Teckning i världsklass

Little blue

Joakim Klavbäck har alltid gillat att teckna. Men först när han sett filmen My Little Pony för några år sedan kände han vilken stil han ville koncentrera sig på: manga.

Den teckningsgenren som har sina rötter i Japan och har spritt sig över hela världen, så också till Södertälje och Joakim Klavbäck.

Kännetecknande för manga är människor och djur med stora ögon, tjejerna är ofta väldigt utmanande klädda och samtidigt visar de troskyldigt stora ögon som tittar fram under en mestadels luftig hårman. Penseldragen är yviga.

– Jag gillar stilen, säger Joakim Klavbäck.

Papper först

Han skissar nästan alltid först på papper, skannar in i datorn och färglägger. Men ibland skippar han omvägen över pappret och låter linjerna ta form direkt på skärmen.

Varje dag håller han på, det är enda sätet att bli bättre, säger han.

– Just practice.

Joakim Klavbäck, joakaha bland sina vänner i mangavärlden.

Han säger det på engelska. Och det är inte konstigt, för manga har en stor mängd tecknare och beundrare över hela världen och med datorns hjälp kan de har kontakt med varandra. På engelska. De färglägger varandras bilder, hämtar inspiration från andras alster, lägger upp egna sidor och pratar med varandra om teckningarna och tecknandet. Det är en vänlig värld, mangatecknare emellan, man bjuder på sig själv och sina bilder, någon konkurrens och några inpinkade revis existerar inte.

Strips

Joakim gör serier också och har skapat några egna karaktärer.

– Dom är roligast att utveckla, säger han och avslöjar att han skulle vilja göra dockor av dem, och då pratar vi inte virtuellt utan sådana som man kan ställa vid sidan om datorn eller stoppa i fickan. Riktiga saker.

– Det är just improvisationen som är så rolig, man måste använda fantasin, jag har nog livlig sådan.

Två karaktärer har det blivit än så länge; Little Blue, en lite blyg kille som trasslar till det för sig i kärlek, men som tjejerna gillar. Den andre heter Blood Bunny, en mer skräckinjagande och blodtörstig sak, för den oinvigde kan han möjligtvis påminna om en svamp.

Blood Bunny

Inspiration ur allt

Joakim Klavbäck är 21 år. Han tecknar varje dag, får idéer ur olika situationer, av andra mangatecknare, en tanke föds, en bild skymtar förbi i sinnet och så snart han greppar penna och papper tar den form.

Till hög musik, helst techno, som ljuder i hela rummet.

– Inte i lurar, då får man ont i öronen.

– Jag måste bli bättre på fingrar och tår, bestämmer Joakim Klavbäck. Just practice!

Att arbeta med datorn har han lärt sig själv. Den har han också nytta av i sitt andra stora intresse, dataspel, Counter-Strike, ett krigsspel med deltagande ungdomar från hela världen som bekämpar varandra i olika terroristteam. Där är han en av de bättre, tydligen.

Uppmärksammad

Hans bilder har rönt uppmärksamhet, särskilt i USA. En lastbil i Södertälje kör omkring med en grå ekorrtjej på en av sidodörrarna, det är Joakims Klavbäcks bild.

Idolen, då som Joakim Klavbäck vill ta upp konkurrensen med? Jo, det finns några stycken. Den främste är jollyjack i England, och därefter chalosan från Spanien, Endling från USA och taiwanesiska emperpep.

Text: Ingrid Sjökvist

Foto: Göran G Johansson

Se Joakims mangabilder på Deviantart.

Journalist och författare. Skriver reportage och artiklar på eget och andras initiativ, ofta om människor i arbete eller deras boende, gärna med miljö- och samhällsperspektiv. Språkgranskar andras texter. Är redaktör för antologier. Leder skrivarkurser. Håller i berättarkaféer och är litterär lektör. Skriver då och då en novell. Kan tala baklänges och dessutom klanderfri skånska.

4 Kommentarer till “Teckning i världsklass”

 1. brian skriver:

  hej, kollat in dina bilder,,kanon fina.
  jag gillar dom starkt. du är en lysande stjärna på himla valvet.
  må bäst och fortsätt teckna 🙂
  mvh
  brian en vän till din Mor,

 2. Maud Almquist skriver:

  Du är fantastisk,jag njuter när jag tittar på dina bilder.Du är BÄST.
  .

 3. Lena Melin skriver:

  Kanon bilder. Har du bilder någon annan stans på datorn? Så man kan få se fler!

 4. Susanne Klavbäck skriver:

  Hej Jocke

  Amanda och jag tittar på dina bilder. Du är TOPPEN. Vi är så stolta över dig.
  Kram från mamma och Amanda