”Leka med elden” tar sig

– Kom ihåg: vi har ingen avsikt att göra bra teater ikväll, utan det handlar bara om att vi ska få det här klart för oss själva.

En endaste vecka kvar till premiär. Hans Qviström ger några ord på vägen för det första genomdraget av hela pjäsen i scenografin i Saltskog Gårds trädgård och med alla medverkande. Klockan är sju – precis som den kommer att vara om en vecka – en scen har byggts upp där det tidigare fanns en grillplats. En gradäng (publikläktare) tronar mot fruktträden och längst ner på den står en tramporgel.

Pjäsens första scen har jag sett i repetitionsform. Här blir den annorlunda. Deras känsla för scenrummet under repetitionen på Gamla Flickskolan, den ser jag nu i verkligheten.

Linda Kumlin och Tobias Carlsson har under veckan som gått hittat en lite fräckare, tydligt kärleksgnabbande ton för det unga äkta paret. Här förs vi åskådare in i det triangeldrama, som den här komedin egentligen är.

Alla skådespelarna har ett tydligt fokus även när de inte själva är på scenen, men stämningen är avspänd.  Alla vet att alla inte kan hela texten och de behöver bara andas ordet ”text” – ja knappt det – så fyller Kristoffer  Sederström i. Han är kvällens sufflör och dessutom filmare. Hela genomdraget på film är ett bra verktyg för återstående repetitioner.

De gör inga stopp i pjäsen den här kvällen. Bara en gång hör jag …”jag tar om från …”. Och ibland delar Hans Qviström ut lite regi via ena mungipan mitt under en av sina repliker som Axel, vän till familjen.

Jämfört med förra veckan har de fått ner tempot en hel del. De vilar mer i sina roller. Det märks också på eftersnacket. Lasse Karlsson – ståuppkomiker, revyregissör, och för kvällen dramaturgikonsult – har suttit med och lyssnat och tittat. Efter genomdraget tar skådespelarna plats på gradängen och Lasse på scenen.

– Vad vill era roller? frågar han och får utförliga, väl genomtänkta svar av den ena efter den andra.

Och där lämnar Kulturdelens team Saltskog Gård och låter dem vara för sig själva. Nästa gång vi kommer, på torsdag, är det premiär.

Text: Margareta Lithén

Foto: Göran G. Johansson

    Information och biljetter på pjäsens hemsida.

Margareta Lithén kom till Södertälje som fyraåring. Efter Journalisthögskolan jobb på bl a Norrbottens-Kuriren och Sydöstra Sveriges Dagblad, Radio Södertälje och som frilans. Margareta är också sångerska och har framträtt med några visprogram i Södertälje med ganska vid omnejd.

Lämna en kommentar