Storspindel i smalt boknät
Intresserad av böcker? Bokbinderi? Boktryckerihistoria? Typografi? Typsnitt? Kalligrafi? Paleografi?* Kulturdelen har hälsat på hos Nordens största nätantikvariat i denna smala nisch. Var det ligger? I Södertälje förstås.
Köper och säljer smala bokböcker
Bokhyllor, bokhyllor, kassar med böcker, kartonger med böcker, boktorn på golvet. Ombonat med andra ord. På de väggar som är hyllösa sitter grafiska blad och affischer. Allt är till salu och nästan allt går in under den avgränsande underrubriken på Antikvariat Morris’ hemsida:
” Specialantikvariat för böcker om Typografi & Grafisk Form kalligrafi, bibliografi, bokbinderi, papper, exlibris, boktryckerihistoria, bokväsen, illustration o.s.v. ”
– Jag har alltid varit intresserad av böcker och när jag hade läst mycket, började jag fundera över varför vissa böcker är vackrare än andra, berättar antikvariatets innehavare Glenn Sjökvist. Då började jag läsa om formgivning av böcker och typografihistoria och köpte böcker från England och USA.
Just det. Innehavaren är densamme Glenn Sjökvist, som hade antikvariat med ett bredare sortiment på Järnagatan i Södertälje 1991-2002 och som sedan byggde ett antikvariatshus på egna tomten, men som numera gör affärer på nätet.
Med på Facebook
Hemsidan har med alla sina smala rubriker inte mer än ett hundratal dagliga besökare , men de finns å andra sidan i alla världsdelar. Antikvariatet finns också med på Facebook och ger dessutom ut ett nyhetsbrev en gång i månaden.
– Då blir det alltid ett uppsving.
Idag har han omkring 5000 böcker inom sitt specialområde och ett par tusen vanliga fackböcker. Han visar bland annat en katalog över fickklockor, en bok om skomakeri och en om dockkläder.
– Ju konstigare böcker, desto roligare, tycker Glenn.
Han köper bara enstaka böcker på nätet. Annars är det mest boksamlingar eller delar av samlingar han köper. En del av sortimentet får han tag i på bokauktioner främst i England och Holland. Ibland hjälper han också andra att sälja intressanta titlar.
40 000 för Bodonibok
Den raraste raritet han haft var en bok om Giambattista Bodoni, den italienske tryckaren som gjorde sina egna typer i Parma i Italien på slutet av 1700-talet (ett typsnitt som vi fortfarande använder). Den gick för 40 000 kr, men sådana affärer hör inte till vanligheten.
Ett nytt parti böcker har precis kommit in, därav alla kassar och lådor. Nu ska böckerna registreras, värderas och fotograferas innan han lägger ut dem på hemsidan.
– Det arbetet tar mig mellan en halv och en timme per bok, berättar han, så minst 500 kr måste boken få kosta. Annars bär det sig inte.
Många yngre kunder
Men bär sig gör Antikvariat Morris. Trots att sortimentet är så smalt och analogt. Ett starkt retrointresse finns på marknaden – inte minst bland yngre, berättar han och tror att det faktiskt har med vår digitala tid att göra.
– Nu vet ju varenda människa att Times New Roman är ett typsnitt. Förr var det bara folk i branschen som visste sånt. Och vi har ju alla ett litet ”tryckeri” hemma numera och vem som helst kan göra visitkort, affischer, program och liknande. När man då hållit på ett tag, vill man leta kunskap. Och typografi är något absolut. Det hjulet är redan uppfunnet, så man måste lära av de gamla mästarna.
Många av hans böcker är samlarobjekt. Hur går han till väga när han värderar?
– Jag höll på med typografiska böcker före nätet. Köpte från England och USA. Redan på Järnagatan hade jag en del sånt, även om jag inte hade dem framme utan sålde via papperskataloger. Jag var helt enkelt först med det här och satte då nivån, säger han.
Hans köpare finns i hela världen. Inte för att han kan räkna upp länder, men han täcker in alla världsdelar.
– Jag är störst och bäst, säger han utan vare sig skryt eller ödmjukhet.
– I norra Europa? föreslår jag.
– Nja, då ingår ju England också och där finns många och bra antikvariat, men i Norden.
Stockholmsfilial
Och nu öppnar han ”Stockholmsfilial” och kommer ut IRL** igen. Under februari flyttar han upp delar av sitt lager typografica till Stockholm. Där ska han ha en egen avdelning i Ryös Antikvariat på Kungsholmen och jobba halvtid där och halvtid med sin nätförsäljning i Södertälje.
I ”filialen” kommer det också att bli en del evenemang. I mitten av april blir det t ex ett releaseparty, när Kungliga Bibliotekets nästa nummer av tidskriften Biblis kommer ut, eftersom det numret handlar om just typografi.
Grafiska blad och affischer säljer han också.
– Originalaffischer är dyrt, säger han och rullar upp en affisch för en utställning på Moderna Muséet 1969. Den vill jag ha 2 200 kr för.
– Fotoböcker kommer stort också, berättar han och tar fram en liten till det yttre oansenlig bok, som visar sig vara den kände fotografen Christer Strömholms debutbok Till minnet av mig själv. Priset är 12 000 kr, men så är det också ett signerat exemplar med proveniens *** Jan Myrdal.
Lyrisk typografinörd
För egen del är han mest för brukstypografi och är glad att det finns så många bra bokformgivare i Sverige. Hans favorittypsnitt är Caslon och Indigo och han låter verkligen lyrisk, när han talar om typografi, men själv har han aldrig drömt om att bli grafisk formgivare.
– När man har läst så mycket om typografi, som jag har gjort, inser man att man inte ska hålla på med det, om man inte kan.
Jag försöker skoja med honom och säger att med det intresset kan han väl inte läsa böcker. Han ser väl bara på formgivningen?
– Jag måste nog medge att det första jag tittar på är bokstävernas typsnitt och det är jag ganska bra på. Så visst är jag en nörd, men jag kan ta till mig innehållet också.
* Paleografi är vetenskapen om skriftens utveckling och användning i äldre tid samt läsning och tolkning avhandskrifter
**IRL: In Real Life
*** Proveniens: Härkomst, ursprung. Ofta använt om ett konstverks historia, vem verket tillhört.
Text: Margareta Lithén
Foto: Göran G. Johansson.
Margareta Lithén
Margareta Lithén kom till Södertälje som fyraåring. Efter Journalisthögskolan jobb på bl a Norrbottens-Kuriren och Sydöstra Sveriges Dagblad, Radio Södertälje och som frilans. Margareta är också sångerska och har framträtt med några visprogram i Södertälje med ganska vid omnejd.
2 Kommentarer till “Storspindel i smalt boknät”
-
Rolig artikel. Upplysande och intressant.
Snygg bild (triptyk) på de gamla böckerna.Tack för en bra kulturtidning på nätet!
En riktig hjälte som ser till att typ- (tecken) -snittens historia uppmärksammas och bevaras!