kultur, ja då är det lockande. Det finns nog ingen så attraktiv tjänst i hela Sverige som den här i det perspektivet. Södertälje är en spännande kommun På många sätt. Med möjligheter och utmaningar. Det finns internationella företag och världsledande forskning, elitidrottare i många sporter, vi har antroposoferna i Järna med sin avancerade läkepedagogik, och Tom Tits. Det finns konstnärer som låter höra talas om sig nationellt och internationellt. Vilken annan stad av den här storleken kan uppvisa något liknande? Vi har dessutom vacker natur – och en ful gågata.

Det finns stora sociala problem, många jobbiga känslor att hantera efter bästa förmåga.

Här finns en rikedom av många slag, inte bara av ljusa saker. Det är rätt häftigt, det finns en energi i Södertälje som tyvärr ibland tar sig negativa uttryck. Men energin finns och den kan omvandlas till något positivt, till något framåtsyftande och konstruktivt. Även en spiral av våld och konfrontationer går att bryta.

Ska du flytta hit?

Ja, framöver. Till en början ska jag långpendla mellan Lund och Södertälje. Men när jag vet vad som är bäst för arbete och familj, och hittar något lämpligt flyttar jag hit.

Ja, välkommen och lycka till, då!

Tack.

Text: Ingrid Sjökvist

Foto: Göran G. Johansson

Journalist och författare. Skriver reportage och artiklar på eget och andras initiativ, ofta om människor i arbete eller deras boende, gärna med miljö- och samhällsperspektiv. Språkgranskar andras texter. Är redaktör för antologier. Leder skrivarkurser. Håller i berättarkaféer och är litterär lektör. Skriver då och då en novell. Kan tala baklänges och dessutom klanderfri skånska.

2 Kommentarer till “Nye kulturhuschefen på plats”

  1. Ami Lönnroth skriver:

    Välkommen säger också jag – övertygad om att jag får instämmanden från mina styrelsekolleger i såväl Helga Henschens Vänner (som bevakar Dafneskulpruren i Lunagallerian) som Wendelas Vänner (som driver kulturhuset Wendela Hebbes Hus). Det ska bli roligt att se dig sätta spår i stans kulturliv!

  2. Roland Cox skriver:

    Välkommen hem, Anders! Jag minns när vi hetsade varandra i Radio Södertäljes rimstuga på 80-talet, försökte få till de snabbaste och fräckaste klapprimmen till uppringande södertäljebor. Om du blir en lika duktig kulturhuschef som klapprimmare så duger du. 😉