SM i bokberättande
Skåne tog guldet i Bokberättar-SM
Bibliotekarien Mia Dimblad från Hässleholms stadsbibliotek kammade hem guldet i Sveriges, ja Universums, första mästerskap i bokberättande för bibliotekarier. SM avgjordes i helgen i Strängnäs’ kulturhus Multeum.
Idén till Bokberättar-SM kommer från Södertäjebon och författaren Christer Hermansson, som är kulturchef i Strängnäs.
– Jag fick idén för några år sedan och har sedan funderat på hur man skulle kunna genomföra den. Att förmedla litteratur är ju bibliotekariens viktigaste uppgift och när det till och med finns SM i fårklippning, så kan väl bokberättande också få sitt mästerskap.
Den allvarligare sidan av saken är att tävlingen betyder mycket för yrkeskåren, men med en klackspark, eller som det stod i tävlingsinbjudan: ”Syftet med Svenskt Mästerskap i bokberättande för bibliotekarier är att uppmuntra bibliotekarier till att bli ännu bättre på att förmedla litteratur muntligt till vuxna och att skapa ett lustfyllt årligt publikt arrangemang, som skapar intresse kring boken och bibliotekens litteraturförmedling.”

-Det gäller att tända glimten i läsarens öga, sa förläggaren Svante Weyler, som var konferencier under SM.
SM-arrangör är Strängnäs bibliotek i samarbete med Länsbibliotek Sörmland, Biblioteksbladet, Bokcirklar.se, Sveriges Författarförbund och ViLäser och pengar har också kommit från Statens Kulturråd. Christer Hermansson hade hoppats på högst ett dussin deltagare och blev alltså glatt överraskad att detta första SM samlade 15 tävlande från Luleå i norr till Simrishamn i söder.
Varför var ingen från Södertälje med?
– Det var ingen som vågade, säger han. Och det undrar man ju inte på om man tänker efter. Det tarvar mod att ställa sig först framför en jury och sedan framför en publik, som innehåller många kolleger.
-Man är ju som bibliotekarie inte heller van vid tävlingsmomentet.
Nej, det är inte vanligt med tävlande om kulturprestationer, men i stunden är det inte så mycket som skiljer detta från en höjd- eller längdhopp, konståkning, spjutkastning eller slalom. Här som där handlar det om en soloprestation som kräver såväl teknisk som mental träning. Och som mästerskap i Konståkning har också Bokberättar-SM först en 3-minuters obligatorisk ”åkning” – detta första år Selma Lagerlöfs ”Kejsarn av Portugallien” och sedan en 3-minuters ”friåkning”, det vill säg fritt val av romaner av svenska författare som skriver för vuxna.
Men i bokberättar-SM är det inte tekniskt innehåll och estetiskt utförande som räknas, utan kriterierna är:
- Förmedling av innehåll
- Engagemang/lust
- Subjektivt uttryck.
Man skiljer inte heller på män och kvinnor i denna sport. Alla tävlar i samma klass precis som i hästhoppning. Efter den obligatoriska avdelningen inför enbart juryn delades de tävlande upp i två heat, men det var inte bästa tid som avgjorde utan domarnas samlade bedömning av obligatorisk och fri åkning.
Tänk er: där satt juryn och lyssnade på berättelse efter berättelse om ”Kejsarn av Portugallien”. Det låter tufft och det hade jurymedlemmarna trott själva också, men alla 15 tävlande hade valt så olika ingångar till boken att juryn var fascinerad efteråt. Tre finalister blev det till slut – alla kvinnor, men med en geografisk spridning från Hässleholm till Gävle.
Mia Dimblad kom starkt på upplopet skulle man kunna säga. Som sista tävlande gick hon ut och kammade hem guldet.
”Med stor inlevelseförmåga återgestaltar Mia Dimblad intryck och läsupplevelser, hon preciserar känslor och förmedlar böckernas innehåll med lika mycket återhållsamhet som explosiv kraft”, tyckte juryn.
Och inte nog med guldmedalj och gulmetallpokal. Mia Dimblad vann också publikens pris – en mindre vitmetallpokal.
Men hon hade stark konkurrens. Silvermedaljören Margareta Hagman från Gävle stadsbibliotek och bronsmedaljören Eva Töllner från Bankeryds bibliotek i Jönköping låg inte långt efter.
Jag ställde aldrig någon hur-känns-det-fråga till segrarinnan. Det behövdes inte. Hon strålade hela hon och tackade särskilt sin 16-årige son som peppat henne under träningen.
Universums första mästerskap i bokberättande för bibliotekarier, SM, är över. Nu är det bara för andra länder att ta vid. Troligt är att Norge blir nästa nation att börja tävla i den här grenen.
– Vi har haft en grupp norska kollegor här hela dagen och de var mycket intresserade, berättar Christer Hermansson.
SM blir det i alla fall 2011 igen, det lovar han, men då i ”en något större stad”.
Vågar man hoppas på Södertälje? I så fall får nog kulturhuschefen Anders Lerner skicka sin bibliotekarier på träningsläger, så att de ställer upp på hemmaplan. Själv ställer jag gärna upp som peppande testpublik och kan nog få med mig en hel del andra Södertäljebor. Eller hur?
Text: Margareta Lithén
Foto: Göran G. Johansson
Margareta Lithén
Margareta Lithén kom till Södertälje som fyraåring. Efter Journalisthögskolan jobb på bl a Norrbottens-Kuriren och Sydöstra Sveriges Dagblad, Radio Södertälje och som frilans. Margareta är också sångerska och har framträtt med några visprogram i Södertälje med ganska vid omnejd.
Inte bara en angenäm tillställning för de tävlande.
Publiken fick underhållning och bra boktips.
Har köpt en av dessa böcker i dag.