Målar utan penslar

I ett rum någonstans i centrala Södertälje träffas en gång i månaden ett drygt tiotal kvinnor för att skapa bilder. De har inga penslar och inga färgburkar, men bilder blir det. Udda, vackra, roliga, tokiga, intressanta bilder. Tokbrodöserna kallar de sig, för brodöser är de och från Tokstan kommer de. Att de sedan ibland gör lite tokiga saker är väl en bonus.

Tyg av alla de sorter och färger, garn av alla slag i de flesta nyanser, pärlor, paljetter, brodyr, spetsar, knappar ligger framför dem på det stora bordet där de sitter och arbetar. På ena sidan ligger en öppen datorväska full med trådrullar, pärlor, band, nålar …

Kvällen då kulturdelen.nu är på besök sitter 12 kvinnor i olika åldrar runt bordet. De utgör en brokig palett av yrken: familjepedagog, lärare, informatör, kriminalvårdare, sjuksköterska. Och ja. Det finns en textillärare med också.

Antalet växlar. Det är öppet för den som vill vara med, men medlemskap i Täcklebo Broderiakademi krävs, säger Margot Holmer, som startade Tokbrodöserna för sju år sedan. Hon såg en av akademins utställningar och blev så inspirerad att hon startade en lokalavdelning.

ATC-kort

Just nu arbetar de flesta med små kort, stora som visitkort eller samlarkort.

ATC kallas de får jag veta. Art Trading Cards. Korten får inte säljas (trots namnet) utan bara bytas mot ett annat kort, eller ges bort i utbyte mot en god gärning. Min fotograf Olof får ett, mot att han ska krama någon han inte brukar krama + hålla upp dörren för någon okänd.

Väl hemma googlar jag på ATC och får veta att det är en schweizisk konstnär vid namn Stirnemann som ligger bakom fenomenet. 1997 satte han igång detta och sedan dess har människor världen över bytt otaliga kort med varandra. Det har aldrig handlat om pengar utan syftet med projektet är såväl kortbyte som personligt möte. Korten ska var 64x89mm (lite bredare än visitkort) och det handlar om små konstverk, miniatyrer, i original.

Sambroderi

Tokbrodöserna har alltid ett sambroderi på gång. Någon börjar på ett broderi  över ett visst tema och lämnar sedan över det till någon av de andra, som målar sin tolkning/association med sina garner eller vad hon nu använder. Till slut har alla broderat sin version på samma stycke tyg. I höst är temat ’Fågel, fisk eller mittemellan’. Jodå. Det finns redan en pytteliten nyckel med på tyget.

Tokbrodöserna har som sagt inget emot att bli fler. En av deltagarna, Ulla Östlund, berättar att hon gick med i gruppen efter en frukostträff på Lindängen:

– Inger (Svensson) var där och berättade om Tokbrodöserna och la fram tygbitar, nål, tråd, garn, någon paljett och kort – samma till oss alla 30. Av det fick vi göra ATC-kort och när vi var färdiga la hon upp alla på bordet. Inte två av korten var lika.

– Den som vill vara med är välkommen. Genom åren har några slutat men andra kommit till, berättar Margot Holmer.

Vill ställa ut

En gång i månaden träffas de, men under mellantiden arbetar var och en hemma. Ett 80-tal verk har de skapat hittills – inklusive ATC-korten och de har haft tre utställningar, en på Humlan på Nedre Torekällgatan, en i ABF-huset och en i orangeriet på Tullgarn. Det brukar bli en om året. Just nu har de ingen utställning på gång, men skulle gärna vilja.

– Det är ont om utställningslokaler, säger de, men målar oförtrutet på med nål, garn, pärlor, paljetter…….

Tokbrodöserna består av:

Birgitta Norring, Margot Holmer, AnnKristin Larsson, Britt Carlsson, Yvonne Andersson, Kerstin Larsson, Aja Thyreen, Ulla Östlund, Synnöve Andersson, Ulla Howding,  Inger Svensson, Hanna Andersson + ett par som inte var med denna kväll.

www.annamargot.se

www.broderiakademin.nu

Text: Margareta Lithén

Foto: Olof Näslund

Margareta Lithén kom till Södertälje som fyraåring. Efter Journalisthögskolan jobb på bl a Norrbottens-Kuriren och Sydöstra Sveriges Dagblad, Radio Södertälje och som frilans. Margareta är också sångerska och har framträtt med några visprogram i Södertälje med ganska vid omnejd.

3 Kommentarer till “Målar utan penslar”

 1. Ingela Kihlberg skriver:

  Oj vad jag önskar jag kunde brodera! Ni verkar ha SÅ KUL!!!

 2. Yvonne skriver:

  Jättetrevligt att Tokbodöserna fick vara med här.
  Vill bara säga att Hanna Andersson längst till höger på bilden ska också stå med på listan av deltagare, hon är dessutom vår webmaster och mest datakunniga personen i gruppen, dessutom tillhör hon ungdomen och det skulle vi behöva lite fler av i gruppen.
  Tack för mig/Yvonne

  • Ingrid Sjökvist Ingrid Sjökvist skriver:

   Självklart lägger vi till Hanna Andersson som en av de glada tjejerna på bilden. Tack för påpekandet, även solen har sina fläckar.