Wendela Rocks – elevkonsert med ös
Wendela Rocks hette konserten i förra veckan med förstaårseleverna på Wendela Hebbegymnasiet. Flera gånger per termin har musikeleverna konsert – oftast på skolan i Västergård.
Det surras och bubblas förväntansfullt redan i bussen upp till Västergård och i hallen utanför Aulan – konsertsalen. Mycket ska fixas in i det sista, så vi får vänta en stund. Men inte mer än att det höjer stämningen.
När sedan Beatrisas, Johans, Jörgens och Niclas’ band drar igång blir det drag också i publiken. Låtarna är gamla godingar som Don’t be cruel, Since I fell for you, You can’t hurry love för det är 50 – 90-talsrock/pop det handlar om den här gången. I nio veckor har de jobbat med detta tema i band, som lärarna satt samman med hänsyn till elevernas förkunskaper.
Vi i den äldre delen av publiken känner igen oss i såväl låtar som arrangemang och när det blev dags för 70-talet fick vi oss några roliga och välförtjänta slängar för en del av det vi hade för oss på den tiden.
Att de vågar!
Medan jag sitter där och diggar, slås jag av hur modiga de här ungdomarna är. De har bara gått en dryg termin och bara haft en konsert tidigare. Att de vågar! En del av dem tar också kontakt med publiken på ett alldeles självklart sätt. Och de får gensvar. Vi är med på tonerna och ger tacksamt rungande applåder.
Att de är nervösa märks ibland, men vem katten skulle inte vara det?: Sjunga och spela för allmänhet, föräldrar, kompisar OCH eleverna i de högre årskurserna!
Några av undomarna har redan något av den lyster som utmärker en scenpersonlighet. Andra har början till. Ska bli spännande att följa deras utveckling…
I programmet var det utlovat tidstypiska kläder, men det blev inte så mycket med det. Utom sångerskan som bjöd på cerisefärgat och axelvadderat från 80-talet med benvärmare till.
Scenkläderna rockade ändå och jag roade mig med att titta på artistfötterna och fick se i stort sett allt från knäppkängeförsedda till helt bara. Numera förstår jag, att ett häftigt gitarrsolo kräver inte enbart fingertoppskänsla.
California Dreaming, I wanna hold your hand, Get back, Down on the corner…
Och vi är med. Klart vi är med. Själv sitter jag och rytmgungar i bänken så att jag är rädd att skapa oskärpa för fotografen bredvid.
Tidstypiska könsroller
Lite nedslående är att könsrollerna är så traditionella i banden: tjejer som sjunger och killar som spelar. Tur att de är förstaårselever. Då har de ju flera år på sig att ändra på fördelningen. Fast å andra sidan är det tidstypiskt med killar på instrument och tjejer på sång. Beatrisas band hade gjort tvärtom i sin Ain’t no mountain high enough: en kille och två tjejer på sång och bara tjejer på instrumenten.
För att komma in på musikinriktningen på Wendela Hebbegymnasiet måste man gå igenom speciella antagningsprov i sång/spel, gehörsövningar och en intervju. Allt detta poängsätts och man söker sedan på denna poäng + grundskolepoängen.
Under konserten märks det att många har hållit på med musik länge. Några hade bara sjungit hemma och aldrig stått på en scen, när de sökte. Andra har spelat i band tidigare.
Sista numret, Whitney Houstons I wanna dance with somebody, rockade loss ordentligt och ännu mer, när hela klassen kom in och sjöng med.
Flera stilteman
Rock/pop-temat är förstaårselevernas andra tema. Det första var Elevens värld och handlade om den musik eleverna normalt lyssnar på. I oktober hade de den konserten. Nu löser man upp rockbanden, som lärarna fått ge namn till och satt ihop med hänsyn till elevernas förkunskaper. Andra musikstilar får ta vid.
– Efter det här temat går de bakåt i tiden både i musik och i kultur- och idéhistoria, så nästa tema blir visor och folkmusik, svensk och internationell, berättar läraren Beatrisa Hellström, när jag talar med henne efteråt.
På musikinriktningen läser eleverna vanliga ämnen också, men knappt hälften av tiden i årskurs 1 ägnas åt musik och ämnen som musikteori, nutida konst, körsång och estetisk verksamhet med bland annat scenframträdande. I årskurs 2 och 3 ökar andelen musikämnen. De har också individuella lektioner i sitt huvudinstrument eller sång och lektioner i ensemblespel.
I årskurs 2 är inriktningen klassisk musik, jazz och blues och i årskurs 3 latinamerikanskt, reggae och eget val.
Imponerad
– Det är något speciellt att se dem stå där, säger Beatrisa Hellström. Jag tänker särskilt på en flicka, som inte vågade vara med på den förra konserten. Nu stod hon där och sjöng som om hon inte hade gjort annat.
Beatrisa Hellström är också imponerad över elevernas arbete inför konserten.
– Flera av grupperna har jobbat väldigt mycket på egen hand också och några har gjort egen koreografi.
Och konserter är en viktig del av utbildningen.
-Eleverna behöver en publik att öva sig på, att kommunicera med, spela mot säger hon.
Nästa elevkonsert är Wendela Blues med andraårseleverna den 16 februari. Ettorna kommer tillbaka med Wendela Folk den 13 april, tvåorna med Wendela Jazz den 11 maj och den 25 maj har avgångseleverna sin konsert Wendela Fine på Estrad och till sist har alla musikelevernas Wendelakören en försommarkonsert i S:ta Ragnhilds kyrka den 30 maj. Detaljer finns under fliken Evenemang här på kulturdelen.nu.
Text: Margareta Lithén
Foto: Göran G. Johansson
Margareta Lithén
Margareta Lithén kom till Södertälje som fyraåring. Efter Journalisthögskolan jobb på bl a Norrbottens-Kuriren och Sydöstra Sveriges Dagblad, Radio Södertälje och som frilans. Margareta är också sångerska och har framträtt med några visprogram i Södertälje med ganska vid omnejd.
2 Kommentarer till “Wendela Rocks – elevkonsert med ös”
-
[…] Foto: Göran.G.Johansson Läs hela reportaget här. […]
Strålande reportage och jättefina bilder. Jag ska definitivt gå och titta på kommande konserter!! Tack för tipset!
Länkade till reportaget på http://www.freetime.nu., hoppas det är okej 🙂