Daniel Adams-Ray på Molto

Foto: Anna Klawitter.

Svett, kärlek och allt däremellan

Det är lördag kväll, den 19 februari. Klockan nio ringlar kön lång nedför den breda trappan i Södertälje stadshus. Luften är fylld av förväntan och hundratals människoröster sorlar entusiastiskt. Så stiger ett gemensamt tjut när alla vi som trängs kastar oss framåt då den första avspärrningen tas ner. I garderoben sliter ett flertal personer med att hänga in jackor och väskor. Jag får nummer 2032 och kan med den lilla svarta brickan i högsta hugg gå mot Trombon och kvällens huvudperson, Daniel Adams-Ray.

Lyckad debut

Daniel Adams-Ray slog igenom med hiphopduon Snook, med Oskar Linnros. År 2005 kom deras stora genombrott med Mister Cool, där frasen ”ta av dig din truckerkeps” blev en favorit bland ungdomar, spelades flitigt på såväl klubbar som i radio.

De senaste åren har det varit tyst från Daniel Adams-Ray, i alla fall rent musikaliskt, han har studerat till grafisk formgivare i stället och skapat ett klädmärke. Men nu är det återigen dags för musiken, 2010 kom hans första album som soloartist, Svart, vitt och allt däremellan. Det var ett albumsläpp som var svårt att missa. Det hyllades i alla medier och andra singeln Gubben i lådan blev årets mest sålda i Sverige år 2010, trots att den släpptes först i början av oktober.

Het just nu

Att Daniel Adams-Ray är stor just nu märks tydligt på Klubb Molto, som uppskattar publiken till 600 personer, ungdomar som diskuterar spellistor och favoritlåtar, sjunger textrader från förstasingeln Dum av dig och den flitigt spelade Lilla Lady i hopp om att tiden ska gå fortare.

Ida Ehrström, Tuva Wrenfelt, Anna Klawitter och Elsa Lundgren. Foto Signe Lundgren.

Jag bestämmer mig för att prata med en grupp till synes inbitna fans som ser laddade ut inför kvällens konsert som snart ska ta sin början. Ida Ehrström, Tuva Wrenfelt, Anna Klawitter och Elsa Lundgren köpte sina biljetter för länge sedan.

– Vi har laddat hela dagen inför det här, säger de med en mun.

Tystnad, tagning, explosion

Strax efter halv tio kommer förbandet, Professor P och DJ Akilles, upp på scen för att underhålla oss. Professor P är en skicklig rappare och nordisk mästare i så kallad freestyle och får igång oss att skråla Daniel Adams-Ray, Daniel Adams-Ray, i kör. Professor P återkommer sedan i mitten av spelningen för en till synes spontan och impulsiv rappduell med Adams-Ray.

De som har väntat längst på kvällens huvudperson har nu väntat i nästan tolv timmar. Men det har inte varit förgäves; när Daniel Adams-Ray äntligen kliver upp på scen avlöser hitsen från solodebuten varandra och publikens lycka är total. Öppningslåten Svart följs av Dum av dig, Gryningspyromanen, Voyeuren, Lilla Lady, Medan vi faller, Himlen luktar plast och Förlåt att jag aldrig sagt förlåt, men mest jubel blir det ändå vid sista låten Gubben i lådan. Euforin och glädjen från såväl bandet på scen som den dansande massan på golvet är påtaglig.

Daniel Adams-Ray avslöjar redan efter första låten att han aldrig har varit i Södertälje tidigare, men att han är glad över att vara här.

Signerar både här och där

Som alltid när en riktigt bra konsert tar slut infinner sig en melankolisk stämning bland lyssnarna och detta tillfälle är inget undantag.

– Alltså, det är synd att han inte har fler låtar så att han kunde ha hållit på längre, säger Ida Ehrström, en av dem jag pratade med före spelningen. Hela gänget ler glädjestrålande mot mig och stryker några svettiga hårtestar från sina pannor, det har varit mycket dans och trängsel den senaste timmen.

Deras leenden blir om möjligt ännu bredare då det visar sig att Daniel Adams-Ray stannar kvar en stund för att signera allt från affischer och t-shirts till mobiltelefoner och diverse kroppsdelar.

Perfekt arrangemang

Tack vare det tjugotal funktionärer som är på plats under kvällen funkar det smärtfritt och det går snabbt att få ut både ytterkläder och väskor.

– Åh, han skrev ”jambo” på min biljett, suckar Ida Ehrström lyckligt.

– Jag fick bara hans autograf på min, konstaterar Anna Klawitter utan att låta missnöjd eller mindre lycklig.

Liknande meningsutbyten hör jag runt omkring mig. Daniel Adams-Ray tar sig inte bara tid att ställa upp på bild och skriva autografer, han gör dem personliga också. Med en ödmjuk artist som tar sig tid för fansen efter en oerhört lyckad spelning och en professionellt anordnad konsert kan denna kväll inte få annat än ett toppbetyg.

Och Daniel Adams-Ray, du är välkommen tillbaka. När som helst.

Text : Signe Lundgren

Signe Lundgren är 19 år och läser litteraturvetenskap med dramainriktning på Södertörns högskola. Är en frankofil som gillar avokado, feminism, Harry Potter och svensk musik, där Håkan Hellström och Annika Norlin hör till favoriterna.

1 kommentar till “Daniel Adams-Ray på Molto”

  1. Andrea skriver:

    Jättekul att Kulturdelen skriver om Molto! Daniel Adams-ray var jättebra förra helgen! Det är sånt här som får stan att leva!!