Biograf till Södertälje

Södertälje Stadsscens Pieter Hounslow provkör digitalprojektorn på Estrad.

Om något år kan Södertälje ha en biograf igen. Det avslöjar idag Rickard Liljedahl, hos filmföretaget Eurostar, som nu förhandlar med både fastighetsägare och kommunen.

Eurostar finns redan i Södertälje, på Estrad, där de hyr in sig för att visa film när möjlighet ges. De började på prov runt jul och nyår och har sedan fortsatt.

– Ja, säger Rickard Liljedahl, vi utnyttjar utrymmet mellan andra filmvisningar och övriga evenemang på Estrad. Det är ju en väldigt bokad lokal. Men så länge det fortsätter vara luckor för oss och det kommer folk så är vi intresserade av att fortsätta.

– Till sommaren blir luckorna fler, då är det inte så mycket annat som pågår på Estrad, och samtidigt är det då många av filmpremiärerna kommer. Numera, vill säga. De amerikanska filmerna har alltid premiär på sommaren och tidigare har vi i Sverige väntat till hösten. Men de senaste fem, sex åren, har vi inte kunnat göra det, nu när möjligheterna att ladda hem filmer har ökat.

Helt ny biograf

Men Eurostar hoppas kunna bygga en egen biograf i Södertälje.

– Vi har tittat på ett par olika lokaler, bland annat Postens gamla, vid torget. Likaså en övervåning strax vid Åhlens, det har legat en restaurang där tidigare. Det är främst takhöjden som är viktig, den ska vara rejäl.

Eurostar tänker sig en biograf med tre, fyra salonger.

– Vi förhandlar nu med både fastighetsägarna och kommunen, berättar Rickard Liljedahl.

– Att driva en biograf i Södertälje och betala kommersiell centrumhyra funkar inte, säger han. Men om kommunen är med och till exempel vill använda salongerna på dagtid så är det klart intressant.

Etablerad kedja

Eurostar har biografer på fjorton platser redan i Sverige. I Jakobsberg, Enköping, Hässleholm och på Gotland för att nämna några.

– Eftersom vi inte har bestämt lokal än är det svårt att säga när vi kan etablera oss i Södertälje. Men vi räknar med en byggtid på något halvår, så säg om knappt ett år, i bästa fall.

Kulturdelen har ännu inte lyckats nå ansvarig på kommunen för kommentar. Mer om Eurostar här.

Journalist och författare. Skriver reportage och artiklar på eget och andras initiativ, ofta om människor i arbete eller deras boende, gärna med miljö- och samhällsperspektiv. Språkgranskar andras texter. Är redaktör för antologier. Leder skrivarkurser. Håller i berättarkaféer och är litterär lektör. Skriver då och då en novell. Kan tala baklänges och dessutom klanderfri skånska.

4 Kommentarer till “Biograf till Södertälje”

  1. […] Läs tidigare artikel om Estrads D-bio. […]

  2. Gunilla LL skriver:

    En biograf centralt i Södertälje – vi håller tummarna och laddar för fina filmkvällar!

  3. Roland Cox skriver:

    Jamen det vore väl bra. Gärna flera småsalonger så att det går att köra lite halvstora filmer också.