Dafne snart återställd

Just nu läggs en del av golvet i Lunagallerian om. Golvet kring Helga Henschens kakelstaty Dafne. Arbetet är en del i den renovering av statyn, som påbörjades i fjol.

Meningen är att återställa Dafne i sitt ursprungliga skick. Hittills har hon renoverats och putsats upp och står nu åter med fötterna i vatten, vatten som sköljer över skapelsen precis som det var tänkt. Fåglarna som flyger omkring den finns på plats och stålräcket ska också bort.

Och så då golvet, där de bruna partierna nu ersätts av vita, en anings annan nyans än resten för att underlätta för synskadade att orientera sig.

Det berättar konstnären Eric Matteoni, som är den som har renoverat Dafne och som också hjälpte Helga Henschen när det begav sig att få hela statyn, som är Sveriges enda kakelstaty, på plats.

Var fel ändå

Att det bruna i golvet nu försvinner skulle Helga Henschen (som ju är död) inte ha haft någonting emot alls, tror Eric Matteoni.

_ Från början var hela golvet i gallerian brunt med en vit våg runt bassängen. För några år sedan las golvet om och är nu vitt och vid det tillfället lät man några bruna delar ligga kvar för att ge åtminstone en liten vision av en våg. Vilket alltså inte alls var så som Helga Henschens skapelse ursprungligen såg ut.

_ Det blir bättre utan det bruna, säger Eric Matteoni och berättar att stålräcket nu också ska avlägsnas. Men först när bänkarna är klara och hur de ska se ut håller han som bäst på att fundera på. De blir låga, kan han avslöja, bara lite högre än bassängkanten så att de inte skymmer, och diskretare än de som nu tillfälligt är uppställda där. Men vilket material de ska tillverkas i är inte klart.

Text: Ingrid Sjökvist

Foto: Olof Näslund

Journalist och författare. Skriver reportage och artiklar på eget och andras initiativ, ofta om människor i arbete eller deras boende, gärna med miljö- och samhällsperspektiv. Språkgranskar andras texter. Är redaktör för antologier. Leder skrivarkurser. Håller i berättarkaféer och är litterär lektör. Skriver då och då en novell. Kan tala baklänges och dessutom klanderfri skånska.

Lämna en kommentar