Ami i bok om radikal islamism

Ami Lönnroth, journalist och författare i Södertälje har fått ett stipendium från Författarnas fotokopieringsfond för att kunna skriva en bok tillsammans med sin pakistanske kollega Massoud Ansari. Den ska handla om radikal islamism.

Ami Lönnroth

– Det är inte jag som skriver, säger Ami Lönnroth, utan Massoud Ansari. Han var elev till mig på en kurs om journalistik och demokrati här i Sverige och sen dess har jag varit något av hans mentor. Han bor i Pakistan och har genom åren berättat för mig hur han har sett landet förändras, från ett tolerant till intolerant samhälle. Två av hans kolleger har mördats, själv har han måst flytta flera gånger på grund av mordhot och hans fru och barn har tvingats bosätta sig utomlands.

– Han har berättat om ett samhälle som gradvis faller sönder i takt med att den radikala islamismen får allt starkare fotfäste. Om de religiösa koranskolorna och deras roll, som han ser det, i den utvecklingen

Proffsig draghjälp

– Det vill han berätta, han vill helt enkelt skildra sin sorg. Jag hade inte valt ämnet själv, jag kan alldeles för lite om islam, men jag vill hjälpa honom. Min roll blir att översätta från engelska, att ifrågasätta, bearbeta och strukturera, att vara bollplank i största allmänhet.

– Men jag kommer inte att åka dit, det utsätter jag mig inte för. Massoud Ansari står för all research, det är hans egna upplevelser det ska handla om, det han ser och reflekterar över.

När boken väl har kommit ut på svenska – det finns ett förlag som är intresserat – hoppas Ami Lönnroth att den kan spridas vidare också på engelska.

Ny grej

Ami Lönnroth skriver själv både journalistiskt och skönlitterärt – nåja hittills endast en roman, men det finns idéer till fler. Med den här boken ger hon sig in i ytterligare en genre, den självbiografiska, och där som medförfattare och stöttepelare.

– Ja, det känns alltid spännande med gränsöverskridande grejer.

Text: Ingrid Sjökvist

Fot0: Göran G. Johansson

Länk till artikel i SvD  översatt av Ami Lönnroth och med faktaruta om Massoud Ansari.

Journalist och författare. Skriver reportage och artiklar på eget och andras initiativ, ofta om människor i arbete eller deras boende, gärna med miljö- och samhällsperspektiv. Språkgranskar andras texter. Är redaktör för antologier. Leder skrivarkurser. Håller i berättarkaféer och är litterär lektör. Skriver då och då en novell. Kan tala baklänges och dessutom klanderfri skånska.

Lämna en kommentar