Opera på bio

Här fast där

I höst kör de digitala liveföreställningarna från de stora världsscenerna igång på Estrad.

Lördag den 15 oktober. Sätt ett kryss i almanackan redan nu för det datumet, klockan 19.00. Då kan du njuta av operan Anna Bolena av Donizetti på Metropolitan i New York.

Fast själv behöver du inte åka dit, utan det räcker med att du tar dig till Estrad i Södertälje, där du kan njuta av musiken och se föreställningen som om du hade suttit i den amerikanska publiken.

Operan omfattar två akter. Kompositören Donizetti var italienare och levde mellan 1797 och 1848. Han ägnade sig åt en massa olika musikgenrer, som kammarmusik, sångkompositioner och så opera. Anna Bolena blev hans internationella operagenombrott med urpremiär i Milano 1830.

Se och hör ett YouTube-klipp från Wiener Staatsoper 5 april 2011.

Klipp och intervjuer från The Met.

Läs mer om direktsända evenemang på Folkets Hus och Parkers hemsida.

Läs tidigare artikel om tekniken bakom Estrads D-bio.

Fakta från filmbolaget:

Anna Bolena (Anna Boleyn) av Gaetano Donizetti. Ny uppsättning.

Henrik VIII vill gifta sig med hovdamen Jane Seymour, men måste först skilja sig från sin drottning Anna Bolena. Han smider en plan att hon ska vara otrogen mot honom med sin barndomskärlek lord Percy, för att därigenom legitimera skilsmässan. Men Anna är inget lätt offer.

Det är Metpremiär för Donizettis Anna Bolena, med Anna Netrebko som den unga drottningen. Anna Bolena är den första i en trilogi av Donizetti-operor baserade på Tudorerans drottningar, som David McVicar kommer att regissera på Met under kommande säsonger. Maria Stuart och Roberto Devereux är de andra två som också gör premiär på The Met.
David McVicar, vars uppsättning av Trubaduren fick kritikernas och publikens bifall, har sagt att hans iscensättning av Anna Bolena kommer att ”omfamna romantiken i verket.”

Anna Netrebko som Anna Bolena.


Kompositör: Gaetano Donizetti
Libretto: Felice Romani
Dirigent: Marco Armiliato
Producent: David McVicar

I rollerna:
Anna Netrebko – Anna Bolena
Elīna Garanča – Jane Seymour
Tamara Mumford – Smeton
Stephen Costello – Lord Richard Percy
Ildar Abdrazakov – Henrik VIII

Journalist och författare. Skriver reportage och artiklar på eget och andras initiativ, ofta om människor i arbete eller deras boende, gärna med miljö- och samhällsperspektiv. Språkgranskar andras texter. Är redaktör för antologier. Leder skrivarkurser. Håller i berättarkaféer och är litterär lektör. Skriver då och då en novell. Kan tala baklänges och dessutom klanderfri skånska.

1 kommentar till “Opera på bio”

  1. Marie skriver:

    Kul att The Met kommer till Södertälje. Det brukar vara bra föreställningar. Det är inte så dumt att se opera på bio, om man är ovan vid opera som jag är. Ofta fina närbilder på sångare, scenografi, kör och orkester. Så nära kommer man aldrig i verkligheten!