Tom Tits som bok

Klas Fresk och Tina Westerlund författare till boken Experimentet Tom Tits.

Igår lanserades en sprillans ny bok i Södertälje. En tjock, stor och vacker bok med många bilder. Experimentet Tom Tits heter den och är skriven av Tina Westerlund och Klas Fresk. Den handlar förstås om det Södertäljes naturvetenskapliga centrum som Klas Fresk är pappa till.

Boken omfattar hela Tom Tits historia. Från den första utställningen i konsthallen 1985 –  två år innan verksamheten permanentades i gamla Centrifugen – till att grundaren själv slutade för två år sedan. Egentligen börjar den långt tidigare med Klas Fresk egen historia som ledde till att han vågade sig på experimentbygget.

Den skildrar verksamheten, steg för steg, i fyrtio kapitel. Med experiment på många plan; kunskapsmässigt, pedagogiskt, personellt, ekonomiskt, organisations- och formmässigt.

Sorg och saknad

– Jag kände att jag måste få berätta den här historien, förklarade Klas Fresk, samtidigt som heliumballongen sakta gled ner genom eftermiddagsljuset utanför fönstret. I rummet fanns ett femtiotal inbjudna av de minst tusen personer som på något sätt genom tiderna har medverkat till Tim Tits.

– Boken är samtidigt en sorts personligt sorgearbete, avslöjade han.

För Tina Westerlund, som skrivit texten, var arbetet med boken ett sätt att få svar på två frågor, som den journalist hon är.

– För det första hur bar han sig åt, karln när han skapade det här? säger hon. Och för det andra: Hur kunde en så uppstudsig och nyfiken nyordning gifta ihop sig med den byråkratiska kommunala organisationen så att det blev så bra?

Allt det här ger boken svar på. Den är utgiven på Sivart förlag.

Text: Ingrid Sjökvist

Foto: Olof Näslund

Journalist och författare. Skriver reportage och artiklar på eget och andras initiativ, ofta om människor i arbete eller deras boende, gärna med miljö- och samhällsperspektiv. Språkgranskar andras texter. Är redaktör för antologier. Leder skrivarkurser. Håller i berättarkaféer och är litterär lektör. Skriver då och då en novell. Kan tala baklänges och dessutom klanderfri skånska.

Lämna en kommentar