Överskott ger inte mer till kulturen

Ebb i kommunens kassa?  Glöm det! För ett par veckor berättade DN att i princip alla Storstockholmskommuner, inklusive Södertälje, kunde redovisa vinst i fjol. Stor vinst. För Södertälje del skulle det röra sig om 117 miljoner.

Och vi som gått och trott att vi måste spara, som böjt oss för alla sparbeting och trott på den nödvändiga svångremmen, inte minst den som dras åt runt kulturbudgetens tunna mage.

Kulturdelen ringde upp Mats Christiansson, ekonomichef på Södertälje kommun.

Hallå Mats, gick vi med ett sådant överskott i fjol som DN påstår.

– Ja, vi fick ett överskott, det är helt rätt. 106 miljoner, närmare bestämt. Det beror på att regeringen betalade ut ett engångsstöd till kommunerna, ett belopp per invånare, samma för alla. Det är alltså inte så att vi får över i våra löpande verksamheter. Tvärtom, vi har landets högsta utgifter för försörjningsstöd.

106 miljoner, vad ska vi göra med de pengarna?

– Det mesta har gått åt, det här är siffror som gällde 2010. Pengarna användes till att täcka de underskott som vi hade samlat på oss under flera år i rad. Enligt kommunallagen måste man rätta till sådana inom tre år. Och det var därför regeringen gav oss extra tilldelning. Annars hade vi behövt skära i andra verksamheter.

Gick det jämnt upp?

– Nej, vi har lite över.

Hur mycket då?

– 35 miljoner, ungefär, ligger ackumulerat.

Som alltså är över?

– Ja, det kan man säga.

Vad ska vi göra med dem då?

– Det är en politisk fråga. Min bedömning, som tjänsteman, är att vi kommer att klara vår löpande verksamhet under det här året utan att behöva röra dem, men att det blir betydligt svårare nästa. Så jag ser inte att det finns utrymme för förstärkning i någon nämnds budget.

Varför blir det svårare nästa år?

– Något mer så kallat konjunkturstöd från regeringen är inte att vänta. Framförallt handlar det om att vi inte längre kommer att göra extraöverföringar från de kommunalt ägda bolagen. På grund av den tidigare lågkonjunkturen har kommunfullmäktige beslutat att ta ut extrapengar ur bolagen, men 2011 är sista året det sker.

Vi vänder oss till Anna Bohman (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Hallå Anna, vet du att kommunen har ett överskott i år på runt 35 miljoner?

– Nja, att det finns några pengar över handlar det väl egentligen inte om?

Jo, det är pengar som blivit över av ett extra tillskott från regeringen. Kan det inte vara läge att kräva lite mer för kulturen?

– Nej, inte som jag har hört. Vi kan inte förvänta oss mer i vår nämnds budget. Inte nästa år heller, så vitt jag förstår. Regeringen sköt till extra stöd till kommunerna inför valet, som de sen minskade. Nästa år kommer statsbidraget att minskas ytterligare. Och Södertälje har stora kostnader för försörjningsstöd (det som tidigare hette socialbidrag) till människor som inte lyckas få arbete på grund av borgarnas misslyckade arbetsmarknadspolitik. Det skulle behövas utbildningssatsningar istället för coacher. Så några överskott som vi kan äska pengar till kulturen ur kommer det nog tyvärr inte finnas.

Ändå låter det ju som ett guldläge, 35 miljoner! Nu skulle vi kunna investera och sätta Södertälje på kartan med något riktigt bra inom kulturområdet. Ett Telgewood ute på Almnäs? Ett Hilma af Klint-museum i Järna? Vore det inte bra att försöka få till en riktigt stor investering just nu?

– Nej, jag tror inte det. Så vitt jag förstår är det lönlöst att försöka få mer pengar för det här året och ännu värre kommer det att bli nästa, det är som sagt de signalerna jag har fått. Tyvärr. Men jag kommer självklart att göra allt jag kan för att föra fram kulturens behov och det finns massor som vi skulle kunna utveckla om det blir ekonomiskt möjligt framöver. Vi behöver verkligen de demokratiska rum som kulturen utgör!

Text: Ingrid Sjökvist

Foto: Göran G. Johansson

Bilden föreställer Thomas Norström som Fejgin i STA:s sommarteaterföreställning Historien om Oliver på Torekällberget 2008.

Journalist och författare. Skriver reportage och artiklar på eget och andras initiativ, ofta om människor i arbete eller deras boende, gärna med miljö- och samhällsperspektiv. Språkgranskar andras texter. Är redaktör för antologier. Leder skrivarkurser. Håller i berättarkaféer och är litterär lektör. Skriver då och då en novell. Kan tala baklänges och dessutom klanderfri skånska.

Lämna en kommentar