Anna Bohman på plats

Jodå, det är Anna Bohman (S) som är ny ordförande i kultur- och fritidsnämnden från och med det här året. Det klubbades i kommunfullmäktige i december. Hon efterträder sin partikamrat Besim Aho på posten. Kulturdelen har känt henne på pulsen, några dagar efter att hon tillträdde.

Vem är du?

Jag är född och uppvuxen i Mariekäll, gick på Stålhamraskolan och var en riktig Kulturskoleunge. Jag sjöng i Bårsta Barn, tog sånglektioner, dansade, allt som musikskolan erbjöd. Och så höll jag på med idrott, spelade fotboll och orienterade fram för allt. Jag springer fortfarande i skogen. Orientering är den ultimata sporten, man springer liksom bara till nästa kontroll, och har inte den ändliga sträckan framför sig som i ett maraton. Uppväxten har präglat mig och att vara aktiv har blivit en livsstil.

Hur har din politiska bana sett ut?

Jag var aldrig partipolitiskt engagerad som ung, var till exempel aldrig med i SSU. I stället blev jag rätt tidigt engagerade i fredsrörelsen. Det var rektorn på Hovsjöskolan, Bengt Palm, som kom hem från en FN-mission i Libanon och berättade om det. Genom honom förstod jag att FN gör skillnad i vardagen för människor. Finns det några som är goda så är det FN, tänkte jag och gick med i FN-föreningen i Södertälje och Svenska FN-förbundet.

Jag är ju född här i Södertälje, men 1993 flyttade jag från stan för att plugga. Jag är statsvetare, först och främst var det internationella frågor som lockade.

Jag ”kom hem” till Södertälje igen för sex år sen, ungefär samtidigt som vårt första barn föddes. Och då bestämde jag mig för att engagera mig ordentligt i min hemstad och gick med i socialdemoratiska partiet. Jag vill dra mitt strå till stacken att försöka göra staden bättre för mina barn och alla barn som växer upp här.

Anna Bohman och Besim Aho inför valet 2010.

Det var inte så svårt att få förtroendeuppdrag. Först blev jag invald i kommunala handikapprådet, jag hade en lillebror med Downs syndrom så de frågorna ligger mig varmt om hjärtat. Därefter valdes jag in i Telge Fastigheters styrelse, det fanns inte så många unga kvinnor där då, så det var bra att kunna bidra med mina perspektiv som småbarnsmamma. Vid förra valet 2006 blev jag vald till vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Och där har jag arbetat nära ihop med ordföranden från samma parti som nu har bytt nämnd, Besim Aho. Det är ganska ovanligt att två från samma parti är både ordförande och vice ordförande samtidigt. Det är omgjort nu och min vice ordförande är från miljöpartiet och heter Carl-Martin Vikingsson.

Jag är också ordförande för S-kvinnor i Södertälje och sitter i partiets styrelse lokalt i Södertälje, där jag studieledare. Jag är också med som Södertäljes representant i Stockholms Läns museum. Det blir många möten, det ska gudarna veta.

Är du heltidspolitiker?

Nejnej, jag är anställd på den statliga myndigheten Ungdomsstyrelsen i Stockholm och pendlar. Jag är statsvetare och arbetar där med ungdomsfrågor. Olika nämndordföranden får olika arvoden, i Kultur- och fritidsnämnden får man 25 % och kan gå ner lite i arbetstid, vilket jag har gjort.

Vad är din viktigaste uppgift som ordförande i kultur- och fritidsnämnden?

Att se till att Södertälje blir en fortsatt god stad för kutlur och fritid. Jag tänker slåss för att värdet av ett rikt kulturliv ska anses högt. Likaså fritidslivet. Och detta inte minst i förebyggande syfte. Det är till exempel smartare och billigare att erbjuda våra ungdomar en meningsfull fritid än att ta hand om de utslagna sen. Men det är lite svårt att gå till polisen eller landstinget eller kriminalvården och hävda att vi vill ha lite av deras budgetar för att kunna bespara dem jobbet om några år. Det är helt enkelt svårt med så många aktörer, något som har uppmärksammats på riksplanet under senare tid.

Vad gör dig lämplig?

Jag är verkligen engagerad i kultur- och fritidfrågor. Jag brinner för dem och är beredd att driva utvecklingen. Jag tycker frågorna är viktiga. På riktigt. Jag är insatt. Jag är ute på olika föreningar och lyssnar på deras önskemål, villkor och situation och försöker se hur kommunen kan stödja dem. Det handlar inte alltid om pengar, utan om sådant som lokaler, personal, ljud och ljus. Det är ju en fördel med att jag är ny, jag kommer med relativt nya ögon och kan kanske bidra till att hitta mer kreativa lösningar så att det kan bli riktigt bra ändå. Ekonomiskt kärva lägen kan föda nya idéer. Det är så jag vill se oss i nämnden, som modiga, nytänkare, som funderar utanför boxen. Vad jag kan lova är att lyssna, även om det inte går att göra något åt allting.

Ni har fått minskade anslag, hur känns det?

Ja, vi har krav på rejäla nedskärningar. Först de generella besparingarna, på 1,9 miljoner, precis som de övriga nämnderna. Därutöver fick vi några riktade besparingskrav, 400 000 kr på programverksamheten och på 2,5 miljoner för verksamheten i Luna. Det där hänger ihop med tidigare investeringar som bäddar för effektiviseringar. Sorteringsverket på biblioteket kan ju ersätta en del av personalen. Totalt har vår nämnd cirka 167,8 miljoner att röra oss med under året, alltså en minskning med 4,8 miljoner från i fjol.

Men vi ska inte glömma att Södertälje i många år har satsat mycket på kultur och fritid, det har alltid ansetts vara viktiga områden och några extrema besparingar handlar det inte om. Hittills har vi lyckats hyfsat bra.

Kommer det att funka?

Det måste funka. Vi får laga efter läge. Vi måste anpassa oss, vi erbjuder till skillnad från till exempel socialnämnden och skolan frivillig verksamhet. Vi får lita till våra duktiga tjänstemän och be dem föreslå vad vi ska göra så att besparingarna drabbar så lite som möjligt. Lokaler är lättare att skära ner på än personal. Vi är mitt uppe i den processen nu, den 27 januari har vi ett nämndmöte och då ska vi fatta beslut om verksamhetsplanen för 2011, om budgeten och om hur våra besparingar ska genomföras.

Kan du tänka dig att kräva mer resurser för kulturens del?

Inte med det ekonomiska läge som Södertälje befinner sig i. I dåliga tider måste vi våga vara modig och hitta nya lösningar, att bara kräva mer pengar tyder inte på en ansvarsfull helhetssyn. Det är bara att se sanningen i vitögat, Södertäljes ekonomi tillåter inte större plånbok för kultur eller fritid just nu. Då gäller det att vara modig och stå upp för kommunens gemensamma åtagande och inte bara kräva. I stället fundera på hur man kan lösa saker på andra sätt.

Vad menar du med mod, egentligen?

Att vara ärlig och tydlig om läget. Informera om vad vår nämnd har som uppgift: Vi ska prioritera barn och unga. Det är den grupp som är mest resurssvag. Likaså handikappade och pensionärsgrupper. Vuxna har i allmänhet större resurser och får finna sig i att själva bekosta större delen av sin fritid.

Finns det nån helig ko som du inte kan tänka dig slakta?

Ja, Torekällberget, det är så unikt så det får vi vara väldigt rädda om. Planerna på ett Mamma Mu-land på Berget håller på att sjösättas tillsammans med författarna till Mamma Mu-böckerna, det ska projekteras under det här året. Vi ska fortsätta slåss för Kulturskolan, det är en riktigt bra instans för alla barn och ungdomar, duktiga pedagoger, fina och ändamålsenliga lokaler som vi delar med Wendela Hebbegymnasiet. Där har vi kortat kön och lyckas nå också barn och unga med utländsk bakgrund. Luna är ett annat av våra flaggskepp, ett vardagsrum att vara stolta över, ett helt kulturhus mitt i centrum. Få kommuner har det, med tillhörande konsthall. Och så har vi Nova, med tonvikten på ungdomar.

Kultur och fritidsfrågor i samma nämnd, är det bra tycker du?

Ja, en delning skulle ge två små nämnder och det skulle inte gynna helheten. Kultur och fritid går mycket hand i hand, jag tycker att frågorna samverkar väl.

Är detta din älsklingsnämnd?

Jag blev tillfrågad om jag var intresserad av ordförandeposten både för kultur- och fritidsnämnden och för utbildningsnämnden. Jag är ju också intresserad av ungdoms- och utbildningsfrågor. Jag blev nominerad till båda två men tackade bara ja till att bli föreslagen till kultur- och fritidsnämnden. Så det här är inget i stället för-åtagande för min del.

Ska det bli kul?

Fantastiskt kul, hedrande, spännande. Ett av kommunens finaste uppdrag.

Lycka till!

Tack för det.

Text: Ingrid Sjökvist

Foto: Göran G. Johansson

Anna Bohman

Uppväxt i Mariekäll

Bor i Östertälje

39 år

Familj: Man och två barn

Fritid: Politik, politik, politik. Deltar i kulturlivet, ser så många föreställningar hon hinner, älskar musik och dans. Ser gärna fotboll, ishockey eller (helst) basket. Motionerar i skogen. Aktiviteter med barnen, gymnastik, simskola.

Kuriosa: Gör pärlsmycken med sina systrar

Journalist och författare. Skriver reportage och artiklar på eget och andras initiativ, ofta om människor i arbete eller deras boende, gärna med miljö- och samhällsperspektiv. Språkgranskar andras texter. Är redaktör för antologier. Leder skrivarkurser. Håller i berättarkaféer och är litterär lektör. Skriver då och då en novell. Kan tala baklänges och dessutom klanderfri skånska.

2 Kommentarer till “Anna Bohman på plats”

 1. Anna Bohman skriver:

  Hej Göte!

  Tack för ditt brev! Och härligt att du precis som jag och många andra Södertäljebor är en kulturälskare! Vår devis i kultur- och fritidsnämnden är: Kulturen får Södertälje att växa!

  Och min övertygelse är att kultur måste vara till för alla, oavsett bakgrund och ekonomiska förutsättningar. Att trösklarna måste vara låga till kulturen. Och att vi som kommun måste samverka med det civila samhället och näringslivet, för att vi tillsammans med kulturens kraft ska kunna bygga ett mer inkluderande, demokratiskt och innovativt Södertälje! Jag vill däremot inte ställa kulturen emot idrotten som också är en mycket positiv kraft för stan. Vi behöver båda två! Och vid beräkningar ser vi att båda områdena får ungefär lika stora stöd.

  Södertälje har de senaste åren utmärkt sig genom nytänkande inom kulturområdet, framför allt för barn och unga. Vi tror på dem som aktiva, skapande och kreativa individer. Södertälje var först i landet att starta upp Berättarministeriet, med sin prisbelönta verksamhet. Det var här som El Sistema rev barriärer och skapade musikaliska möten mellan Kungliga Filharmonikerna och skolbarn från Hovsjö. Vi har halverat kulturskoleavgifterna och gjort det lättare för barn och unga att engagera sig i skapande verksamhet genom att erbjuda gratis prova-på-veckor på Kulturskolan under loven, LajLaj-festivalen.

  Vi tar även ansvar för att utveckla kulturutbudet regionalt och nationellt. Södertälje är hem för Oktoberteatern, en institution som gjort sig känd för sin interkulturella scenkonst. Tillsammans utvecklar vi nu Oktoberteatern mot en uppdragsteater.

  Jag hoppas du som är kulturintresserad har besökt Södertälje stadsscen: Estrad & Trombon som är Södertälje kommuns lokaler för scenkonst, musik, film, dans, konferenser och sammankomster av olika slag. Under förra året har mer än 700 olika arrangemang genomförts i lokalerna. Här finns ett rikt program i samarbete både lokala och nationella arrangörer. Scenerna Estrad och Trombon är viktiga resurser för det lokala kulturlivet. Och man fortsätter att vidarutveckla de digitala sändningarna och biografverksamheten som blivit populär och välbesökt.

  Då du är intresserad av dans, musik och kultur hoppas jag du känner till att vi som kommun ger ett generöst stöd till både studieförbund och föreningar och möjliggör deras rika kulturverksamhet. Jam dansstudio har tex en omfattande dansverksamhet men många fina dansföreställningar. Och Södertälje Teateramatörer har en bred verksamhet och en egen teaterscen; Sagateatern vid Marenplan med många fantastiska föreställningar varje år.

  Jag hoppas du också känner till att vårt stadsbibliotek i Lunahuset har ambitionen att erbjuda invånarna ett av de mest intressanta biblioteksprogrammen i hela Sverige, besök dom gärna och ta del av allt som händer där.

  Vi tar självklart gärna emot konkreta förslag på hur vi kan utveckla Södertälje som kulturstad ytterligare! Och är man intresserad av ett möte med mig eller kultur- och fritidschefen Staffan Jonsson är man välkommen att höra av sig så ordnar vi det!

  Du som medborgare i Södertälje kommun, gammal som ung, har dessutom möjlighet att lämna in förslag och frågor till kommunfullmäktige i form av Medborgarförslag. Det kan handla om allt som rör kommunens verksamhet och ansvar.

  Med vänliga hälsningar
  Anna Bohman
  ordförande kultur- och fritidsnämnden

 2. Göte Thurgren skriver:

  Hej Anna.
  Läste just om alla idrottsanläggningar för milioner som håller på att byggas eller skall byggas i Södertälje.
  Nu undrar jag om idrott är den enda kulturen eller fritidssysselsättningen som finns för dig?

  Jag föreslår att det byggs ett DANSPALATS som innehåller danslokal, replokaler för lokala orkestrar, biosalong samt restaurang för alla oss andra soom inte vill sitta och titta på idrott i flera timmar.
  I södertälje kan dessapersoner i dag välja på Tom Titts, Torekjellberget, biblioteket, kykans musikstunder med brahms och C:o eller krogen.
  Har man sett Tom titts eller Torekjellbärget 50 ggr så tröttnar man och gillar man inte Brahms eller böcker så återstår bara krogen.