Musikalisk tidsresa


Lunchmusiken på Trombon är en återkommande musikalisk anrättning som är värd att uppmärksammas. Underhållning av hög kvalité under en timme, allt detta till priset av 0 kronor.

Onsdagens konsert ”Somna inte in” med Åke Andersson och Per Georg Sörås är ett gott exempel. Ett omväxlande Dan Andersson program där Åkes historier, sång och gitarrspel varvas med texter som Per läser, både dikter och brev.

Åke vandrar runt, med olika hattar på huvudet, och berättar episoder ur Dan Anderssons liv. Resultatet av mycketprivatforskning från Åkes sida. Vi i publiken fick bland annat lära oss att Dan Andersson inte alls varit sjöman som många tror, och att han som 14- åring skickades till Amerika för att undersöka om det var en plats för familjen att flytta till. Dan drömde som vuxen om att åka till Indien, då han var mycket intresserad av både buddism och hinduism. Men så mycket mer resande än Amerikatrippen och Köpenhamn och Stockholm blev det inte för honom.

Mitt på scenen står en ensam pall där Åke mellan berättelserna sätter sig och greppar gitarren och framför kända stycken så som Gässen flytta, Helgdagskväll i timmerkojan och Omkring tiggarn från Luossa. Åke sjunger och spelar gitarr väldigt fint och känsligt. Det är tryggt och rutinerat. Åke kan sin Dan Andersson. Lite annorlunda upplever man hans tonsättning av Visa vid kolvakten med Per på väsande saxofon.

Lite synd att vi inte fick höra Per Georg Sörås komma in lite tidigare i föreställningen, med sina fina texläsningar. Det dröjde  aningen för länge innan han tog plats.

Ljudet från de små mikrofonmyggorna och ljuset fungerade perfekt, bra jobbat Trombons tekniker!

Hur gick det efter Dans Amerikaresa? Det blev aldrig någon flytt för familjen. Han blev varse att förhållandena i Amerika inte alls var så bra som väntat och vände hem till Sverige igen.

Text och foto: Olof Näslund

Olof Näslund, verksam som frilansfotograf i över tjugo år. Medverkat i flera dagstidningar inklusive Länstidningen, bransch- och organisationspress, illustrerat böcker, produkt- och matfotografering, plåtat för de stora företagen i Södertälje. Folkmusiker på fritiden och har spelat en del amatörteater. Du kan läsa mer om Olof och hans arbete på hans webbsida: Reportagebyrån

Lämna en kommentar