Månadens poet

Månadens poet är ingen mindre än Magnus Mankan Nilsson. Mest känd som dramatiker och skådespelare hos Oktoberteatern. Just nu spelar han skrothandlaren i Driving Miles, en monolog av Henning Mankell. Monolog och monolog, förresten, Miles Davies har en given plats på scenen, likaså de två musikerna som på något förunderligt sätt väver ihop Davies musik med skrothandlarens tankar och berättelse.

Mankan är dessutom känd för många som oförtötteligt fotbollsfan och säg IFK Norrköping så får han nästan tårar i ögonen. I dagarna har han blivit utsedd till deras viktigaste supporter.

– Alla allsvenska lag har utsett sin viktigaste supporter, berättar han från bilen till Norrköping.

– Jag nominerades som en av IFK Norrköpings och så blev det så att jag valdes. Det känns oerhört hedrande, så har jag också stött dem sen jag var fem år. Det innebär just nu bland annat att jag får gå på fotbollsgalan.

Det är emellertid som mannen med en alltid vässad penna som Kulturdelen har nöjet att presentera Mankan som månadens poet. För han skriver inte bara teaterpjäser, och då lägger vi inget värde i ordet bara, tvärtom. Han intresserar sig heller inte bara för andra poeter, utan han skriver poesi själv också. Varsågoda!

Sitter i staden, där ja föddes

o förstår att den fött mig

dom gula solvagnarna på spår som

ringlade fram min barndoms fantasier.

Ett tag i livet va ja frusen o rädd att se

det som födde mig.

Nu har mina minnen återfött stan.

Så är nu minnen

dom behöver tid att återbygga ett slags bortglömt nu.

Så är nu minnen.

Utan tvång.

Lever dom ett då till ett nu.

Ett sen som är evigt samma sak.

Så här sitter ja mitt i skenskarvarna.

I stan där jag föddes.

Av Magnus Mankan Nilsson

Text: Ingrid Sjökvist

Foto: Göran G. Johansson

Journalist och författare. Skriver reportage och artiklar på eget och andras initiativ, ofta om människor i arbete eller deras boende, gärna med miljö- och samhällsperspektiv. Språkgranskar andras texter. Är redaktör för antologier. Leder skrivarkurser. Håller i berättarkaféer och är litterär lektör. Skriver då och då en novell. Kan tala baklänges och dessutom klanderfri skånska.

Lämna en kommentar