Stödgala i Järna

Musik och välgörenhet på Åsgatan 2

Det lilla caféet Åsgatan 2 nära Järna station är fullt av nyfikna besökare det vankas underhållning av de unga musikerna Jonna Söderström och Sara Menke. Men ikväll handlar det inte bara om musik, det är Saras projektarbete som har kommit fram till sin avslutande redovisning: En spelning för att dra in pengar till organisationen Mothers Unite. Före spelningen fick jag en liten pratstund med de två tjejerna för att skaffa mig lite insikt om vad denna kväll handlar om.

Både Sara Menke och Jonna Söderström går sista året på Wendela Hebbes musiklinje. Sara började spela piano när hon har runt tolv år, men att söka till skolan var mer en ”kul grej för att se om hon kom in” än ett uttänkt val. För Jonna krävdes det tre gymnasiebyten innan hon tillslut sökte in med sitt gitarrspelande och hamnade i samma klass som Sara. Deras musikaliska bakgrund har alltså varit lite knakig, men nu är båda säkra på att de hamnat rätt.

Sista året är projektarbete inskrivet i läroplanen och Sara Menke ville kombinera sitt musikintresse med välgörenhet. Mothers Unite är en lokal organisation i Lavender Hill, Sydafrika, som arbetar för att barnen i byn ska kunna få bra mat och rätt förutsättningar för att utvecklas. Den startades 2008 av Carol Jacobs, en kvinna som inte längre kunde tolerera att barnen i området ofta inte ens hade tillgång till ett mål mat om dagen. Från att göra soppor till 30 barn om dagen tillsammans med två andra mammor i byn har organisationen nu växt till något mer omfattande.

Just denna organisation fick Sara kontakt med då hennes syster volontärarbetade där och hon bestämde sig för att stödja deras arbete. Att använda café Åsgatan 2 som lokal var också ett självklart val då Sara jobbat där i flera år. Därför var det nog lätt att övertyga dem att skänka hälften av kvällens fikaintäkter till Mothers Unite tillsammans med alla frivilliga bidrag som besökarna kunde lämna i en skål.

Jonna Söderström säger att hon inte gillar klangen i ordet ”ballader”, men erkänner att det är covers i ett lugnt tempo av bl.a. Tracy Chapman, Anna Ternheim och Lykke Li som vi ska få höra fast med fler instrument än vanligt. Det utlovas sång, gitarr och piano samt munspel, slagverk och xylofon.

De inleder med en Anna Ternheim-cover av Fleetwood Mac’s ”Little Lies” som i sin melankoliska stillhet direkt fångar upp publiken.  Något som jag reagerar på är att båda klargjorde när vi pratade att de inte är så vana sångerskor, men när de öppnar munnen låter det som om de inte gjort något annat än sjungit i sina liv. Klara och tonsäkra röster som man både får höra enskilt och tillsammans i väl utformad stämsång.

De alternerar mellan instrument men håller fortfarande lika hög nivå genom åtta låtar och ett extranummer på publikens uppmaning. Min favorit kommer mot slutet. ”Until we bleed” av Lykke Li är vackert avskalad med piano och klockspel, texten är gripande och låten passar deras röster perfekt. Mellansnacket är lite blygt, inte så fokuserat. Det är skört som tunna kvistar, medan musiken är som kraftfullt växande blommor upp längs lokalens väggar.

Det enda som stör är att lokalen är ganska liten och inte fullt anpassad för spelningar, det finns inte plats med sikt för alla som vill se och det går folk fram och tillbaka genom dörren ut till fiket med jämna mellanrum. Det är så trångt att man lyckas störa sig på låtande barn som rör sig runt, men samtidigt kan man ju tänka positivt och se det som intimt.

Jag som före spelningen fått information om kvällens ändamål hade full koll, men jag har velat se mer aktiv information till publiken om hur, var och varför man kan bidra till Mothers Unite’s arbete, för det försvinner lite när mellansnacket inte är så fokuserat. Men folk köper fika och glasskålen fylls på med mynt och sedlar, så på något vis verkar folk ändå förstå vad det hela går ut på. Jag hoppas att skålen mot slutet av kvällen är full och tackar för en stämningsfull spelning i full singer/songwriter- anda.

Text: Sandra Karlung

Bild: Göran G. Johansson

Länk till Mothers Unite

Sandra Margareta Karlung är 18 år och går andra året på Södra Latins Gymnasium för teater och scenkonst. Hennes lediga tid går åt att hänga med Södertälje Teateramatörer och samla på sig gamla prylar. Musik i form av reggae och progg gillas lika starkt som vegetarisk mat.

1 kommentar till “Stödgala i Järna”

  1. Bra initiativ att kombinera musikkultur och riktad ekonomisk hjälp med Åsgatan 2-s goda kaffe!