STA:s Grease på turné

Summer lovin’ i höstmörkret

Teateramatörerna till Finland

Ska du åka till Finland i helgen? Då har du kanske chans att se teater på båten, för på en av de stora båtarna ska Södertäljes teateramatörer bjuda på musikalen Grease. I juni spelades den på Saga i Södertälje för första gången. Luften har nu blivit kyligare, kvällarna mörkare och till skillnad från förra gången finns det inget sommarlov att se fram emot. Men nu är Grease tillbaka på Saga.

Föreställningen överraskade positivt. Den var bra förra gången men nu kom den tillbaka efter sommaren, ännu bättre. Skådespelarna har blivit bättre på att sjunga och danserna är tightare. Allt genomförs så skickligt att inte ens jag och mina väninnor som såg pjäsen också i våras märker de misstag som begås på scenen. Om det inte vore för att Linnea Persson som spelar Patti hade berättat om dem hade de helt gått mig förbi.

På export

De begåvade skådespelarna i STA (Södertäljes teateramatörer) lyckades göra en så bra tolkning av Grease att de snart ska till Finland och spela. Det hela började någonstans i Finland på en teater som ville få ett utbyte med en svensk teater, så de kontaktade ATR (Amatörteaterns Riksförbund). ATR behövde då en föreställning illa kvickt och då kom Grease som en gåva från skyn. En färdig föreställning, som var bra också. Nu i helgen ger sig ensemblen iväg för att spela två föreställningar, en i Helsingfors och en på båten dit.

Sorglig och glatt samtidigt

Att se Grease är som att lyssna på en sång med sorglig text och en glad melodi. Man rycks med i den för att det svänger och man glömmer nästan bort texten. Om slutet är lyckligt eller inte har jag ingen aning om. Sandy och Danny får varandra till sist men Sandy var tvungen att byta stil och personlighet för att det skulle gå. Kärleken är blind, sägs det, men i det här fallet tycks det som att kärleken bara gömmer ögonen bakom händerna samtidigt som den kikar fram mellan fingrarna.

Pjäsen slutar med en helt fantastiskt munter sång och en väldigt imponerande dans. Att reflektera över sorgliga detaljer som att Sandy måste byta personlighet för att Danny ska kunna klara av att vara med henne är det ingen som orkar tänka på, eftersom pjäsen ändå känns så bra.

Med ett gott humör promenerar alla hem från Saga i höstkvällen.

Läs även reportaget från premiären.

Text och foto: Alice Båvner, praktikant på Kulturdelen

Alice Båvner går andra året på Mediagymnasiet och läser, hör och häpna för nu blir det förvånande originellt, media! Gillar att lyssna på trevlig pop och träna aikido.

2 Kommentarer till “STA:s Grease på turné”

  1. annamargot skriver:

    Jag läste för fort ursäkta en gammal tant

  2. annamargot skriver:

    Jag vill ha aktuelle det händer i dag