Nykvarns musikkårs säsongsavslut

Musik i parkmiljö

På pingstafton avslutade Nykvarns musikkår traditionsenligt säsongen på Taxinge slott. Det skedde i strålande sol och med en bra bit över hundra åhörare.

Av nattens åskskurar fanns inte ett spår, mer än en och annan vattenpöl mellan parkeringsplatsen och utomhusserveringen bakom Taxinge slott. Och så några splittrade träd på väg ut hit, blixten hade slagit hårt den gångna natten.

Sol och blåsorkester

Men nu sken solen och kakorna inne i slottskaféet gick snabbt åt, tjejerna som slet sig svettiga bakom disken fick springa ut med nyladdade kak- och bakelsebrickor hela tiden.

Klockan två slog Hans Lundell, ledare i Nykvarns musikkår in första låten och lugnet la sig över gräsmattan och de kaffesörplande lyssnarna, medan Mälaren lojt vaggade mot stranden en bit därifrån och några fåglar la sig i orkestertonerna.

Gammal som gatan

Nykvarns musikkår bildades redan 1869, kanske ännu tidigare, men det var då som en blåsorkester i Turinge nämns för första gången. Det var den dåvarande Skytterörelsen som ville ha lite musik till pangandet, särskilt vid tävlingar och orkestern döptes mycket riktigt till Skyttekåren.

Så småningom övertogs kårens tillhörigheter av Nykvarns pappersbruk och namnet ändrades till Nykvarns musikkår. Enligt deras egen historieskrivning har de senare i ett stenmagasin på pappersbrukets vind hittat tyska blåsinstrument från förra sekelskiftet och de reparerades också upp och användes i flera decennier.

Det var dock inte dem de spelade på i går. Fint lät det, och de bjöd på en varierande kompott, med bland annat musik med storbandsstuk, en filmmusikkavalkad och låtar av Ted Gärdestad och Abba.

Journalist och författare. Skriver reportage och artiklar på eget och andras initiativ, ofta om människor i arbete eller deras boende, gärna med miljö- och samhällsperspektiv. Språkgranskar andras texter. Är redaktör för antologier. Leder skrivarkurser. Håller i berättarkaféer och är litterär lektör. Skriver då och då en novell. Kan tala baklänges och dessutom klanderfri skånska.

Lämna en kommentar