Wendela Hebbegymnasiet ställer ut

Självständiga elever med egna projekt

En högst personlig stjärnhimmel skapade Johanna Friberg i studion för att får fram modellens ”personality”.

I början av juni tar de studenten på Wendela Hebbegymnasiets Bild och formvariant. Men de har redan haft sin första utställning: i Stadshusets foajé under april månad.

Det var sina examensarbeten eleverna i klass ESBD3 ställde ut, examensarbeten värda 100 studiepoäng, det vill säga var och en har lagt ner 100 timmar på ett självständigt projekt .

– Vi fick välja fritt inom ämnet bild och sedan arbeta hemma och på håltimmar, berättar Siri Ockenström Norberg, som är en av tre elever som visar oss runt.

Nåja, helt fritt var det inte. Här har det inte handlat bara om häftiga idéer utan mest hur man rent handfast förverkligar dem. Först idé. Sedan projektplan och tidplan. Loggbok för hand eller som blogg under vägs och till sist en utvärdering – allt med löpande mentorkontakt.

– Man förändras under tiden man jobbar, säger Therése Svensson Pierrau. Jag har till exempel fått en helt annan tidsuppfattning. Trodde jag skulle hinna mycket mer. Idén förändras också. Dessutom visar man både för sig själv och andra att man klarar av att jobba med något eget.

För den andra bilden i hennes projekt ”Personalities” målade Johanna Friberg en mystisk skog, gick ut och plockade höstlöv och ställde in en skrivmaskin med tillhörande hopknycklade pappersark.

Naturlig säkerhet

Alla tre har trivts med att arbeta självständigt och de utstrålar en naturlig säkerhet, när de guidar mig och fotografen runt utställningen; berättar initierat och utförligt om både sina egna och kamraternas projekt. Och här finns exempel på allt man kan tänka sig och en hel del till:

  • Någon har gjort klädkollektion, redovisad från idé till mönsterritning och slutligen färdiga plagg.
  • Någon som aldrig har drejat förr, har ställer ut sin första servis.
  • Någon som aldrig har sytt ställer ut en liten kollektion kläder med väl synliga både brister och förtjänster.
  • Någon som undrade hur man gör en staty, vet det numera och visar resultatet.
  • Någon bjuder in publiken att med post-itlappar kommentera hans anslagstavla med pärlplattefigurer i olika former.
  • Några har gjort videos.
  • Någon har gjort början till ett dataspel.
  • Någon har gjort en reseberättelse i foto.

Till varje projekt finns loggboken redovisad med rubrikerna Mål, Vägen dit och Resultat. Alla projekt blev inte helt färdiga, men de redovisas i den fas de är och många vill fortsätta med eller utveckla dem efter studenten.

Mentorskap

Hur var det att ha en mentor? undrar jag.

– Det är jättebra att ha någon man kan bolla idéer med, säger de nästan i mun på varandra.

Och alla tre vill ha mentorer i sitt framtida arbete, men tror att sådana blir svårt att få tag på.

– Man kan väl inte bara hoppa på någon och fråga?

–  Det kan man väl, säger jag, erbjuder mig genast som skrivarmentor och försäkrar att de flesta som får frågan nog känner sig smickrade.

Personalities

Johanna Friberg.

– Personalities har jag kallat mitt projekt, jag ville fotografera personligheter – inte bara personer, berättar Johanna Friberg, när vi kommer till hennes examensarbete.

– Jag är inspirerad av en fotograf, som heter David LaChapelle, fortsätter hon. Han bygger miljöer och klär sedan upp modellerna, när han gör sina porträtt,

På det sättet ville Johanna också arbeta, så hon målade en mystisk skog som fond, samlade höstlöv och ställde dit en gammal skrivmaskin, eftersom modellen tycker om att skriva. Modellens kostym fick hon låna av teaterlinjen på skolan.

– Jag ville ge en illusion av verklighet fast det ser overkligt ut, berättar hon om sin ena ˝personality˝.

Den andra modellen är intresserad av astronomi och fick därför en personlig stjärnhimmel i fotostudion.

Registreringsbeviset för firman 'Siri Ockenström' och en av de tavlor ett företag beställt samt några inbjudningskort som Siri designat och låtit trycka.

Starta eget

Siri Ockenström Norberg

Siri Ockenström Norberg valde som projektarbete att starta ett eget företag för ”Litterär och konstnärlig verksamhet (även frilansjournalistik)”. Då fick man skaka fram en specialmentor åt henne från skolans kurs i företagsamhet, eftersom ingen av klassens lärare kunde all juridik och byråkrati som krävs när man startar företag.

– Jag har ställt ut mitt registreringsbevis för företaget, visar hon.

Och där sitter det, officiellt och inramat på utställningsskärmen. Registreringsdatumet är 5 april 2011. I grevens tid, med andra ord.

– Det tog så lång tid för mig att förstå alla termer och all byråkrati och så måste jag ju lära mig det här med skatt och moms också. Sedan tog det en månad att få beviset, när jag hade ansökt.

– Jag tar emot beställningar, framhåller hon. Jag har redan fått en: fyra tavlor till ett lunchrum.

Hon ska också göra en hemsida till sitt företag, för nu är hon igång. Eller som hon skriver i sitt projektresultat: ”Idag driver jag stolt ett företag, vars namn är Siri Ockenström”.

Therése Svensson Pierraus rum för en animationsprocess med anslagstavla, storyboards och bildspel i datorn.

Animationsrum

Therése Svensson Pierrau.

Therése Svensson Pierrau har skapat ett rum för en animationsprocess.

– Jag är intresserad av kortfilm och ville prova en idé, berättar hon, när vi står inne i det sparsamt upplysta rummet som är uppbyggt i utställningen.

Här har hon ställt ut anslagstavlan med post-itlapparna, där hon klottrade ner sina ursprungliga tankar. På väggarna hänger mer avancerade skisser och storyboards (ett slags bildmanus för film). På skrivbordet står en dator med ett bildspel av flera färglagda storyboards till musik.

När Therése kom på att hon ville göra ett bildspel med musik, fick hon jobba tillsammans med en elev från skolans musiklinje, Sara Videfors, som tonsatte den musik som ligger under bildspelet.

– Det var spännande att jobba så, att samarbeta med en annan konstform. Jag skulle gärna pröva det igen.

Text: Margareta Lithén

Foto: Alice Båvner, praktikant på Kulturdelen

Några andra utställare var Rebecca Lindahl, Mia Andersson, Sandra Nilsson och Nathalie Bergman.

Margareta Lithén kom till Södertälje som fyraåring. Efter Journalisthögskolan jobb på bl a Norrbottens-Kuriren och Sydöstra Sveriges Dagblad, Radio Södertälje och som frilans. Margareta är också sångerska och har framträtt med några visprogram i Södertälje med ganska vid omnejd.

Lämna en kommentar