Rimstuga på Lunabiblioteket

Äntligen rimstuga

Vi är mitt inne i julstressen. Julklappar och julmat skall inhandlas. Familjebesök skall planeras in i minsta detalj för att ingen skall känna sig övergiven. Nya rapporter om Årets julklapp får vi vecka för vecka. Ena dagen är det en iPhone 4s, nästa dag är det Matkassen. Släktmiddagarna på julafton har flyttat ut på restaurangerna, åtminstone i storstäderna.

Men hur är det med rimmen på julklapparna? Hinner någon med dem i dag då klapparna oftast slås in i butiken av extraanställd personal? Finns det över huvud taget tid att läsa julklappsrim på julafton mellan Kalle Anka och Karl-Bertil Jonssons julafton?

Själv har jag alltid skrivit rim på mina klappar. Och allt eftersom antalet klappar minskat med åren i takt med att barn växt upp och man har kommit överens om ”bara ett paket per person”, så har verserna bara blivit längre och längre. Nu är jag uppe i en halv till en hel A4 – med rimmad vers, där mottagaren självklart skall kunna klura ut paketets innehåll. Åtminstone om de inte har alltför många tomtar på loftet eller glas vinglögg som stigit dem åt huvudet!

Varför lägger jag ner så mycket tid och möda? Jo, för att det är så kul!

Ända sedan jag blev tillfrågad av Tina Westerlund, i tidigt 1980-tal, om jag ville vara med i Lokalradions rimstuga och sedan aldrig blev inkallad till tjänstgöring, har jag dessutom drömt om att få sitta med i en dylik.

I år har jag sett till att det blir verklighet. På mitt initiativ arrangerar vi Rimstuga på Café Blå lördagen den 17 december mellan klockan ett och halv tre. Det är förutom mig tre noviser; Magnus Holmqvist, Tuula Oinonen och Susanne Tillbom samt två veteraner från Lokalradions rimstuga; Margareta Lithén och Anders Lerner som inget hellre vill än att hjälpa till med att rimma på edra julklappar. Ju tokigare innehåll desto bättre.

Nu återstår det att se om det finns något intresse av julklappsrim anno 2011, eller om det är något man sysslade med i forna tider. Men det faktum att när till och med ICA marknadsför sig med rimstuga i sin TV-reklam, så kanske det trots allt ligger i tiden!

Vi på Café Blå skall i alla fall göra vad vi kan. Välkomna på lördag den 17 december!

Extraerbjudande: ni kan ringa in under lördagseftermiddagen mellan 13 och 14.30 på telefon 08-523 016 12, eller e-posta info om vem som ska ha paketet och paketets innehåll till mig före fredag kl 15.00 så får ni ert rim via e-post måndagen den 19:e.

Text och foto: Kjell Carlsson

Kjell Carlsson, född 1951 på Södertälje lasarett. Kulturnörd sedan 1975 då han startade FotografiCentrum i Södertälje. Har fotograferat, skrivit text, redigerat tidningar, varit teaterproducent, grafisk designer, illustratör och på olika sätt jobbat med musik — som arrangör av musikfester och konserter. Arbetar just nu på Luna kulturhus.

2 Kommentarer till “Rimstuga på Lunabiblioteket”

 1. iHanna skriver:

  Härlig bild och bra initiativ tycker jag! Vi rimmar fortfarande, men inte på alla paket. Farmor brukade återanvända samma rim/present till oss flickor varje år:

  Detta är inga rosor,
  det är ett par…

  • KÅSE skriver:

   Be farmor komma till Café Blå i dag så skall vi fixa en ny vers åt henne. / KÅSE