Kulturnatten som knytkalas?
Kulturnatt 2011
– ett medborgarprojekt
Nu blåser Lunachefen Anders Lerner nytt liv i kulturnatten, detta årliga höstevenemang som hållit på i över tjugo år och kanske hunnit bli en lite trött tillställning. Och sanningen att säga för dyr för kommunens allt stramare kulturbudget. 100 000 kronor får kulturnatten kosta och så har det varit i många år, alltså i realiteten en besparing. Därför gör Anders Lerner nu en dygd av nödvändigheten och bjuder in alla stans kulturföreningar att delta i det stora ”knytkalas” som på eftermiddagen och kvällen och natten den 29 oktober ska få oss alla att göra stadskärnan till ett ställe man inte kan slita sig från.
Kom igen!
I torsdags hölls brainstorming med cirka trettio personer från olika kulturföreningar i stan som hörsammat hans entusiastiska anrop:
”Tänk er ett stråk från Tom Tits till Stadshuset eller Campus Telge, med satelliter av arrangörer runt om. Marshaller och fyrfat och värmande dryck kan finnas på Stortorget och Marenplan. Från tidig eftermiddag till sena kvällen kan man slinka in på scener, caféer, bibliotek, gallerier med mera för att umgås och vara en del av det stora Kultursödertälje. Jag vet att mycket av detta redan finns, men kanske kan vi tillsammans ta det ett steg till?”
Många ville bidra
Jo, det var många denna kväll som var beredda att ta ett steg till, även jag som skriver denna artikel och var med på mötet i den dubbla egenskapen av referent och medlem i tre av de närvarande föreningarna – Wendelas Vänner, Helga Henschens Vänner och samarbetsgruppen Gränslös kultur. Allteftersom vi kom med våra bidrag till idéflödet steg stämningen i det fullsatta rummet. Om idéerna förverkligas kan detta bli en del av innehållet i kulturnatten
- Guidade kulturslingor på olika teman med nedslag i olika typer av kulturevenemang under ledning av Bosse och Lena Lindell från Musikteatergruppen 89, en fortsättning på något de en gång gjorde på Torekällberget under stort jubel. Men denna gång i centrala stan
- Bussrundtur till kulturevenemang runt om i stan (i stil med det årliga Buss på konsten) med start vid Saltskog gård där folklivsforskaren Bengt af Klintberg håller föredrag kl 15. Kanske slutar rundturen, efter att ha snirklat sig runt så långt som till Kulturhuset i Järna, vid Haziors hästar som kvällen till ära står i ljusan låga precis som förr i tiden
- Och inte långt därifrån, nära Sydpoolen, håller ungdomar från Molto på med skateboardkonster på en för kvällen strålkastarbelyst skatebana.
- Många övriga och häftiga arrangemang kan väntas från Molto som denna spånarkväll var representerad av Rodolfo Alvarez och Tim Mårtensson. Planer på en festival på Campus Telges område med teater i de annars skumma gångtunnlarna – kanske hinner något av det bli verklighet till dess:
– Vi vill vara på platser där vi inte har kultur vanligtvis, säger Rodolfo Alvarez.
- Återkommande visningar av Helga Henschens skulptur Daphne i Lunagallerian och sedan vandring till Helga Henschenrummet i ABF-huset där man får måla sin egen Daphne under ledning av konstnärer från Helga Henschens Vänner, en idé som Helgavännerna länge har velat förverkliga.
- Visningar av Wendela Hebbes Hus och möjlighet att äta eller dricka något i husets restaurang. Kanske ett samtal om journalistik på Wendelas tid och på vår.
- Besök på Galleri Kretsens utställning ”Återbruk” av Frida Laine och Malin Johansson som invigs denna dag. Det är bara en av möjliga konstupplevelser. Hos Galleri C är det som alltid öppet hus på kulturnatten.
- Och gruppen Gränslös kultur som tidigare i våras visade en utställning om assyriska och svenska bröllopsseder är beredd att bjuda på den en gång till, med visningar av kulturhistoriskt kunniga personer.
- Musikinslagen blir många, det garanterar bland annat Lars Jansson från Södertälje jazz- och bluesförening liksom medlemmar i Södertälje spelmanslag.
- Sonya Aho från Assyriska kulturföreningen lovar ordna musik och ringdans för alla hågade – en chans att pröva på härlig dans- och rytmglädje utan krav på förkunskaper. Lokal:
Kanske stadshuset, kanske Luna. - I S:ta Ragnhilds kyrka bjuds på musik hela kvällen, som tidigare kulturnätter.
- Den japanska gruppen Moving Art Company var också med vid denna idéspåning. Låt oss hoppas på ännu en fin upplevelse av deras danskonst.
- Kulinariska inslag kan det också bli. Redan har charkuteributiken i Luna frågat Anders Lerner om man kan tänka sig helstekta grisar på torget. Vem vet, kanske blir det också en matfest i höstens mörker.?
- Hebbevillan och Oktoberteatern kommer att erbjuda arenor för kulturnatten om deras representanter denna kväll får som de vill. Inte bara Luna och Trombon ska alltså utgöra spelplatser för de olika arrangemangen.
– Meningen är, säger Anders Lerner, att kulturnatten är en öppen arena och sin egen avsändare.
Skynda på!
Viss samordning blir det förstås. Varje arrangör bidrar med sitt. De som har arenor att erbjuda, det vill säga lokaler och platser både ute och inne uppmanas genast kontakta Anders Lerner och hans medarbetare i Kultur- och fritidsnämndens kansli. Senast den 9 september bör förslag från föreningarna vara inne, sen fortsätter idéarbetet i lite mer strukturerad form.
Visst låter det kul? Men man får ju hoppas att en och annan krona ur kulturnattsbudgeten också kommer de arrangerande föreningarna till del.
Vid anteckningsblocket
Ami Lönnroth
Foto: Göran G. Johansson
Ursprungligen från Lund
Det var i Lund alla kulturnätters allra första kulturnatt arrangerades 1985, ”världshistoriens första kulturnatt”, för att citera Lunda-arrangörerna. Idén kom från Gösta-John Bredberg, då kulturnämndsordförande i Lund. En idé som slog an hos en rad städer, däribland Södertälje. Tanken är att den ska ge ”ett fantastiskt mångsidigt kulturellt smörgåsbord som aldrig tar slut”. Snart lever kanske Södertälje upp till denna stolta målsättning.
Ami Lönnroth
Ami Lönnroth, bördig från Göteborg, är journalist och författare och sedan 1992 bosatt i Södertälje. Efter många år som dagstidningsjournalist, varav de sista 25 åren på Svenska Dagbladet, övergick hon 2002 till en frilanstillvaro som rymt såväl bok- som artikelskrivande, t ex som krönikör i Länstidningen några år, och undervisning av både blivande och aktiva journalister. Dessa uppdrag har utförts i Stockholm, Kalmar, Moldavien, Kazakstan och Baltikum m fl mer eller mindre avlägsna platser. Hon började sin pedagogiska verksamhet som gästprofessor i journalistik 1995/96 vid JMK i Stockholm.
Föregående artikel Biblioteksdöden: Sjukhuset
Nästa artikel Madness is genius Sminkade sanningar