Wendelapriset 2010 – juryns beslut

Wendela Hebbe skulle ha glatt sig

Varje år väljer föreningen Wendelas Vänner bästa socialreportaget i svensk press. Det har de gjort i flera år nu, den 12 september är det dags igen. Att de fastnat för just den genren beror förstås på att den lanserades av Wendela Hebbe, Sveriges först anställda kvinnliga journalist. Hennes liv och gärning kan man ta del av i museet i hennes hus nere vid Maren, det hus hon faktiskt en gång bodde i, här i Södertälje.

Det blev Ann-Christine Kihl  i Vestmanlands Läns Tidnings reportagegrupp vlt fokus, som fick årets Wendelapris på 40 000 kronor. Främst för reportaget Vem ska rädda Sara? Det ger, enligt juryns bedömning, ”en av alla landets unga narkomaner kropp och gestalt, det får oss att dela oron för hennes framtid med både henne själv och hennes anhöriga”.  Ett välskrivet reportage, säger de,  ”med stark närvaro som skickligt växlar mellan makro- och mikroperspektiv”.  Juryn uppmärksammade också samma reportagegrupps reportage Operation Rädda Leyla. Det handlar om hur polisen räddade en 16-årig flicka från Irak och ett hotande tvångsgifte.

Fler utmärkelser

Det finns ett andrapris också, på 10 000 kronor. Det gick i år till Rasmus Malm för reportaget Containershopping, i tidningen Re:public service.  Det berättar om Lilly och Malin som plockar allt de äter från butikernas sopor. Ett skickligt komponerat socialreportage, tycker juryn, som sätter fokus på konsumtionssamhällets smutsiga baksida, där avfall låses in och övervakas i en pågående kamp om återvinning.

Hedersomnämnande i samma genre får Pieter ten Hoopen (för bild) och Urban Hamid (för text) med reportaget Den sista protesten, också det publicerat  i Re:public service. I det får läsaren möta en ung afghansk man som tänder eld på sig själv i Migrationsverkets lokaler efter ett definitivt utvisningsbeslut.

Gå dit, vetja

Priset delas ut den 12 september kl 14 i Wendela Hebbes Hus, vid Maren i Södertälje, av Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén. Den som vill är välkommen att delta och stanna och prata med pristagarna, hälsar Wendelas Vänner. Och att delta i en diskussion om socialreportagets plats i svensk journalistik idag.

Juryn har bestått av journalisterna Ami Lönnroth (sammankallande). Mustafa Can, Sven Erik Rönnby, Margareta Stål samt Kerstin Vinterhed.

www.wendelasvanner.se

Journalist och författare. Skriver reportage och artiklar på eget och andras initiativ, ofta om människor i arbete eller deras boende, gärna med miljö- och samhällsperspektiv. Språkgranskar andras texter. Är redaktör för antologier. Leder skrivarkurser. Håller i berättarkaféer och är litterär lektör. Skriver då och då en novell. Kan tala baklänges och dessutom klanderfri skånska.

Lämna en kommentar