Världens största dataspel

William von Hofsten, , 17 år, från Enhörna, på DreamHack 2010 . Foto: Helena von Hoftsten.

Post DreamHack

Intervju med William von Hofsten, 17 år, Enhörna

Hallå William, du var på DreamHack i Jönköping förra veckan. Berätta.

Till att börja med ska jag väl tala om mer exakt vad DreamHack är. DreamHack är ett så kallat LAN där ett stort antal, oftast ungdomar, samlas och spelar dataspel mot- och med varandra. Inte nog med att det spelas mycket, det samtalas mycket också; om nya spel, om gamla spel – om allt som har med spel att göra helt enkelt. I år firade DreamHack tioårsjubileum som världens största dataspelsfestival, i tio år har man hållit till på Elmiamässan i Jönköping. Invigningen var pampigare än någonsin, musiken, tävlingarna och stämningen var verkligen på topp! Resan fram och tillbaka mellan Jönköping och Södertälje är alltid lite jobbig, men när jag väl är på DreamHack, är den definitivt värd det.

Hur många gånger har du själv deltagit i DreamHack?

I år var det sjätte gången jag deltog. Det hålls ett DreamHack varje sommar och ett varje vinter. Så räknar man antalet år var detta det tredje året i rad för mig.

Vad är det som är så speciellt med just DreamHack?

Det är känslan av att så många samlas för samma intresse, och vänskapen som blir av att alla faktiskt deltar i, i stort sett samma aktiviteter. Musiken är självklart också en av attraktionerna med festivalen.

Världens största LAN. På Elmiamässan i Jönköping! Foto: Fredrik Dahlman.

Vilka spel körde du mest?

LoL vilket är en förkortning av League of Legends, i vilket jag tävlade i den lokala turneringen. Dessvärre åkte mitt lag, ”Legoknektarna”, ut i kvartsfinalen.

Varför just League of Legends?

Det är ett väldigt underhållande och tävlingsinriktat spel, men framförallt tar det inte lika mycket tid som de flesta andra onlinespel gör. Det är inte ett sånt spel som du behöver sitta timme ut och timme in, dag ut och dag in för att bli bra på. Sen kan man självklart sitta timme in och timme ut ändå. Hehe…

Vad äter ni under de här dagarna?

Oftast halvfabrikat i form av Billys och Dafgårds. Men självklart är bland annat Armén och en massa andra restauranger och kiosker där och säljer mat, så variation ska man inte säga att det inte finns.

Var sover alla någonstans?

Många sover i sovsalarna. Där ska man sova om man vill ha tyst och lugnt. Men de flesta sover nog med en kudde på sitt tangentbord vid sin dator, för säkerhets skull – så att inte datorn eller saker runt datorn ska bli stulna.

Hur många timmar sov du sammanlagt?

Jag skulle säga runt tio timmar totalt under de fyra dygn som DreamHack varade.

Vilken var årets absoluta höjdpunkt?

När de annonserade att vi slagit Dreamhacks eget tidigare världsrekord för största LAN, alltså flest datorer kopplade till ett och samma nätverk. Tidigare rekord var cirka 10 400 datorer, nytt rekord cirka 12 500. Det var mäktigt!

När arrangeras nästa DreamHack?

Det är någon gång under juni 2011, och jag kan inte se fram emot det mer än vad jag redan gör!

SVT Smålandsnytt pratar med William

DreamHacks webbsajt

är författare och förläggare som bor och verkar på landsbygden i Enhörna. Gift med Alarik, två barn; William 17 år och Stefanie 14 år. Har gett ut tre skönlitterära böcker: Andra sidan väggen (2003), Om jag kunde skriva skulle jag skriva en bok om människans största lycka och olycka (2007), Jorden snurrar bara framåt (2009). Driver Tusculum Förlag som ger ut ny svensk skönlitteratur, och som sedan starten 2007 gett ut fjorton titlar.

3 Kommentarer till “Världens största dataspel”

  1. Intressant att få ta del av DreamHack ur Williams perspektiv. Jag har fått nog av dom många vuxna som förfasar sig. Det är sällan jag längtar efter att vara ung men efter att ha läst den här intervjun så önskar jag nästan att jag var 17 år igen.

  2. […] den nya kulturnätskriften Kulturdelen.nu. Vad är det som är så speciellt med DreamHack? Läs här. Titta här. Och läs om själva resan här. Och i natt ”släpps” […]

  3. Lars Ahlin skriver:

    Sådana här händelser gillar jag. Förr i tiden kallades dessa platser för Folkpark, nu är det DreamHacks. Ungdomar vill träffa andra ungdomar i live och lajv. Många som gått ur högskolan för väldigt länge sedan kan känna sig utanför datorn, där TYDLIGEN allt kan hända. Så gillar unga fortfarande att träffa andra ungdomar. Fast denna gång är det inte endast med grannhusets unga.

    ”I got a Dream..”