Konst uppåt väggarna

Ingen av den nya Hovsjöskolans elever, lärare eller besökare kommer att kunna undgå att se de stora färgrika målningarna i den öppna skolbyggnaden. Dem håller Södertäljekonstnären Monika Kiviniemi på att färdigställa just nu. På de tolv meter höga väggarna gör hon två jättemålningar. I akrylfärg.

– Normalt målar jag hemma i ateljén och hänger tavlorna därefter, men här gällde det att måla direkt på plats, berättar hon.

– Det var nytt och först var jag lite orolig, men det är spännande och alla är så hjälpsamma, säger hon där hon svävar långt upp mot taket framför en av sina jättemålningar med penseln i handen.

– Jag fick gå en kurs för att lära mig manövrera liften jag förflyttar mig med, man måste det och det är bra. Jag klarar den själv.

Högt upp

Hennes målningar är nästan fyra meter höga och börjar fem meter upp på sina respektive väggar, i trapphuset, det stora öppna samlingsrummet, skolans hjärta. Målningarna korresponderar med arkitektens färgval. Monika Kiviniemi gjorde sina skisser utifrån det.

Skolan har en väldigt öppen planlösning utan traditionella stängda klassrum med väggar och dörrar, och varje avdelning eller ”hemvist” har sin egen färg. Monika Kiviniemi tänkte att det är i den stora gemensamma hallen som alla människor möts, då får det vara där som också färgerna möts.

– Idén till motivet fick jag dels av att de målas i trapphuset och dels för att det är i en skola. Här är en karriärstege, likaväl som livsstegen. I tolv avdelningar, lika många som årets månader.

Begripligt modern

Monika Kiviniemi har sin ateljé i Enhörna och försörjer sig som konstnär sen fem, sex år tillbaka. Tidigare arbetade hon deltid som bildlärare på Ronnaskolan.

– De här målningarna är nog rätt representativa för hur jag målar, det här är jag. Jag försöker hålla samma enkla stil.

– Nya Hovsjöskolan är så helt enorm och jag är så glad att få bidra och få vara en del av detta fantastiska.

Skolan invigs efter nyår och kommer att bli en av Sveriges modernaste skolor, bland annat för just sin öppenhet.

Monika Kiviniemis målningar heter Peaceful I respektive Peaceful II.

Text: Ingrid Sjökvist

Foto: Olof Näslund

Se mer av Monika Kiviniemis konst på: www.kiviniemi.se

Journalist och författare. Skriver reportage och artiklar på eget och andras initiativ, ofta om människor i arbete eller deras boende, gärna med miljö- och samhällsperspektiv. Språkgranskar andras texter. Är redaktör för antologier. Leder skrivarkurser. Håller i berättarkaféer och är litterär lektör. Skriver då och då en novell. Kan tala baklänges och dessutom klanderfri skånska.

Lämna en kommentar