Nykvarnsstämman

Gammal smedja lever än

Gamla smedsbygget är Nykvarns hembygdsgård. En gammal parstuga och en smedja står i vinkel mot varandra. Solen skiner denna söndag i augusti, det är ganska lagom varmt. Ett, kanske två danspar på dansbanan. Bakom en kulle vid festplatsen står en veterantraktor, och några kraftiga hästar som barnen kan få rida på.

Kanske är det hundra personer som antingen sitter på bänkarna framför scenen och lyssnar på musiken eller vid fikaborden eller ser hantverkarna svarva, göra svepaskar mm.

Visor på engelska och tyska

Mycket folkmusik naturligtvis men inte bara. En trubadurer sjunger på engelska någon på tyska. Mälarblecket bjuder på bland annat på brassversioner av Beatleslåtar.

Petra Garberding har spelat på Nykvarnsstämman tidigare, hon gillar spelmansstämmor.

– Oj, jag har visst glömt gitarren, skämtar Petra när hon äntrar scenen. Över hennes ena axel hänger en vanlig svart ryggsäck. Ur ryggsäcken trollar hon fram en hopfällbar gitarr! Med några snabba handgrepp är den klar för spel. Ett överraskat sus går genom publiken, de ca trettio som bänkat sig på långbänkarna framför den lilla scenen.
Petra, född i Tyskland inflyttade till Sverige som vuxen, är etnolog och bor i Södertälje. Hon har alltid älskat musik. När storasyster började spela gitarr på sjuttiotalet hängde Petra på.

Nu sitter hon här på en spelmansstämma i Nykvarn och spelar och sjunger bland annat låtar på tyska. Petra gillar svensk folkmusik och trivs på stämmor.

Nykvarn har stark musiktradition

Det över hundra år gamla skyttegillet, gamla bruket, folkparken, olika dansband, Peter Asplund, Kulturskolan med mera har bidragit till ett aktivt musikliv i Nykvarn.
Åke Andersson, medlem i hembygdföreningen, själv amatörmusiker, tyckte att den årliga hembygdsdagen på det Gamla Smedsbygget saknade musikaliska inslag. Han tog initiativet till en spelmansstämma på hembygdsdagen. I fyra år har nu musikanter sökt sig till stämman vid den gamla smedjan. Hembygdsdagen har i och med detta fått ett rejält lyft, berättar Åke.
Åke lyckas via kontakter och intresserade få till en blandad musikalisk kompott.
– Det är ingen spelmansstämma i traditionell bemärkelse, ordet stämma ger assosiationer till fioler och knätofs. Jag funderar på att byta namn till kanske festival i stället, berättar Åke, när jag lyckas få en pratstund med honom bredvid den lilla dansbanan.
Petra gillar den svenska folkmusiken och spelar den gärna. Polkor och schottisar går bra, de danserna finns i Tyskland också, däremot polskor är värre.
Petra tycker att det finns en musikalisk frihet i Sverige. I Tyskland är man väldigt notbunden och den musikaliska kopplingen till klassisk musik är väldigt stark. Här i Sverige kan man träffas och spela tillsammans på gehör.
– Helt prestigelöst, säger Petra och visar mot Smedsbygget. Där står eller sitter musikanter i olika grupper som ”buskspelar” för fullt. Detta samtidigt som andra spelar från scenen. Det funkar faktiskt.

Åke Andersson, initiativtagare till Spelmannstämman i Nykvarn, ser gärna att fler ungdomar kommer och att andra musikkulturer medverkar i framtiden..

Text och foto: Olof Näslund

Olof Näslund, verksam som frilansfotograf i över tjugo år. Medverkat i flera dagstidningar inklusive Länstidningen, bransch- och organisationspress, illustrerat böcker, produkt- och matfotografering, plåtat för de stora företagen i Södertälje. Folkmusiker på fritiden och har spelat en del amatörteater. Du kan läsa mer om Olof och hans arbete på hans webbsida: Reportagebyrån

Lämna en kommentar