Blå musikaliska möten på Mc Lovis

Doc tillsammans med Johan Fernandez (Cajun) och Raul Fernandez (Gitarr). Nere till höger har Pelle Höög tillfälligt fått retirera på grund av ett sträng-brott.

Sedan en tid finns det ett återkommande musikaliskt lufthål i stan. Ett jam där även musikanter som inte spelar i band eller är etablerade på live-scenen är varmt välkomna. Förutsättningarna för att få vara med är enkla: att du gillar blues och tar med eget akustiskt instrument.

– Gamla gubbar som oss har sina givna spelningar, säger Fredrik ”Doc” Casserstedt och menar att andra musiker, speciellt unga, också behöver en scen i Södertälje. Han arrangerar klubben Blue Wednesday sedan hösten 2011 som alltså är fria jamsessions. Det brukar bli varannan eller var tredje onsdag, man får hålla koll på klubbens Facebooksida, det är den huvudsakliga informationskanalen – ihop med mun-till-munmetoden. Doc jobbar hårt för att få dit musiker och publik, själv utgör han navet på scenen och ser till att liret flyter på. Under hösten och våren ofta ihop med unge Gustav Almstedt på munspel, det vill säga en variant av bandet ”Doc´s Rumble Pack”.

Doc sätter sig ner vid bordet längst framme vid scenen efter soundcheck. Båda gitarrerna, sången och stomp-boxen låter som de ska. Han får in en kaffe, ber om mjölk, och tar sig tid att svara på ett par frågor.

Fredrik "Doc" Casserstedt, eldsjälen bakom bluesjammen. Han arrangerar även klubbarna Södertälje Blues och Black Dog Live. Håll föresten utkik efter soloskivan "Doctor – Help me" som han i skrivande stund håller på att spela in.

– För att jag själv vill spela, men det är inte den enda anledningen. Det finns så många duktiga musiker i Södertälje som kanske inte spelar så mycket ute men som vågar sig hit. En annan anledning är att man får kontakt med nya människor som gillar att spela.

En rolig sak är att unga musiker har dykt upp på onsdagskvällarna. Doc berättar entusiastiskt om Slide & Raccas, en duo som består av Sara på sång och Johan på gitarr.

– De är helt fantastiska och går fortfarande i gymnasiet. Elin Lundgren och Rebecca Norell är två andra mycket bra musiker som spelat här. Det är kanon med unga, det är det jag brinner mest för. Du vet, det måste ju komma en generation efter oss.

Varför fortsätter just blues att attrahera ungdomar?

– Därför att det är känslomusik. Det går genom märg och ben, den görs inte av maskiner utan bygger på känslor.

– Det finns inte så många naturliga scener för det i Södertälje. Jag pratar alltså inte om ställen där trubadurer står och skriker sönder nån Ledinlåt. Mc Lovis fungerar bra, men det kunde dock finnas några till i stan.

Doc expanderar klubben under sommaren 2012, både geografiskt och nummerärt. Blue Wednesday kommer att hålla till på Croc´s Inn´s innergård varje onsdag med start den 6 juni och fram till den 29 augusti. Till hösten räknar han med att fortsätta på Mc Lovis igen. Reglerna kommer inte att ha förändrats till dess, alla som gillar blues och tar med sig akustiska instrument är varmt välkomna – liksom de som föredrar att bara lyssna.

Sök efter gruppen Blue Wednesday på Facebook för uppdaterad information.

Text och bild: Daniel Johnston

Daniel Johnston är frilansande journalist, musiker och scentekniker. Utexaminerad från JMK, Stockholms universitet, 2010. Jobbar även deltid på ABF Södertälje-Nykvarn med kultur och annat i kommunens södra delar.

Lämna en kommentar