Södertäljeförfattare med ny bok

Hallå, Christer Hermansson, du har just skrivit färdigt en bok, har jag förstått?

– Det stämmer.

Det har du gjort i Grekland, varför där?

– Jag fick ett stipendium från Sveriges Författarförbund. En månads vistelse i det Svenska Huset i Kavalla som ägs och drivs av Svenska Institutet. En underbar arbetsmiljö.

Vad handlar boken om?

– Det är ett slags humormanagement-bok om chefskap.

Varför just en sådan bok?

– Ett förlag hörde av sig i höstas och ville att jag skulle skriva en bok om detta ämne. Det är första gången jag skriver en hel bok på beställning.

Var den lättskriven?

– Nej, att skriva bok är det svåraste jag vet, och det har inte blivit lättare med åren… Men jag har jobbat intensivt med boken i tre månader och nu är den klar. Det har varit en aning pressande och stressande. Tiden här i Kavalla har varit avgörande för att få det hela klart. Möjligen blir det sedan några korrigeringar i manuset.

Vad är det du vill säga?

– Titeln på boken blir Det är jag som är chefen! – om det subjektiva chefskapet.

Jag har bland annat skrivit en programförklaring, det är möjligen lite avantgarde: Det subjektiva chefskapets manifest. I det berättar jag hur jag anser att en riktigt bra subjektiv chef bör vara.

Vad är det för förlag?

– BTJ förlag.

När kommer den?

– Lagom till Bokmässan i september och det blir förmodligen ett eller par aktiviteter kring den då.

Det var ju inte så länge sen Kulturchefen kom, brukar du vara så här produktiv?

– Den förra boken skrev jag 2009, och i den nya boken använder jag mig av en del texter från tidigare böcker där jag behandlat makt och chefskap.

Har boken samma absurdistiska ton som dina tidigare?

– Jag har med ett avsnitt som jag kallar för Humor för och om chefer. Och flera exempel i texterna kan nog betraktas som lätt absurda. Men det ska inte jag bedöma. Det får läsarna göra…

Nu då, ska du börja med nästa nu?

– Nu ska jag sola och läsa skönlitteratur i två dagar innan jag åker hem till Södertälje igen. Jag har ett stor annat litterärt projekt som jag arbetat med sedan 2009 men det hinner jag inte ta itu med nu.

Vad är det för projekt?

– Det är än så länge en hemlighet. Men nästa vecka när jag är tillbaka som kulturchef i Strängnäs ska vi ha en stor Bo Setterlindfestival, 6-10 april, med härliga artister och författare. Detta för att det är tjugo år sedan Bo Setterlind avled och för att vi vill uppmärksamma hans unika författarskap. Han bodde stora delar av sitt liv i just Strängnäs.

Mer om Setterlindfetivalen kan du läsa här.

Text: Ingrid Sjökvist

Foto: Göran G. Johansson

Journalist och författare. Skriver reportage och artiklar på eget och andras initiativ, ofta om människor i arbete eller deras boende, gärna med miljö- och samhällsperspektiv. Språkgranskar andras texter. Är redaktör för antologier. Leder skrivarkurser. Håller i berättarkaféer och är litterär lektör. Skriver då och då en novell. Kan tala baklänges och dessutom klanderfri skånska.

Lämna en kommentar