Kulturdelens kultursamtal i kulturnatten

Birger Svantesson ordförande i kultursossen, KSF, har fått tag i mikrofonen.

Förförd, upplyft och bedragen

känner jag mig efter samtalet i Café Blå i Kulturnattens eftermiddag om kulturlivet i Södertälje om 20 år. Inbjudna: publiken, kultur- och fritidsnämndens ordförande Anna Bohman och kultur- och fritidschefen Staffan Jonsson. Utfrågare: Ingrid Sjökvist. Ordningsman/tidtagare: Göran G. Johansson. Arrangörer: tidningen Kulturdelen.

Förförd

av Anna Bohman, som sa att hon har i uppdrag att driva på kulturfrågorna idag, men också i framtiden. Och så sa hon att kultur är en av de viktigaste delarna i livet, att kultur är viktigt för vår självbild och för vår hälsa.

av att både Anna Bohman och Staffan Jonsson talar så mycket om samverkan. Det låter ju så fint, men vad betyder det ordet i det här sammanhanget? Naturligtvis att vi kan göra mycket mer tillsammans och att det ofta blir bättre, men – och nu känner jag mig redan bedragen – betyder det inte också att någon annan betalar, med reda pengar eller genom att arbeta gratis?

av Staffans Jonssons skryt att ingen annan stad i denna storlek har fler kulturhus än Södertälje. Han tar upp det vi sitter i och Stadshuset och Wendelas hus och så tar han med Kulturhuset i Ytterjärna, fast dess tillkomst knappast är kommunens förtjänst – snarare tvärtom. Och kulturhus … , ja, men det räcker ju inte med hus. Och jag minns vad Hasseåtages Pastor Jansson sa: ”Livet är som en påse, tomt och innehållslöst om man inte fyller det med någonting”. Men kulturhus är ju något man kan räkna och har man interndebitering (som kommunen har, bolag eller inte bolag) kan man också kalla kulturhushyror för ”pengar till kulturen” i en budget.

av Anna Bohmans tal om kulturen som jästen i degen. Och Staffan Jonssons ”Låt tusen blommor blomma”.

Rodolfo Alvarez och Moa Quist från eventföreningen Molto.

Upplyft

av ett plötsligt ”Välkommen” från en röst i publiken och innan jag hunnit lokalisera ljudet, kommer ett ”Välkommen” till från ett annat håll, och ett till och ett till …  sång … damkör, några herrar brummar med och genast fylls hela Café Blå av körsång:

Välkommen nu alla till detta lilla café.

Välkommen att här ställa frågor!

Välkommen att lyssna till tankar och skäl,

välkommen att SVARA på frågor.

Välkommen att höra på stort och på smått,

om sånt som är knepigt och sånt som är flott!

Kulturen behöver passioner!

Välkommen med dina VISIONER!*

Enhörnakören och Dur&Moll – vilken härlig flashmob! Och jag kommer att tänka på alla de undersökningar jag hör och läser om, där musikens läkande, men även lärande kraft påvisas. Och det handlar inte bara om Mozarteffekten. (Attans, mitt rättstavningsprogram markerar fel för ordet Mozarteffekten?!)

av att Anna Bohman vill att år 2031 ska Södertäljebor stolt berätta utomlands att de kommer från Kulturstaden Södertälje.

av att hon säger: Politiskt får man nog bestämma sig. Det gjorde Botkyrka och de har fått flera utmärkelser, bland andra Årets kulturkommun 2003.

av Anna Bohmans påpekande att (S) centralt kräver nolltaxa för kulturskolor.

av Anders Bäcklanders tal om vikten av möten och att möten är kultur (eller sa han att kultur är möten eller både och?). Han är biträdande samhällsbyggnadsdirektör och en av de ansvariga för utställningen i Stadshuset av översiktsplanen om Södertäljes bebyggelse om 20 år.

av hans vision om ett Tahrirtorg i varje stadsdel.

Kulturnämdens ordförande Anna Bohman (S) framför fotoutställningen Ett år med Kulturdelen.

Bedragen

av Staffan Jonsson ord: ”varje vecka är som en utdragen festival”.

av hans svar, när han får höra att det var bättre förr: ”Men det händer mer idag, framförallt för barn och ungdom” (och det är ju jättebra, men det kanske inte alltid är det frågan handlar om).

av att de inte tänkt på att också de vuxna, som barn och ungdomar kommer i kontakt med, behöver kultur.

av Anna Bohmans svar på varför inte politikerna kan bestämma sig: ”Demokrati är inte lätt. I mitt parti har skolan högsta prioritet.”

av Staffan Jonssons reaktion på publikfrågan om kulturskolepeng: ”Då ökar kulturbudgeten. I Nacka tio procent per år”, säger Staffan Jonsson och det låter som om det var något dåligt. Sa inte någon av dem vid något tillfälle att kultur är lönsamt?

av att mitt ordbehandlingsprogram skriver ”kulturbudget”, när jag bara skrivit ”kultur”.

På natten drömmer jag att:

jag går ner till Stadshuset och in till vänster där utställningen av översiktsplanen för Södertäljes Kultur 2031 finns. Den är ett av de återkommande strategiska styrdokument, som visar vilka grundläggande värderingar och principer som ska vägleda kulturbyggandet i framtiden. En plan som också talar om sambanden mellan kultur och hållbarhet, mellan kultur och tolerans och mellan kultur och rättvisa. Och som dessutom identifierar några av Södertäljes knäckfrågor:

att kulturstrukturen måste utvecklas för att öka den sociala sammanhållningen

att de regionala stadskärnorna behöver utvecklas till dynamiska kulturmiljöer

att kulturen är till för att öka livskvalitén för medborgarna och samtidigt minska belastningen på den psykosociala miljön**

För övrigt anser jag personligen att det behövs större investeringar i den infrakultur, som vi alla är så beroende av.

Text: Margareta Lithén

Foto: Göran G. Johansson

*Kompositör är Anders Nyberg och sången är hämtad från Himmelen inom; en svensk folkmusikmässa. Texten är skriven av Helena Cronholm, Enhörnakörens ledare.

**Fritt efter Framtid Södertälje en broschyr om översiktsplanen för samhällsbyggandet.

Margareta Lithén kom till Södertälje som fyraåring. Efter Journalisthögskolan jobb på bl a Norrbottens-Kuriren och Sydöstra Sveriges Dagblad, Radio Södertälje och som frilans. Margareta är också sångerska och har framträtt med några visprogram i Södertälje med ganska vid omnejd.

Lämna en kommentar