Adventskonsert i Saltå

Nosotros i advent

Den tredje advent bjöd kören Nosotros i Järna in till en konsert med jultoner, en intim och stämningsfylld musiktimme i Kristofferuskyrkan, en av Kristensamfundets kyrkor.

Amatörkören Nosotros, på spanska Kören ”Vi”, är inne på sitt fjortonde år. De håller till ute i Järna och leds av dirigenten och Järnabon Olof Oscarson. Hela den åldersblandade kören består av ett sjuttiotal körsångare i sopran-, alt-, tenor- och basstämmor. Denna kväll var även en sextett med stråkar, blås- och klangspel med för att ackompanjera dem.

Gammalt och nytt

Vi leds genom denna timma av en av körmedlemmarna, som kort berättar om låtarna, att de försökt välja melodier från hela Sverige och även vissa med ursprung från andra länder. Bereden väg för Herran, Himlen hänger stjärnsvart, Staffans visa är några av de traditionella låtarna, men repertoaren erbjuder även fler ovanliga sånger.

Stämningsfullt

Förväntan, ljus och glädje – det är den stämning som Nosotros vill förmedla, vilket de lyckas väl med. Denna vackra, avskalade kyrka med insida av trä i naturtoner är fullsatt av en liksom kören åldersblandad publik. Många har tagit med sig sina barn, där många blir lite rastlösa efter att konserten pågått ett tag. Men jag ser också barn som njuter liksom jag, nynnar med i texten ibland och verkar tycka att denna konsert ändå är lite magisk.

Bara lovord

Rösterna är harmoniska och fungerar fint med varandra, ibland är det mjukt, ibland mer kraftfullt. Olof Oscarson gör ett bra jobb när han fångar in allas röster och skapar ett stämningsfullt resultat. Det fanns en upphöjd balkong där hela kören och sextetten är placerad vilket jag inte är van att se, det känns extra häftigt. Akustiken i kyrkan är så pass bra att ljuden når allas öron.

När konserten var slut skulle kören vidare på ytterligare en spelning i Brogärde Lada, vid Mikaelgården. Vi andra som skulle bege oss hemåt fick börja vandra åt varsitt håll mitt ut i den kalla och mörka decembernatten. Men det är just därför vinterkonserter är alldeles speciella – för de lyser upp i mörkret och ger en värme som kan vara ett bra tag framöver.

Vi-kören

Nosotros tog sitt namn när de redan hade funnits i fem, sex år, och det efter att ha sjungit Misa Criolla, en mässa på spanska.

– Innan dess hette vi ingenting, berättar Marika Lindholm, en av körens altar, dessutom en av dem som var med från början.

– Vi var några som ville sjunga. De flesta av oss bodde i Järna och kände varandra. Bland oss fanns musikläraren Mary Barratt-Due, och hon blev vår första körledare. Hon bor nu i Norge, hon kommer därifrån, och är välkänd i musikkretsar.

– Vår nuvarande körledare Olof Oscarson är kantor, men vi är ingen kyrkokör, han arbetar med oss helt vid sidan om sin tjänst. Dessutom är han bagare så han brukar bjuda på bullar och kaffe vid våra repetitioner.

De övar i Örjanskolan, får låna en lokal där en gång i veckan. På repertoaren står många olika sorters musik. De sjunger Bellman, vårsånger, visor. Körledaren Olof Oscarsons egna tonsättningar icke att förglömma.

– De är helt underbara, berättar Marika Lindholm.

Opera

Till och med opera har de sjungit. För ett par år sedan gjorde de Dido och Aeneas, en 1500-talstragedi, på medeltida vis med kören som fond bakom solisterna som stod för agerandet.

– Det var häftigt, minns Marika Lindholm.

I vår blir det Förklädd Gud.

Att bjuda på adventskonsert i Kristofferuskyrkan är tradition för Nosotros. Med betoning på bjuda.

– Vi sjunger alltid gratis och blir inbjudna hit varje advent. Kyrkan är enkel och det är enkelt att framträda här. Man tar sin lilla termos bara och åker hit. Det brukar vara så fullt att folk får stå utmed väggarna, så var det också i år.

Kyrkan och samfundet

Kristofferuskyrkan i Järna tillhör Kristensamfundet, ett kristet samfund som har kopplingar till antroposofin. De har sju sakrament (dopet, vigseln, bikten, prästvigningen, konfirmationen, nattvarden och den sista smörjelsen) och tycker att reinkarnation och återfödelse på jorden inte är oförenligt med kristna värderingar. De erkänns inte av övriga kristna kyrkor, inte heller deras dop. Kristensamfundet grundades 1922 med stöd av bland andra antroposofins förgrundsgestalt Rudolf Steiner. Till Sverige kom rörelsen mot slutet av 1930-talet. I dag finns det församlingar i Stockholm, Järna, Norrköping och Göteborg, samt filialer i Lund, Rörum, Örebro, Dormsjö, Delsbo och Umeå. Det har funnits kvinnliga präster i Kristensamfundet lika länge som det funnits i Sverige, medan svenska statskyrkan införde möjligheten för kvinnor att bli präster först på 1950-talet, berättar Ylwa Breidenstein, präst i Kristensamfundet i Järna.

Kristofferruskyrkan har fått sitt lite svåruttalade namn – betoningen ska ligga på e:et – efter katolska kyrkans helgon Kristoffer. Han är de vägfarandes skyddshelgon och levde på 200-talet efter vår tideräknings början.

Faktauppgifterna ovan är delvis hämtade från Wikipedia på nätet.

Not: Texten har korrigerats efter att den publicerats.

Text: Sandra Karlung och Ingrid Sjökvist

Foto: Göran G. Johansson

Sandra Margareta Karlung är 18 år och går andra året på Södra Latins Gymnasium för teater och scenkonst. Hennes lediga tid går åt att hänga med Södertälje Teateramatörer och samla på sig gamla prylar. Musik i form av reggae och progg gillas lika starkt som vegetarisk mat.

Lämna en kommentar