Dafne återinvigs i höst

Konstnären Eric Matteoni i full färd med att restaurera Dafne.

I höst räknar kulturchefen Anders Lerner med att kunna återinviga Dafne, Helga Henschens unika staty i Lunagallerian. Under många år har den trängts undan av gallerians butiker och befunnit sig i ett rätt tilltufsat tillstånd.

– De delar som saknas på statyn ska nu sättas upp, det är vi och Telge Fastigheter överens om, säger Anders Lerner. Det är främst några fåglar som hör till konstverket, men som flyger fritt en bit från själva statyn.

Frågan om räcket ska vara kvar eller ersättas med sittbänkar ska nu också tas itu med. Likaså om det går att restaurera golvet, vars mönster var också från början en del av statyn.

– Vi har beslutat att Telge Fastigheter ska räkna på vad de olika åtgärdsalternativen skulle kosta och på hur lång tid det skulle ta att få allt i ordning. Arbetena kommer igång i höst och då räknar vi också med en återinvigning, säger Anders Lerner.

Tidigare artiklar:

Foto: Göran G. Johansson

Journalist och författare. Skriver reportage och artiklar på eget och andras initiativ, ofta om människor i arbete eller deras boende, gärna med miljö- och samhällsperspektiv. Språkgranskar andras texter. Är redaktör för antologier. Leder skrivarkurser. Håller i berättarkaféer och är litterär lektör. Skriver då och då en novell. Kan tala baklänges och dessutom klanderfri skånska.

Lämna en kommentar