Månadens poet

Månadens poet heter Tom Erinder. Han är 19 år och bor i Järna, har tagit studenten och är för tillfället arbetssökande. Så småningom hoppas han kunna arbeta som psykolog eller inom hotell- och turistnäringen. Om han nu inte blir författare. För skriva är hans stora intresse och har varit så allt sedan han gick i mellanstadiet. Åtminstone en gång i veckan skriver han något, ibland oftare. I tre år på raken har han deltagit i kommunens skrivarläger för ungdomar på Frustuna gård i Gnesta.

– Det är jätteroligt och inspirerande, säger han. Bra att komma hemifrån för att under en hel vecka koncentrera sig på bara skrivandet.

Tom skriver inte i någon särskild genre, det blir det som trycker på för stunden och han använder sig av den form som passar. Prosa såväl som poesi.

–     Ja, vi får se vart det tar mig, säger han.

Om det nu för stunden,

hade varit 1150,

hade jag stridit och plundrat,

rest runor i ditt namn,

för att vinna dig.

Om det nu för stunden,

hade varit 1350,

hade jag uppfunnit och utforskat,

nämnt platser efter dig,

för att vinna dig.

Om det nu för stunden,

hade varit 1550,

hade jag skrivit och komponerat,

författat ballader om dig,

för att vinna dig.

Om det nu för stunden,

hade varit 1750,

hade jag tyckt och tänkt,

rest en revolt för din frihet,

för att vinna dig.

Nu för stunden,

är det nutid,

jag kan inte strida och plundra,

jag kan inte uppfinna och utforska,

jag kan inte tycka och tänka.

Allt jag kan göra nu,

är att vara som alla andra,

och hoppas att det är mig du ser.

Av Tom Erinder

intervju: Ingrid Sjökvist

Foto: Johanna Friberg (praktikant)

Journalist och författare. Skriver reportage och artiklar på eget och andras initiativ, ofta om människor i arbete eller deras boende, gärna med miljö- och samhällsperspektiv. Språkgranskar andras texter. Är redaktör för antologier. Leder skrivarkurser. Håller i berättarkaféer och är litterär lektör. Skriver då och då en novell. Kan tala baklänges och dessutom klanderfri skånska.

1 kommentar till “Månadens poet”

  1. Marie skriver:

    Fin dikt!
    Tom! Satsa på psykologyrket. Det är värt alla års studier och ger många möjligheter till spännande jobb. Finns också flera bra författare som är psykologer, t ex Kristina Sandberg, UKON och Jenny Jägerfeld. För att inte tala om de fantastiska texter psykologstudenten Annika Norlin (SÄkert!) skriver.