Kaninerna tog sig in på Nova

Det barnprogram och Playboy har gemensamt

I samband med Medborgardagen, en ny satsning Södertälje kommun har gjort, bjöds det upp till folkfest i Södertälje. Niotusen människor i alla åldrar samlades i stadshuset för att ta del av de olika aktiviteter som erbjöds.

Miike Snow stod för kvällens stora final. Det är ett band med musik som får alla dansa och sjunga med vare sig de vill eller inte. Att höra deras hit ”Animal” utan att glatt dansa med är inte långt ifrån omöjligt.

Miike Snow har mer att erbjuda än glatt pulserande syntar, de har också en väldigt trevlig logga att vila ögonen på. Det är en vit kanin med horn på mot en svart bakgrund. Bilden inspirerade till ett fotoprojekt av några fotoelever på Wendela Hebbegymnasiet. Resultatet blev en samling bilder som tolkar kaniner på olika sätt.

En av Miike Snows låtar heter ”The Rabbit” så kaninerna blev verkligen kvällens röda tråd berättar Annika Eriksson, projektledare för Medborgardagen för mig. Eftersom låten ”The Rabbit” har ett tema av Tim Burtons film ”Alice i underlandet” fick det rama in hela kvällen. Funktionärerna kläddes ut till karaktärer från filmen så temat kunde inte gå någon obemärkt förbi.

Bilderna som Wendela Hebbegymnasiets elever ställde ut känns romantiskt nostalgiska, inte alla men de flesta. Det är många porträtterade gosedjurkaniner som för tankarna till ens egen barndom. På ett trevligt sätt minns man det gosedjur som var den bästa vännen i hela världen. De bilder som inte får tankarna att vandra tillbaka i tiden tar en istället till nuet, varken bakåt eller framåt man är bara just nu och funderar på vad bilderna säger. Många av bilderna är lite mystiska och härligt obegripliga, vilket gör dem intressanta.

Insikten att man faktiskt ännu inte sett allt kommer som ett glädjande faktum. Aldrig hade jag sett två kaniner utsmyckade till ett brudpar och jag hade aldrig sett en kanin läsa en bok föränn jag besökte utställningen.

Michelle B Oskarsson som var en av fotograferna berättar om hur det var och hur hon gick till väga.

Hur tänkte du när du fick uppgiften?

– Först tänkte jag, åh nej kaninbilder! Man fick tänka till lite. Att få ett tema givet är skönt eftersom det annars blir väldigt svårt att själv bestämma sig för vad man ska ta.

Hur tog du dig an uppgiften, var kommer inspirationen ifrån?

– Jag är lite av en tv-spelsnörd så det var därifrån jag blev inspirerad.

Vilket tv-spel?

– Spelet heter Biochock och i det spelet finns människor som har en sådan mask som finns på bilden och de är galna människor som dödar en för att man räddar eller för att man dödar flickor. Man får välja om man ska vara god eller ond. För att få ”adam”, en sorts plasma som gör att man till exempel kan kasta eld mot fienderna.

Vad vill du säga med bilden?

–  Att kaniner kan vara läskiga.

Vad för teknik använde du?

– Jag tog två bilder till utställningen. Den ena är tagen digitalt och den andra analogt. Båda är fotograferade i studio. Ljussättningen var en viktig del då bilderna blev till.

Text: Alice Båvner

Bild: Michell B Oskarsson

Alice Båvner går andra året på Mediagymnasiet och läser, hör och häpna för nu blir det förvånande originellt, media! Gillar att lyssna på trevlig pop och träna aikido.

Lämna en kommentar