Mjuka människor på hårt underlag

Galleri Mejan på Skeppsholmen i Stockholm, där Södertäljekonstnären Fia Kvissberg ställer ut.

Södertäljekonstnären Fia Kvissberg ställer just nu ut glasskulpturer på galleri Mejan på Skeppsholmen, mittemot Moderna museet, i Stockholm. Det är något av en examen för henne, trots att hon är etablerad konstnär, mest känd för sina arbeten i olja och grafik och med ett förenklat uttrycksspråk.

– Som konstnär kan man söka ett års vidareutbildning på Konsthögskolan, ett projektår, berättar Fia Kvissberg.

– Och det är klart att man är sugen på att prova alla sorters material. Jag såg chansen att prova på glas, det lät spännande. Och nytt för mig.

Folkvandring

Egentligen hade hon tänkt lära sig att överföra sina grafiska bilder till just glas. Men det blev mer än så.

– Året började med att vi fick göra glasgjutningar och precis i den vevan var jag och tittade på den kinesiska terrakottaarmén på Östasiatiska museet. Och när jag såg den såg jag också folkvandringen framför mig, den där vandringen som aldrig tar slut, som vi ser på teve och har vant oss vid. De hukade människorna från oroshärdar runt om i världen, de överlastade bilarna, de framåtböjda kvinnorna, männen som bär. Kaos, där de bara flyr. Det som pågår hela tiden, på olika ställen i världen.

Hela glasarmén står bokstavligen på järn, på fötter av armeringsjärn. Det skira, ömtåliga mot det hårda och kalla. Mot verkligheten.

Utsatthet

Just folkvandring och flykt är teman som Fia Kvissberg har använt många gånger.

– Ja, jag vill gestalta hur det är att vandra och vad det innebär för oss att få möta vandrande människor från olika delar av världen.

– Men min glasarmé är ingen vanlig armé, betonar hon. Den är gjord med mycket kärlek. Där finns inga ryttare i vanlig bemärkelse, mina håller på att ramla av sina hästar. Inga soldater. En häst är en gunghäst.

Hela armén står bokstavligen på järn, på fötter av armeringsjärn. Det skira, ömtåliga mot det hårda och kalla. Mot verkligheten.

Fia Kvissberg med en av sina glasryttare.

Brådis

Den som vill se Fia Kvissbergs glasarmé får skynda sig på. Utställningen har vernissage idag, onsdag den 15 juni och håller bara på till på söndag. Galleriet tillhör Konsthögskolan och många av projekteleverna ska hinna visa sina alster. Idag är det alltså vernissage, mellan klockan 17 och 20.

Nästa tillfälle att se Fia Kvissbergs konst är den 24 augusti, och då på rådhuset i Södertälje, där hon är en av tre utställande konstnärer. Men då visar hon inte hela sin armé, men ett smakprov kanske det blir, säger hon.

Text: Ingrid Sjökvist

Foto: Olof Näslund

Journalist och författare. Skriver reportage och artiklar på eget och andras initiativ, ofta om människor i arbete eller deras boende, gärna med miljö- och samhällsperspektiv. Språkgranskar andras texter. Är redaktör för antologier. Leder skrivarkurser. Håller i berättarkaféer och är litterär lektör. Skriver då och då en novell. Kan tala baklänges och dessutom klanderfri skånska.

Lämna en kommentar